Nikah tarihi nasıl ve nereden alınır? Nikah günü nasıl iptal edilir, ertelenir?

Nikah işlemleri için gelin ve damadın bağlı bulundukları veya belirledikleri semtin nikah memurluğuna birlikte başvurmaları gerekmektedir. Peki nikah tarihi nasıl ve nereden alınır? Nikah başvurusu için gerekli işlemler ve evraklar neler? İşte evlenmek isteyen adayların izlemeleri gereken yollar...

Nikah tarihi nasıl ve nereden alınır? Nikah günü nasıl iptal edilir, ertelenir?
Nikah tarihi nasıl ve nereden alınır? Nikah günü nasıl iptal edilir, ertelenir?
GİRİŞ 28.12.2018 10:31 GÜNCELLEME 28.12.2018 10:31
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Nikah, bir çiftin evlenmesi için gerekli olan yasal işlemdir. Nikah sayesinde kişilerin aile kurması ve bir çift olarak sosyal haklardan yararlanması mümkündür. Bu işlem aynı zamanda boşanma sürecinde de çiftlerin haklarını korumasına yardımcı olmaktadır. Medyada veya filmlerde, dizilerde görüldüğü gibi evlenme teklifinin ardından hemen nikah masasına oturamıyorsunuz. Nikah masasına oturana kadar izlemeniz gereken bürokratik işlemler mevcut olup evlenmek isteyen çiftlerin bunları tamamlayıp ardından nikah tarihlerini seçip nikah masasına oturabiliyorlar. Öncelikle evlilik işlemlerine başlamadan, nikah günü almadan önce açıklayacağımız tüm şartları yerine getirmeniz gerekmektedir. Peki nikah tarihi nasıl ve nereden alınır, nasıl iptal edilir? İşte nikah işlemleri için yapılması gerekenler...

 

Nikah Tarihi Nereden Alınır?

NİKAH TARİHİ NEREDEN ALINIR?

 

 

Nikah günü almak için öncelikle ikametinizin bulunduğu belediyeye gitmeniz gereklidir. Belediyeye evlenmek için başvurduğunuzu söylemeniz halinde sizden istenen evrakların listesi ve boş günler sunulacaktır.

NİKAH İŞLEMLERİ NASIL YAPILIR?

Nikah işlemleri sırasında iki tarafında belediye de bulunması gereklidir. Kadın ya da erkeğin tek başına bu işlemi başlatması mümkün değildir. Çiftlerden birinde vekalet olması halinde nikah işlemleri tek kişi tarafından da başlatılabilir.

NİKAH İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR NELER?

Her başvuruda olduğu gibi nikah için yapacağın başvuruda da çeşitli evraklara ihtiyacınız var. Evrak toplamak söz konusu olduğunda genellikle herkes biraz gerilir. Ancak endişelenmene gerek yok. Planlı bir şekilde ilerlerseniz rahatça bu evrakları toplayabilirsiniz. Nikah-evlilik başvurusu için gereken evraklar şu şekilde:

- Fotoğraflı Nüfus Cüzdanı Aslı ve Fotokopileri

- Vesikalık Fotoğraf

- Resmi Veya Özel Sağlık Kurum ve Kuruluşundan Alınmış Sağlık Raporu

- Nüfus Kayıt Örneği

- İkametgah Belgesi

- Evlenme Ehliyet Belgesi

- İki Örnek Olarak Düzenlenen Evlenme Beyannamesi

EVLENME EHLİYET BELGESİ NEREDEN ALINIR?

Evlenme ehliyet belgesi, evlenmeye dair herhangi bir engele sahip olmadığını gösteren bir evraktır. Sağlık raporunuzu aldıktan sonra hem sen hem de eşin bağlı olduğunuz nüfus müdürlüğüne giderek evlenme ehliyet belgenizi alabilirsiniz. Evlilik ehliyet belgenin geçerlilik süresi 6 aydır. Bu yüzden altı ay içinde başvuru yapmalısınız.  Evlenecek çiftlerin başvurularının birlikte olması zorunludur. Evlenmek isteyen kişilerden birisi başvuru işlemleri sırasında orada olamayacaksa üçüncü bir şahsa noter onaylı vekaletname vermelidir. Yukarıda listelenenler zorunlu olarak tüm belediyeler tarafından istenen evraklar, ancak bazı belediyeler bunların yanında farklı belgeler de isteyebilirler. Bunu öğrenmek için ikametgahınızın bulunduğu belediyeye telefon açarak listeyi temin edebilirsiniz.

