Birinci kuşak İnönü'lerden Özden İnönü Toker kaldı

İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün 5 kişilik ailesinden geriye kızları Özden Toker kaldı. İkinci kuşak İnönü'lerden Ömer İnönü'nün 2 oğlu ve 5 torunu İnönü soyismini yaşatıyor.

Birinci kuşak İnönü'lerden Özden İnönü Toker kaldı
Birinci kuşak İnönü'lerden Özden İnönü Toker kaldı
GİRİŞ 01.11.2007 12:12 GÜNCELLEME 01.11.2007 12:12
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ve eşi Mevhibe İnönü, orta yaşlarda oğulları Ömer ve Erdal İnönü ve kızları Özden (Toker) ile bu fotoğrafı çektirmişti. Oğulları Ömer İnönü 1952 yılında Engin İnönü ile evlendi. Erdal İnönü ise Sevinç İnönü ile evlendi.


Engin İnönü 1 Ocak 2004'te hayatını kaybetti. Ömer İnönü eşinin ölümünden kısa bir süre sonra 2 Mart 2004'te İstanbul'da vefat etti. Ömer- Engin İnönü çiftinin Hayri ve Eren isminde iki çocukları bulunuyor. Ticaretle uğraşan Ömer İnönü, kamuoyu tarafından çok az tanınıyordu.Ömer İnönü'nün beş erkek torunu var. İsmet, Ömer, Mehmet, Murat, Münci.


Erdal-Sevinç İnönü çiftinin çocukları olmadığı için yeğeni Hayri İnönü'yü çok severlerdi.



 


Ömer İnönü'nün eşi Engin İnönü 1 Ocak 2004'te hayatını kaybetti. İnönü kardeşler cenazede birlikte Engin İnönü için dua etmişti. Aradan 2 ay geçtikten sonra Ömer İnönü de hayatını kaybetmişti.


 


 


TORUN İNÖNÜ VE ÇOCUKLARI


Hayri İnönü Nazlı İnönü ile evli. Çocukları Mehmet, Murat, Münci İnönü;
Eren İnönü ise Şirin İnönü ile evli. Onların ocukları ise İsmet, Ömer İnönü.
Ömer ve Erdal İnönü'nün kız kardeşi olan Özden Toker, Metin Toker ile evli. Çocukları Gülsüm Bilgehan, Nurperi Özlen, Güçlü Toker;



 


CHP Milletvekili Gülsüm Bilgehan Toker, annesi Özden Toker ile birlekte, 31 Ekim 2007 tarihinde hayatını kaybeden dayısı Erdal İnönü'nün ölümü nedeniyle ilgili açıklama yaptı. 


 


 


(Arşiv haberler)


*** İNÖNÜ'NÜN PRENSLERİ ***



Birbirinden yakışıklı, iyi eğitimli beş delikanlı. Onlar tarihi bir miras olan çok önemli bir soyadının son temsilcileri. Onlar İsmet, Ömer, Mehmet, Murat ve Münci İnönü Soyadları tarih yazan büyük büyükbabadan. Tarihi kişiliğinin ancak kitap sayfalarında gördüklerinde ayırdına vardıkları, ailenin hafif çekilinilen dedesi İsmet İnönü'den.

İki ay arayla vefat eden babaanneleri ve dedeleri Engin-Ömer İnönü'nün Maçka'daki evinde buluşuyoruz son kuşak İnönüler'le. İsmet İnönü'nün dördüncü kuşak temsilcileri İsmet, Ömer, Mehmet, Murat ve Münci İnönü, taşıdıkları soyadının vakarıyla karşılıyor bizi. Büyükdedelerinin ismini taşıyan İsmet İnönü, 21 yaşında. Amerika'da ekonomi ve psikoloji eğitimi alıyor. Ailesinden kilometrelerce uzakta ama yine de kardeşi Ömer'in ve kuzenlerinin koruyucusu rolünde. Amerika'da olduğu için sohbete internet üzerinden dahil oluyor.


