Tıkalı gider borusu nasıl açılır? Kolay yollarla lavabo açma yöntemleri!

Gider tıkanıklığı, neredeyse her evin ciddi problemleri arasında yer almaktadır. Özellikle eski binalarda görülen gider tıkanıklığının birçok sebebi vardır. Peki tıkanan lavabo veya tuvalet, kolay yollarla nasıl açılır? İşte gider tıkanıklığını kolay yönetemlerle açma yolları...

Tıkalı gider borusu nasıl açılır? Kolay yollarla lavabo açma yöntemleri!
Tıkalı gider borusu nasıl açılır? Kolay yollarla lavabo açma yöntemleri!
GİRİŞ 22.02.2019 09:23 GÜNCELLEME 22.02.2019 09:23
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Eski binalarda sık sık görülen problemlerin başında, gider tıkanıklığı problemi yer almaktadır. Binanın yaşı ve kullanılan malzemelerin zamanda deforme olmasıyla da gider tıkanıklığı problemi yaşanabilir. Gider tıkanıklığı sadece eski binalarda değil, yeni binalarda da görülebilir. Bu problemlerin başında kullanım şekli yer almaktadır. Yani tıkanıklığın büyük sebebi lavabo giderlerine katı ürünlerin atılmasıdır. Başlarda su ile birlikte gittiğini sandığınız katı atıklar, zamanla dirsek diye tabir edilen boru giderlerinde birikmeler yaparak tıkanmalar meydana gelmektedir. Bazı durumlarda kolay yöntemlerle açılabilen gider tıkanıklığı, bazen de açılmaz. Bunun sebebi tamamen tıkalı olmasıdır. Peki gider tıkanıklığı sebepleri nelerdir? Gider tıkanıklığı kolay yollarla nasıl açılır? İşte detaylar…

 

MUTFAK LAVABOSU NEDEN TIKANIR?

Günlük yaşantımızda en çok kullandığımız mutfak lavabosu, gider tıkanıklığı şikayetlerinin başında yer alır. Genellikle tıkanıklığın sebebi hatalı kullanımdır. İşte o sebepler;

 

- Yağların lavaboya dökülmesi sonrası, yağlar gider borularına yapışır ve zamanla tıkanıklığa sebep olur,

- Yapı inşaat halindeyken boru içinde inşaat kalıntılarının kalması,

- Yine yapı inşaat halindeyken, gider borularından suyun akışını sağlamak için boruya verilen meyilin yetersiz olması,

- Zamanla kireçlenme meydana gelir ve bu kireçlenme boru çapını daraltır, tıkanıklığa sebep olur.

LAVABODA GİDER TIKANIKLIĞI NASIL AÇILIR?

Tıkalı lavabo nasıl açılır sorusunun birden fazla cevabı bulunmaktadır. Çünkü evde kullanılan lavabo tıkanıklığı açma yöntemleri ile basit lavabo tıkanıklığı açma çalışmaları yapılabilir. Evde kullanılan lavabo tıkanıklığı açma yöntemlerinin her zaman işe yaramayacağını belirtmek gerekiyor. Çünkü lavabo tıkanıklığının birden fazla şekli vardır. Ancak lavabo tıkanıklığı dendiği zaman toplumda birçok kişinin aklına lavabo giderine bir şeyin girdiği ve borunun önünü tıkadığı gelir. Aslında bu şekilde bilinen lavabo tıkanıklığı için basit lavabo tıkanıklığı diyebiliriz. Ancak her tıkanmış lavabo, gider borusunun içinde yabancı bir cisim olduğunu göstermez. Evde uygulanan lavabo tıkanıklığı açma yöntemleri de basit tıkanıklık olduğu zaman kısmen işe yaramaktadır. Tıkalı lavabo açma yöntemleri ne yazık ki her zaman işe yaramamaktadır. Çünkü lavabo tıkanıklığına sebep olan cisim, kullanılan tıkalı lavabo açma yöntemlerine rağmen çıkmayabilir.

Tıkalı lavaboyu açmanın farklı yöntemleri vardır. Bunlardan birincisi pompa yardımı ile açılabilir.

Pompa İle Lavabo Açma Yöntemi

Pompa Yardımıyla Lavabo Açma Yöntemi

Pompa ile tıkanık lavabo nasıl açılır? Sorusuna cevap vermeden önce lavaboya uygun pompa bulundurmanız gerekir. Tuvalet için kullanılan pompalar büyük olur, tuvalet için kullanılan pompalar yerine daha ufak olan lavabo tıkanıklığı açma için kullanılan pompa tercih etmeniz daha uygun olacaktır.

Pompa ile tıkanan lavaboyu açmak için pompayı lavabonun süzgecinin üstüne yerleştirmeniz gerekir. Pompayı yerleştirirken, pompanın çevresinden hiç hava almayacak şekilde oturtmanız gerekir. Hatta pompa hava almasın diye lavabonun içinde bir miktar su olursa da olur.

Pompayı tıkanmış lavaboya yerleştirdikten sonra pompalama çalışması yapılır. Pompalama yaparken, tıkanıklığa sebep olan cisim lavabonun giriş kısmına yakınsa süzgeçten çıkar.

Yukarda belirttiğimiz, tıkanıklığa sebep olan cismin lavabonun giriş kısmına yakın olması bu sebeple önemlidir. Eğer lavabo tıkanıklığına sebep olan cisim lavabo giderinin derinliklerinde olursa pompanın vakumlama etkisi cisme etki etmeyecektir.