EVLİLİK CÜZDANI VE KİMLİK İÇİN FOTOĞRAF İŞLEMLERİ

Her belediye aynı belgeleri istese de ihtiyacınız olacak nüfus cüzdanı fotokopisi ve vesikalık fotoğraf sayısı belediyeden belediyeye fark gösterebilir. Nikah başvurusu yapacağınız belediyenin internet sitesine girip bu sayıyı kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Türkiye’de doğup büyüyen herkes gibi bugüne dek bol bol kimlik fotokopisi ve vesikalık fotoğraf çektirdiğinizi varsayarak, bu konuda sadece iki minik hatırlatma yapmayı yeterli görüyoruz. Nüfus cüzdanında TC Kimlik numaranız yoksa veya cüzdanınız çok yıpranmışsa başvuru için uygun değildir. Fotoğrafa gelince; vesikalık deyip geçmeyin, o fotoğraflar evlilik cüzdanına yapıştırılacak.

2019 Nikah İşlemleri

NİKAH İŞLEMİ ÜCRETLERİ NE KADAR?

Nikah işlem ücretleri belediye, nikah salonunda iç nikah, düğün mekanınızda dış nikah, hafta içi ya da hafta sonu gibi çeşitli faktörlere göre farklılık gösterebiliyor. Hafta içinde gerçekleşen iç nikahlar ortalama 250-300TL civarı, dış nikahlar ise ortalama 400-600TL civarı; hafta sonu ve tatillerde gerçekleşen iç nikahlar 400-600TL civarı, dış nikahlar ise ortalama 550-700TL civarında ücretlere sahip. Bu ücretler genellikle hizmet ve evlilik cüzdanı bedelini de kapsar. Kesin ve net ücretleri başvuru yapacağınız belediyenin internet sitesinden bakarak ya da telefon ederek öğrenebilirsiniz.

NİKAH TARİHİ NASIL İPTAL ETTİRİLİR VEYA ERTELENİR?

Almış olduğunuz nikah tarihini iptal ettirmek veya ertelemek isteyen vatandaşlarımız nikah günü aldığı belediyeye bunun için başvuruda bulunmalıdırlar. Genel itibariyle nikah tarihinden 1 hafta önce başvurunuzu iptal ettirebilir veya erteyebilirsiniz. Aksi durumda nikah ücreti sizden yine de talep edilir. Bu yazımızda nikah tarihi nasıl alınır konusunda yani nikah işlemleri konusunda detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.

NİKAH BAŞVURUSU HANGİ DURUMLARDA KABUL EDİLMEZ?

-Sağlık raporunuz olmazsa evlilik başvurun kabul edilmez. Çiftlerden birinde verem, bel soğukluğu, cüzzam veya akıl hastalığı bulgusuna rastlanırsa evlilik gerçekleşemez. Verem, Hepatit C ve Hepatit B hastalıklarıyla karşılaşılması durumunda verem hastalığı olan taraf tedavi edilir. 6 ay sonra tedavi sonuç vermişse evlilik gerçekleşebilir. Hepatit B ve C söz konusu ise sağlıklı tarafa aşı yapılır. 1 ay sonra aşının sonuç verip vermediği incelenir. Sonuç olumlu ise evlilik başvurusu yapılabilir.

-Çiftlerden biri veya her ikisi 17 yaşını geçmiş ama 18 yaşını doldurmamış ise yasal temsilcisinin izni olmadan, 16 yaşını doldurmuş kişiler olağanüstü durumlarda hakimlerin -izni olmadıkça, 15 yaşını doldurmamış kişiler kesinlikle evlenemezler.

Eşini kaybetmiş ya da boşanmış kadınlar, 300 günlük iddet yani bekleme süresi dolmadan evlenemezler.

YORUMLAR 3
  • Yusuf Şirinyüz 2 yıl önce Şikayet Et
    Ben nikah tarihi aldim ama anlasamadik iptali icin odedimiz parayi geri alma sansimiz varmi agustos 24 dunde olacakti ne yapmamiz gerekir.
    Cevapla
  • Mine 2 yıl önce Şikayet Et
    Merhaba eger iptal ettirmek icin iletisime gecemediysek basvuru icin yenidenmi evraklarimizi hazirlamamiz lazim yani silbastanmi
    Cevapla
  • Hale 3 yıl önce Şikayet Et
    Haftasonuna nikah gunu aldim ve yasaklar kalkmadi bu durumda nasil bir yol izleniyor haftaicine mi aliniyor günumuz ve odeme iade edilecek mi ?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Konya Büyükşehir ve Karatay Belediyesi’nden tarihi proje
Türkiye'ye en fazla yatırım yapan yabancılar belli oldu