Hafızlığı iki aya indiren yöntemi buldu

İlahiyat mezunu Hatice Şahin, geliştirdiği yeni bir teknikle 2 yıl olan hafızlık süresini 2 aya indirdi. Bu yeni teknikle şimdiye kadar 9 öğrenci hafız oldu.

Hafızlığı iki aya indiren yöntemi buldu
Hafızlığı iki aya indiren yöntemi buldu
GİRİŞ 17.09.2007 06:28 GÜNCELLEME 17.09.2007 06:28
Bu Habere 142 Yorum Yapılmış

Zeynep Çiftçi'nin haberi

Hatice Şahin, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Yüksek Lisans mezunu. 2006 yılı Eylül ayında Gümüşhane Kelkit'te sözleşmeli Kur'an kursu hocası olarak göreve başlamış. Hafızlık için geliştirdiği tekniği uygulamak için önce öğrencilerden sonra da velilerden izin alır. Disiplinli bir çalışmayla başarıya ulaşan Şahin, 2 ayda hafız yetiştirmeyi başarır.

Hatice Hoca başarısını tescillemek için önce notere müracaat eder, fakat noterdekiler bu konuda yetkili olmadığını Diyanet'ten uzman kişilerin noterliğine başvurması gerektiğini söyler. Şahin'in bu başarısı Diyanet'ten 6 kişilik uzman ekip tarafından tescillenir. Hatice Hoca şimdi de geliştirdiği tekniğe patent almaya hazırlanıyor.

Şahin başarıya nasıl ulaştığını şu sözlerle anlattı: “Hafıza teknikleri ile ilgili ciddi bir çalışma yaptım. Kendi hafızlığımı koruma adına yaptığım çalışmalar sonucunda yeni bir teknik oluşturdum. Bu yöntemle ilk olarak, 3 öğrencim 4 ayda Kur'an-ı Kerim'i ezberleyerek hafız oldu. Daha sonra tekniği geliştirerek, bu süreyi 2 aya indirdim. Şimdi de bu süreyi 1 aya indirmenin çalışmalarını yapıyorum.”

ÇALIŞIRKEN EZBERLE

Hafıza tekniğinin Türkçe ibareler için olduğunu ancak orijinal haliyle yabancı dil için hafıza tekniği geliştirilmediğini anlatan Hatice Şahin, “Bir sayfayı 1,5 saatte ezberleyenler artık aynı yeri 10 dakikada ezberleyebili-yor. Ayrıca bu teknikleri öğrenciler değil, çalışanlar da uygulayabilir. Belki onlar 2 ay yerine 5-6 ay gibi bir sürede hafız olacaklardır” diyor.

Hafızlığın unutulmaması için ise ezberden sonra 2 yıla kadar her gün 45 dakikalık çalışma ve ardından da 6 ayda bir tekrar yapıldığını söylüyor.


“Eski sistemde öğrenciler ne kadar süre eğitim alacaklarını bilmiyorlardı” diyen Şahin, “Oysa benim geliştirdiğim teknikle öğrencilere 'Bu kadar sürede hafız olacaksın' diyerek hedef gösteriyorum. Böyle olunca motivasyon adına problem kalmıyor” dedi.

Son zamanlarda hafızlık isteğinin azaldığına dikkat çeken Şahin, “İnsanlar okul mu hafızlık mı noktasında tercih yapmak zorunda kalınca tabiki eğitimden yana tercihlerini kullanıyordu. Ayrıca hafız olmak isteyenler eğitimlerine 2 yıl ara veriyordu. Bu sistemde kimse okula ara vermiyor” dedi.

REKOR GETİRDİ

Hafızlık tekniği şöyle işliyor: Sûreler kolaydan zora doğru sıralanıyor. Daha sonra bir sayfa alınarak 3'e bölünüyor. Önce ilk 5 satır, daha sonra diğer satırlar 5'er 5'er ezberleniyor ve daha sonra birleştirilerek tekrar yapılıyor. Sonra ikinci sayfaya geçiliyor. Onun ezberinde de aynı metot izlenerek sayfa ezberleniyor. Sonra 1 ve 2. sayfa tekrar okunuyor ve bu silsile 10 sayfa boyunca devam ettiriliyor. Ezber 3 kişiye dinlettiriliyor. Doğruysa ikinci 10 sayfaya geçiliyor. Aynı sistemle ikinci 10 sayfa da ezberlendikten sonra ilk 10 sayfayla birleştirilerek okunuyor ve 4 kişiye dinlettiriliyor. Böylece 20 sayfa ezberlenmiş oluyor.