Ömer 18 yaşında. Avusturya Lisesi son sınıfta. Genlerinden gelen siyasetçi duruşuna sahip; vakur ve karizmatik. Şu sıralar üniversite sınavına hazırlandığı için bir hayli stres altında. Sohbetin kaptanı o. Amerika'daki ağabeyi İsmet İnönü'den 'abi' bayrağını devralmış. Mehmet ise son kuşak İnönü'lerin konuşmayı en seveni.
17 yaşında, Alman Lisesi'nde okuyor.
Doktor olmak istiyor, 'Siyaset bana uzak' diyor. Murat İnönü'yse ortanca çocukların o hep kendini fark ettiren sessizliğine sahip. 16 yaşında. O da ağabeyi gibi Alman Lisesi'nde okuyor. Münci en küçükleri. On iki yaşında. Sekiz yaşından beri profesyonel olarak satranç oynayan Münci, Türkiye Satranç Milli Takımı'nda. İçlerinde en küçük o ama tarzıyla, tavrıyla büyük amcası Erdal İnönü'yü andıran Münci, ileride siyaset sahnesinde önemli yerlerde olabileceği izlenimi uyandırıyor ilk bakışta. Son kuşak İnönüler'le, hiç görmedikleri, ancak tarih kitaplarından tanıdıkları İsmet İnönü'den aşka, futboldan siyasete, her konuda konuşuyoruz.

YALNIZCA DEDEMİN BABASI
Salondaki antika koltukta yan yana sıralanan delikanlılarla sohbet kaçınılmaz olarak İsmet Paşa ile başlıyor. Tek tek anlatıyorlar İsmet inönü'ye dair bildiklerini, hatırladıklarını.
İsmet İnönü :
Herkes gibi ben de İsmet İnönü'yü tarih kitaplarından tanıdım. İsmet Paşa dendiğinde hiçbir zaman savaşlar antlaşmalar konuşulmazdı ki. Evdeki yaşam, büyükbabamla olan yakınlığı, babamın onun hakkında hatırladığı şeyler konuşulurdu hep. Herkesin hafif çekindiği, çok sevdiği saydığı bir aile babası imajı var kafamda.
Mehmet İnönü: Benim aklıma ilk dedemin babasından başka bir şey gelmiyor. Bu aileden geldiğim için gurur duyuyorum ama İnönü soyadıyla öne çıkmamaya çalışıyorum. Daha çok 'Mehmet' olmaya çalışıyorum.
Ömer İnönü : İnönü soyadı ailemizden gelen bir şey. Önce kendi kişiliğimi ve şahsiyetimi ön planda tutmak isterim. Zaten ben İsmet İnönü'nün büyükbabamın babası olmasının dışında tarihsel bir kimliği olduğunu okulda tarih kitabında resmini görünce anladım.
Murat İnönü: Ben yedi senedir Alman Lisesi'ndeyim. İlk başlarda bütün hocalarım 'İnönü, İnönü' diye seslenirlerdi. İsmimi yedi yılda öğretebildim.
Munci: Şu ana kadar kimse bana soyadımla hitap etmedi, tanımayan biri gelince veya okula yeni bir öğretmen gelince kim olduğumu anlatıyorlar.

EN ZOR SORU 'AŞK'TI




YAŞLAR on ikiyle yirmi iki arasında sıralanınca en zevkli konu da 'aşk' oluyor elbette. Ama bu soru karşısında hepsi utanıp sıkılıyor. Mehmet'in yanıtı çok politik. 'Aşk hayatı ne iyi ne kötü, aşık olunuyor, olunmuyor' diyor.
Ömer karizmatik duruşuna uygun bir yanıtla geçiştiriyor soruyu. 'İnce konular bunlar. Herkes gibi bizim de ufak tefek şeylerimiz oluyor. Buna aşk demek... Bu soru en zoruydu. Varla yok arası desek...' Münci ise alabildiğine çocukça veriyor cevabını. 'Ben büyüyünce aşık olacağım, şu an yok aşk.' İnönü'lerin en küçük temsilcisi Münci Galatasaray taraftarı tıpkı ağabeyi Mehmet ve Amerika'da yaşayan kuzeni İsmet gibi. Ömer ise Fenerli. Gidişattan çok memnun, 'Gururla yürüyorum sokakta' diyor. Siyaset ise şimdilik dört İnönü'ye uzak görünüyor. Beşinci ve en küçükleri Münci ise kararsız.
Sonat CANIDAR - SABAH


