Oruç duası nasıl okunur? İftar duası nasıl edilir?

Ramazan ayının teşrifinin akabinde Müslümanlar, yerine getirdikleri oruç ibadetinin faziletinden ve sevabından en iyi şekilde istifade edebilmek adına oruç açarken okunacak duaların araştırmasını yürütüyor. Tövbelerin ve duaların geri çevrilmediği iftar vaktinde oruç duası nasıl okunur? İftar duası nasıl edilir?

Oruç duası nasıl okunur? İftar duası nasıl edilir?
Oruç duası nasıl okunur? İftar duası nasıl edilir?
GİRİŞ 21.05.2018 12:22 GÜNCELLEME 21.05.2018 12:26

Oruç duası yahut diğer adıyla iftar duası, Ramazan ayının Müslümanları tüm iyilikleri ve güzellikleriyle ağırlamasının ardından oruç ibadetini gerçekleştirecek kişiler tarafından merak duyularak yoğun bir şekilde sorgulamaya alındı. Ramazan ayını oruçlu olarak geçiren müminler akşam ezanının okunmasıyla birlikte gerçekleştirdikleri oruç ibadetinin saymakla bitmeyecek feyzinden tam bir biçimde yararlanabilmek adına oruç duası / iftar duasının nasıl okunduğuyla ilgili ayrıntılı bilgiye erişmek istiyor. Peki, Müslümanların oruç ibadetini eksiksiz bir şekilde tamamlayabilmenin yanı sıra oruç ibadetinin faziletine ve sevabına en iyi şekilde mazhar olabilmek adına araştırdıkları oruç duası nasıl okunur? Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan edinilen bilgiler doğrultusunda iftar duası nasıl edilir?

İFTAR DUASI / ORUÇ DUASI NASIL OKUNUR?

 

 

İftar duası;

"Allahümme leke sumtu ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü ve savme'l-Ğadi min şehri Ramazane neveytü, feğfirlî mâ kaddemtü ve mâ ahhartü."

Anlamı;

"Allah'ım! Senin rızan için oruç tuttum, sana inandım ve sana güvendim. Senin rızkınla orucumu açtım ve Ramazan ayının yarınki orucuna da niyet ettim. Benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla!"

oruç duası

PEYGAMBERİMİZ'İN YAPTIĞI (S.A.V) İFTAR DUASI

İftar vakti dua ve tövbelerin kabul edildiği ,rahmet kapılarının sonuna kadar açık olduğu bir vakittir. Peygamber Efendimiz (S.A.V) Ramazan ayında orucunu hurmayla açardı, şayet hurma bulamazsa su ile açmayı tercih ederdi. 

Peygamberimiz orucunu açarken iftar duası olarak “Allah’ım Senin rızân için oruç tuttum. Sana inandım. Sana güvendim. Senin rızkınla orucumu açıyorum.” (krş. Ebû Dâvud, Savm, 22) derdi.

dua

ORUÇLUYKEN İFTAR VAKTİNDEN ÖNCE YAPILACAK DUA…

İftardan birkaç daika öncesinde ilk olarak euzu besmele çekilerek ”Allahümme ya vasi’al mağfireh iğfirli ve li valideyye ve li üstaziyye ve lil müminine vel müminat yevme yekulmülhisap” duası okunmalıdır. Bu duanın anlamı ise şöyledir; Ey bağışlaması geniş olan Allah’ım! kıyamet günü hesaba çekilirken beni, anne babamı, hocamı, erkek ve kadın tüm müminleri bağışla!

ORUÇ AÇTIKTAN HEMEN SONRA EDİLECEK DUA…

Yukarıdaki dua yapıldıktan sonrasında birkaç lokmalık yemek yedikten hemen sonrasında ise, ”Zehebezzama vebtelletil urük ve sebe-tel ecr inşallahü teala” duası okunmalıdır. Bu duanın anlamı ise şöyledir; Açlık ve susuzluk bitti, inşallah sevabına kavuştuk”

dua

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Çanakkale'de destanlaşan kahramanlar '57. Alay Vefa Yürüyüşü' ile anıldı
İnanılmaz olay Türkiye'de yaşandı! Kelime-i Tevhid bayrağı taşıyan gence saldırı