Hafıza teknikleri konusunda Uludağ Üniversitesi'ndeki hocalarından da yardım aldığını ifade eden Şahin, “Öğrencilerim için diyetisyene bile gittim. Başarı için dengeli beslenmek şart, bunu da uyguladım” dedi. Hatice hoca, öğle uykusunun da faydalı olduğunu belirtti. Ayrıca uyguladıkları programın içerisinde haftada bir gün sinema saati, gezi ve pikniklerin de olduğunu söyledi.

Günlük program

Sabah 05.00'te bir önceki gün yaptığı ezberi hocasına dinletiyor. Daha sonra yeni ezberleyeceği bölüme başlanıyor. Öğle uykusuna kadar 3 saat 45 dakikalık bir çalışma yapılıyor. 1 saatlik uykudan sonra tekrar çalışmaya geçiliyor. Akşam tekrarına kadar 4,5 saatlik bir çalışma yapılıyor. Daha sonra günlük tekrarını yapıp yatıyor. Bir sonraki günde bu silsile devam ediyor.

BİR AYDA DA MÜMKÜN

Hafızlık süresini 2 yıldan 2 aya indiren Hatice Şahin, süreyi bir aya indirmeyi hedefliyor. Artık hafızlık için okula ara vermeye gerek kalmadığını dile getiren Şahin, uyguladığı yöntemle toplumda hafızlığa yeniden özendirmeyi istiyor.

YORUMLAR 142
  • Ayşe 2 yıl önce Şikayet Et
    Bana yardımcı olabilirmisiniz hafız olmak istiyorum ben
    Cevapla
  • Sema 2 yıl önce Şikayet Et
    Size nasıl ulaşabilirim ben yarıda bıraktım hafızlığı bana detaylı anlatırmısınız
    Cevapla
  • Şengül Hatipoğlu 2 yıl önce Şikayet Et
    Nerden ulaşabilirim size hafız annesiy kızım için yardım istiyorum
    Cevapla
  • zehra_ 3 yıl önce Şikayet Et
    üzerinden bir uyku süresi geçmesi gerek. böylelikle pişmiş olcak ezberin. ezberlerini sabah vermeye çalış, ezberini verdikten sonra öğleye kadar yeni yarının ezberini halletmeye çalış, gece yatmadan önce de dersini tekrar et. istersen ayetleri 33lemene gerek yok bu arada. ben o şekilde daha iyi çalışıyordum ama çok uzun sürüyor. ezberlemene yetecek kadar tekrarlaman yeterli. bu 10 da olabilir 40 da. istediin, hayal ettiğin şey çok güzel bir şey. inşallah başarırsın. bu arada nerede oturuyorsun? eğer yakınsan ben de sana yardımcı olmak isterim.
    Cevapla
  • nazlı 2 yıl önce Şikayet Et
    bende hafız olmak istiyorum ailem gerekn kurslara falan göndermiyor evde kendi kendime olabilirmiyim acaba çalışarak
    Cevapla
  • Tuğba 2 yıl önce Şikayet Et
    Söylediklerimizi not aldım bende hafız olmak istiyorum denicem
    Cevapla
  • Gül 2 yıl önce Şikayet Et
    Selamlar, tesadufen okudum yazinizi banada yardimci olur musunuz.
    Cevapla
  • Kevser 2 yıl önce Şikayet Et
    Sizle iletişime geçebilir miyim
    Cevapla
  • zehra_ 3 yıl önce Şikayet Et
    ezberleyeceğin sayfayı bir kere dinle. bir kere de oku baştan aşağı. yanlış ezberlememen için önemli burası. sayfayı aç. üçe böl. ben ilk ayetten başla. ilk ayeti 33 kere bazn kurana bakark bazn de yukarı bakark tekrarla. en sonnda kurana bakmadan bu ayeti tekrr edebilmn gerk. sonrki ayete geç. aynı şeklde yap. bakmadn tekrarla. sonra iki ayeti birlştir. sonra üçüncü ayet için aynısını yap. birleştir. ilk beş satırı bu şekilde birleştirene kadar ezberle. sonra diğer böldüğün kısımları da yap ve en sonunda sayfayı tek başına birleştirerek oku. ilk sayfan böylelikle hazır. sonra da ertesi gün vereceğin kişiye ver ezberini. ama dikkat et, aynı gün ezberlediğin sayfayı verme
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Batı Çin'den dersini aldı: Türkiye için tarihi fırsat!
Dikkat! Yeni uygulamayla bu kişiler ehliyet alamayacak