Mevlana (Muhammed) Celaleddin Rumi kimdir? Hayatı ve bilinmeyenleri...

Son olarak TRT 1 ekranlarında yayınlanan Diriliş Ertuğrul dizisiyle gündem gelen Mevlana Celaleddin Rumi hayatını sizler için araştırdık. İşte bütün dünyaya kendini tanıtmış ve sözleri ile gönüllere taht kurmuş Mevlana Celaleddin Rumi hakkında tüm merak edilenler...

Mevlana (Muhammed) Celaleddin Rumi kimdir? Hayatı ve bilinmeyenleri...
Mevlana (Muhammed) Celaleddin Rumi kimdir? Hayatı ve bilinmeyenleri...
GİRİŞ 19.12.2018 14:59 GÜNCELLEME 19.12.2018 15:00
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Yüzyıllarca süregelen bir hoşgörünün öncüsü ve din bilgini olan Mevlana Celaleddin Rumi'nin gerçek adı Muhammed Celaleddindir. Mevlana ismi efendimiz anlamına gelmektedir.

Mevlana Celaleddin Rumi, 1207 senesinde Afganistan’ın Belh şehrinde doğmuş bir sufi ve din bilginidir. Anadolu’nun ünlü evliyalarından sayılan ve hoşgorü felsefesiyle tanınan Mevlana Celaleedin Konya’da yaşamıştır.

Mevlana'nın annesi, Belh Emiri Rükneddin'in kızı Mümine Hatun; babaannesi, Harezmşahlar Hanedanlığı'nın Türk prensesi, Melike-i Cihan Emetullah Sultan'dı. Eflaki'ye göre Mevlana'nın büyükbabası Hüseyin Hatibi, derin bilgisiyle dönemini oldukça etkilemiş olan bir alimdi. Kaynaklara göre, babası Bahaeddin Veled'in, anne tarafından Hazret-i Muhammed'in (sav) torunu olan Hazret-i Hüseyin'le ondördüncü göbekten, baba tarafından da yine Hazret-i Muhammed'in seçilmiş dört dostundan ilki olan Hazret-i Ebu Bekir Sıddık'la onuncu göbekten yakınlığı vardı.

Mevlana

MEVLANA'NIN UĞRADIĞI DİYARLAR

Sultânü'l-Ulemâ Nişâbur'dan Bağdat'a ve daha sonra Kûfe yolu ile Kâbe'ye hareket etti. Hac farizasını yerine getirdikten sonra dönüşte Şam'a uğradı. Şam'dan sonra Malatya, Erzincan, Sivas, Kayseri, Niğde yolu ile Lârende'ye (Karaman) geldi. Karaman'da Subaşı Emir Musa'nın yaptırdıkları medreseye yerleşti.

MEVLANA'NIN ESERLERİ NELER?

Mesnevî, klâsik doğu edebiyatında, bir şiir tarzının adıdır. Sözlük anlamıyla “İkişer, ikişerlik” demektir. Edebiyatta aynı vezinde ve her beyti kendi arasında ayrı ayrı kafiyeli nazım şekillerine Mesnevî adı verilmiştir.

Her beytin aynı vezinde fakat ayrı ayrı kafiyeli olması nedeniyle Mesnevî’de büyük bir yazma kolaylığı vardır. Bu nedenle uzun sürecek konular veya hikâyeler şiir yoluyla söylenilecekse, kafiye kolaylığı nedeniyle mesnevî tarzı seçilir. Bu suretle şiir, beyit beyit sürüp gider.

Mesnevî her ne kadar klâsik doğu’şiirinin bir şiir tarzı ise de “Mesnevî” denildiği zaman akla “Mevlâna’nın Mesnevî’si”gelir. Mevlâna Mesnevî’yi Çelebi Hüsameddin’in isteği üzerine yazmıştır. Kâtibi Hüsameddin Çelebi’nin söylediğine göre Mevlanâ, Mesnevî beyitlerini Meram’da gezerken,otururken, yürürken hatta semâ ederken söylermiş, Çelebi Hüsameddin de yazarmış.

Mesnevî’nin dili Farsça’dır. Halen Mevlâna Müzesi’nde teşhirde bulunan 1278 tarihli, elde bulunan en eski Mesnevî nüshasına göre, beyit sayısı 25618 dir.

Mesnevî’nin vezni : Fâ i lâ tün- Fâ i lâ tün – Fâ i lün’dür

Mevlâna 6 büyük cilt olan Mesnevî’sinde, tasavvufî fikir ve düşüncelerini, birbirine ulanmış hikayeler halinde anlatmaktadır.

MEVLANA'NIN ÖLÜMÜ

Mevlana ölüm gününü kötü, ümitsizlik verici bir şey değil de yeniden doğuş olarak kabul etmekteydi, Çünkü öldüğünde sevdiğine yani Allah’ına kavuşacaktı. Bu yüzden Mevlâna ölüm gününe düğün günü veya gelin gecesi manasına gelen “Şeb-i Arûs” demişti. Konya’da her 17 Aralık gecesi Şeb-i Arus, “Düğün Gecesi” olarak kutlanmaktadır. 

Mevlana Ölümü ve Vasiyeti

MEVLANA'NIN VASİYETİ

Size, gizlide ve açıkta Allah’tan korkmayı, az yemeyi, az uyumayı, az konuşmayı, isyan ve günahları terk etmeyi, oruç tutmayı, namaza devam etmeyi, sürekli olarak şehveti terk etmeyi, bütün yaratıklardan gelen cefaya tahammüllü olmayı, aptal ve cahillerle oturmamayı, güzel davranışlı ve olgun kişilerle birlikte bulunmayı vasiyet ediyorum. İnsanların en hayırlısı, insanlara yararı olandır. Sözün en hayırlısı, az ve anlaşılır olanıdır.

ÖLMEDEN ÖNCE YAZDIĞI ŞİİR

Mevlana Celaleddin Rumi'nin ölümü üzerine yazdığı o ünlü şiiri 17 Aralık gecesi vefat eden Mevlana Celaleddin Rumi, ölmeden önce yazdığı beyit, gönüllerde yer edinmiştir.

İşte Mevlana'nın o ünlü beyiti: 

Vefâtımızdan sonra mezarımızı yeryüzünde arama

Bizim mezarımız âriflerin gönüllerindendir.

Mevlânâ’nın 800.doğum yılı olan 2007 UNESCO tarafından dünya Mevlânâ yılı ilan edilmiştir. Bu karar Mozart yılı olan 2006’nın mart ayında alınmıştır.

YORUMLAR 1
  • sümeyye 3 yıl önce Şikayet Et
    çok iyi
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Fransa'dan sürpriz 'Gazze' hamlesi! 48 saat içinde...
Beyaz Saray'a Gazze boykotu! Biden'ın davetini reddettiler