Allahın sıfatları - anlamları: Allahın Zati & Subuti Sıfatları ne demek?

Allahın sıfatları İslam inancıyla yaşayan her müminin bilmesi lazım gelen, yüce yaratıcının sahip olduğu özellikleri belirten mühim bir husustur. Zati ve Subuti şeklinde iki kategoride ele alınan Allahın Sıfatları nelerdir? Eşsiz ve fevkalade özelliklerini niteleyen, inanması farz kılınan Allahın Zati ve Subuti Sıfatları!

Allahın sıfatları - anlamları: Allahın Zati & Subuti Sıfatları ne demek?
Allahın sıfatları - anlamları: Allahın Zati & Subuti Sıfatları ne demek?
GİRİŞ 30.10.2019 16:12 GÜNCELLEME 30.10.2019 16:13
Bu Habere 158 Yorum Yapılmış

Cenab-ı Hakk'a iman eden müminler, onun varlığını en güzel şekilde niteleyen, yarattığı her şeyden farklı ve üstün gelen özelliklerini yani Allahın Sıfatlarını bilmesi farz kılınmıştır. Allah'u Teala'nın taşıdığı benzersiz ve olağanüstü özellikleri Zati Sıfatlar ve Subuti Sıfatlar olarak iki ayrı grupta yer almaktadır. İslam inancına sahip, yüce yaratıcının varlığına ve birliğine ihlas ve samimiyetle inanan, ona itaat etmeyi, emir ve yasaklarından daima kaçınmayı kendine bir vazife bilen Müslümanlar, Allahın Sıfatlarını öğrenmek, bilmek ve bunu idrak edip bilinçli bir şekilde yaşamak yükümlülüğü altındadır. Peki, Müslümanlar her dönemde merak ettiği ve detaylı bir bilgi sahibi olabilmek açısından araştırma konusu haline getirdiği Allahın Zati ve Subuti Sıfatları nelerdir?

ALLAHIN ZATİ SIFATLARI NELERDİR?

1)VÜCUD:

Allahın Zati Sıfatlarından birincisi olan Vücud, yüce yaratıcının varlığından söz etmektedir, ve varlığının ezeli olduğuna yer verilmektedir.

2)KIDEM:

Kıdem, Cenab-ı Hakk'ın varlığının başlangıcının bulunmadığını ve evvelinin asla olmadığından bahsetmektedir.

3)BEKA:

Allahın Zati Sıfatlarından üçüncüsü olan Beka, yüce yaratıcının başlangıcının olmadığı gibi sonunun da olmadığından söz etmektedir. Aynı şekilde Allah-ü Teala'nın varlığının hiç yok olmayacağının ve sonsuza değin var olacağını anlatmaktadır.

4)VAHDANİYET:

Vahdaniyet, Cenab-ı Hakk'ın biricik olduğundan bahsedilmektedir, yani yüce yaratıcının herhangi bir eşinin ve benzerinin asla bulunmadığından söz edilmektedir.

5)MUHALEFET-ÜN LİL HAVADİS:

Allahın Zati Sıfatlarından beşincisi olan Muhalefet-ün LiL Havadis, Allah'ü Teala'nın gelmiş ve gelecek olan hiç kimseye benzememesi anlamını taşımaktadır. 

6)KIYAM Bİ-NEFSİHİ:

Allahın Zati Sıfatlarından sonuncusu ise Kıyam Bi-nefsihi, Cenab-ı Hakk'ın hiçbir şeye ve kimseye muhtaç olmadığından, onun başka bir varlığa ihtiyacının bulunmadığına ve dünyada hiçbir nesne, kişi ve ortam yokken yalnızca onun olduğuna değinilmektedir.

Allahın Zati ve Subuti Sıfatları

ALLAHIN SUBUTİ SIFATLARI NELERDİR?

1)HAYAT:

Allahın Subuti Sıfatlarından birincisi olan Hayat, yüce yaratıcının var olduğunun ve hayatta diri bir şekilde bulunduğundan söz edilmektedir. Fakat Allah'ın hayatı yalnızca kendisine has olmakla birlikte, başka hiçbir varlığın hayatına benzememektedir.

2)İLİM:

İlim, Cenab-ı Hakk'ın tüm şeyleri bildiğinden, sonsuz bir ilim gücüne sahip olduğundan bahsedilmektedir. Yüce yaratıcının ilmi, başka bir varlığın taşıdığı ilme benzememektedir.

3)SEMİ:

Allahın Subuti Sıfatlarından üçüncüsü olan Semi, Allah-ü Teala'nın hiçbir şeyin aracılığı olmaksızın bütün şeyleri işittiğinden söz etmektedir, onun duyması da diğer varlıkların duymamasına benzememekte olup sadece kendisine özeldir.

4)BASAR:

Basar, Cenab-ı Hakk'ın herhangi bir şeye ihtiyacı bulunmaksızın tüm şeyleri görebildiği anlatılmaktadır, zaman ve mekan sınırı olmaksızın bütün şeyleri gören yüce yaratıcının görmesin de benzersizdir.

5)İRADE:

Allahın Subuti Sıfatlarından beşincisi olan İrade, yüce Mevla'nın her şeyi isteme ve dileme gücü bulunmaktadır, sınırsız bir şekilde kendi iradesiyle her an arzu ettiği her şeyi yaratma yetisine sahiptir.

6)KUDRET:

Kudret, Cenab-ı Hakk'ın her şeye ve herkese gücünün fazlasıyla yetebileceğinden, gücünün tüm varlıklar karşısında üstün geldiğinden söz edilmektedir.

7)KELAM:

Allahın Subuti Sıfatlarından yedincisi olan Kelam, yüce yaratıcının herhangi bir ses veya harfe ihtiyacı olmaksızın konuşma yetisinin bulunduğu anlatılmaktadır, Allah'ü Teala'nın söylemesi başka etkenlere bağlı olmamaktadır.

8)TEKVİN:

Tekvin, Cenab-ı Hakk'tan başka bir yaratıcının şimdiye kadar olmadığı ve bundan sonra ise asla gelmeyeceğine yer verilmektedir. Aynı zamanda ondan öte bir yaratıcı asla olmamakla birlikte her şeyi yaratabileceği anlatılmaktadır.

Allahın Subuti Sıfatları

YORUMLAR 158
  • umut 2 yıl önce Şikayet Et
    saolun isime çok yaradı ödevim vardıda
    Cevapla
  • Berkay 2 yıl önce Şikayet Et
    çok işime yaradı.
    Cevapla
  • ÖMER 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah razı olsun
    Cevapla
  • Abuzittin 2 yıl önce Şikayet Et
    işime yaradı çok sağol
    Cevapla
  • Sıla CENGİZ 2 yıl önce Şikayet Et
    Banadançok yardımcı oldu bu site teşekkür ederim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İstanbul için deprem uyarısı! En riskli 5 ilçe...
PKK destekçileri İmamoğlu'na oy verecek! Altan Tan'dan çarpıcı açıklama