*** 2. İSMET İNÖNÜ *** (Fotoğrafta kırmızı daire içindeki)



Mustafa Kınalı'nın haberi (Hürriyet)

Engin İnönü'nün cenazesinde, İnönü Ailesi'nin 4. kuşağının 5 ferdi aynı fotoğraf karesine girdi. İsmet İnönü'nün oğlu Ömer İnönü'nün 5 torunu arasında bir tanesi, büyükbabasının adını taşıyor; 22 yaşındaki 2. İsmet İnönü... Genç İnönü, ABD Johns Hopkins Üniversitesi'nde eğitim görüyor.

Türkiye'nin 2'inci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün gelini Engin İnönü'nün cenaze töreninde, İnönü Ailesi'nin 4. kuşağının 5 ferdi aynı fotoğraf karesine girdi.

İsmet İnönü'nün oğlu Ömer İnönü'nün 5 torunu arasında bir tanesi, büyükbabasının adını taşıyordu. 22 yaşındaki 2. İsmet İnönü, ABD Johns Hopkins Üniversitesi'nde eğitim görüyor.

Ömer İnönü'nün 73 yaşında yaşamını yitiren eşi Engin İnönü'nün Teşvikiye Camii'ndeki cenaze töreninde, torunları İsmet, Ömer, Mehmet, Murat ve Münci İnönü, protokol sırasında büyükleriyle birlikte taziyeleri kabul ettiler.

İsmet İnönü'nün torunu, Ömer İnönü'nün oğlu, sanayici Eren İnönü, çocuklarından birine büyükbabasının, diğerine ise babasının adını vermişti. 2. İsmet İnönü, ABD Baltimor'daki Johns Hopkins Üniversitesi'nde ekonomi, psikoloji ve Almanca eğitimi görüyor. Noel tatili nedeniyle İstanbul'da bulunan ve tatilini uzatarak babannesinin cenazesine katılan 2. İsmet İnönü, bu yıl üniversitenin 3. sınıfına gidiyor. 2. İsmet İnönü, büyükbabasının hayatına büyük ilgi duyuyor, bu konuda çıkan yayınları dikkatle takip ediyor.

KARDEŞİ 2. ÖMER İNÖNÜ

18 yaşındaki kardeşi, 2. Ömer İnönü ise Avusturya Lisesi son sınıfta okuyor. Ömer İnönü'nün diğer oğlu Hayri İnönü'ün üç oğlu var. En büyükleri olan Mehmet İnönü Alman Lisesi 11'inci, Murat İnönü yine aynı lisenin 9'uncu sınıfında okuyor.

EN KÜÇÜKLERİ SATRANÇ USTASI

En küçükleri Münci ise Alev İlköğretim Okulu'nda 6'ncı sınıfa gidiyor, çok iyi satranç oynadığı için de büyükleri tarafından, ‘‘Satranç ustası olma yolunda’’ diye nitelendiriliyor. Türkiye'nin 2'inci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün diğer oğlu Erdal İnönü'nden torunu yok. Tek kızı Özden Toker'den ise 2'si kız, biri erkek 3 torunu var. Çocukları, Özden Toker'e 6 torun verdiler.
Özden Toker'in çocukları Gülsüm Bilgehan, Nurperi Özlen, Güçlü Toker; Gülsüm Bilgehan'ın eşi Mustafa, çocukları Zeynep, Ece, Can Bilgehan;
Nurperi Özlen'in eşi Sinan, çocukları Sedef ve Pınar Özlen.

YORUMLAR 1
  • adem baran 16 yıl önce Şikayet Et
    . bu turk okullarına ne olmuş yaa??? ataturk bile bu adam yuzunden öldü... bu memlete en fazla zararı dokunmuş bi dedenin torunları olarak onlarda kendi kulturlerinden uzak başka kulturlere özentiyle hayata başlamışlar dedeleri gibi...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Alçakça anlaşmayı duyurdu!
Beyaz Saray'a Gazze boykotu! Biden'ın davetini reddettiler