Tel İle Lavabo Açma Yöntemi

Tel ile Tıkalı Lavabo Açma Yöntemi

Bunun için öncelikle kaliteli bir tele sahip olmanız gerekmektedir. Kalitesiz bir tel seçerseniz, lavabo tıkanıklığı açma çalışması sırasında teli koparabilirsiniz ve lavabo açma çalışması daha zor hale gelebilir. İşte sırasıyla tel ile lavabo nasıl açılır sorusunun yanıtı...

- Telin kancalı olan ucu lavabo borusundan içeri sokulur.

- Ancak lavabonun süzgeç olan kısmından teli sokmamalısınız.

- Lavabo altında, lavabo sifonunun duvardaki pimaş borusuna bağladığı kısmından çıkarıp, teli oradan borunun içine göndermeniz daha iyi olacaktır.

- Telin boyu 1 -1,5 metre arasında değişebilmektedir. Bu sebeple lavabo tıkanıklığına sebep olan cisim, teli soktuğunuz giriş kısmına en fazla telin boyu kadar uzaklıkta olmalıdır.

- Aksi halde tel ile tıkalı lavabo açma çalışmanız maalesef hiçbir işe yaramayacaktır.

- Lavabo tıkanıklığına sebep olan cismin giriş kısmına yakın olduğunu varsayarsak eğer; ucu kanca şeklinde kıvrılmış olan teli yavaşça borunun içine sokun.

- Borunun kenarından sokmaya çalışırsanız daha iyi olur.

- Çünkü bu sayede telin kancalı ucu, tıkanıklığa sebep olan cismin yanından geçerek arkasına geçer ve siz teli geri çektiğinizde kancanın ucuna takılma olasılığı daha yüksek olur.

- Teli yavaşça lavabo giderine soktuktan sonra, aynı şekilde yavaşça geri çekmelisiniz.

- Hızlı çekerseniz lavabo tıkanıklığına sebep olan cisim, ucu kanca şeklinde kıvrılmış olan telden sıyrılır ve borunun içindeki yabancı cismi pimaş borusundan çıkaramazsınız.

Karbonat İle Lavabo Açma Yöntemi

DOĞAL YOLLARLA GİDER NASIL AÇILIR?

Hemen hemen her evde bulunan malzemeler ile lavabo açma yöntemidir. Tıkanan lavabolarınızı sirke, tuz, karbonat gibi her evde bulunan ürünlerle açabilirsiniz.

Tuz ve Sirke ile Tıkanan Lavabo Nasıl Açılır?

Tuz ve sirke, hiçbir yan etkisi olmayan ve insan sağlığına bir zararı olmayan doğal ürünlerdir. Bu ürünlerin kullanımında herhangi bir sakınca yoktur. Tuz ve sirke bir araya geldiğinde yumuşatma etkisine sahip olur. Tıkanmış lavabo açmak için sirke ve tuzun bu yumuşatma etkisinden faydalanılabilir.

Tuz ve sirke ile tıkalı lavabo açmak için lavabo tıkanıklığına sebep olan cismin organik bir cisim olması gerekir. Bu organik cisim; yemek atıkları, sebze veya meyve atıkları olabilir. Çünkü tuz ve sirke bu organik cisimlerin yumuşayarak akıp gitmesine sebep olabilir.

Ancak bilinmesi gereken önemli bir nokta vardır ki; tuz ve sirke ile tıkalı lavabo açma çalışması kesin sonuç verir diyemeyiz. Tuzu lavabo süzgecinden içeri dökersiniz ardından sirkeyi dökerek bir süre beklersiniz. Eğer tıkanıklık birazda olsa açılırsa, bu işlemi birkaç kez tekrarlarsınız.

Sirke İle Lavabo Açma

Sirke ve Karbonat ile Tıkalı Lavabo Nasıl Açılır?

Karbona ile sirke bir araya geldiğinde doğal bir tepkime meydana gelir. Bu tepkime sonucu lavabo tıkanıklığı açma çalışmalarınız sonuç verebilir. Bunun için lavabonun süzgecine bir miktar karbonat dökülür. Ardından sirke dökülür. Zaten sirke dökülür dökülmez kimyasal reaksiyon hemen başlar. Kimyasal tepkime yaklaşık olarak 1 – 1,5 dakika sürmektedir. Bu süre içinde tıkanıklığa sebep olan cisme nüfuz etmesi lazım.

Eğer lavabo tıkanıklığına sebep olan cisim daha derindeyse bu tıkanık lavabo açma doğal olarak açılmayacaktır. Unutulmaması gereken bir nokta da bu tıkanık lavabo açma doğal yöntemi için de lavabo tıkanıklığına sebep olan cismin organik bir cisim olması gerekir.

Gider Tıkanıklığı Açma

Lavabo Açıcı veya Kostik ile Lavabo Nasıl Açılır

Tıkanıklığı açmak için kullanılan diğer yöntemlerden biri de kimyasal ürünlerdir. En çok bilinenleri lavabo açıcı ve kostiktir. Kimyasal ürünleri kullanılmadan önce eldiven ve mümkünse maske takılır. Kostik veya lavabo açıcı kullanılırken güvenlik tedbirlerine mutlaka uyulmalıdır (Cilde temas halinde ciddi zararlar verir)

- İşlemden önce kaynar suyu hazırda bekletin,

- Lavabo açıcıyı tıkalı lavaboya dökün ardından kaynar suyu üzerine boşaltın,

- Kostik kullanıyorsanız; bir tencere kaynar suya belli ölçüde kostik dökün ve karıştırın (Karışım esnasında çıkan buharı solumayın),

- Kostik ve kaynar su karışımını tıkalı lavaboya dökün,

İşlemden sonra 10 dakika ile 15 dakika bekleyin,

Tıkanıklık açılırsa; lavaboya bolca su dökün.

TIKANAN KÜVET GİDERLERİ NASIL AÇILIR?

Tıkanan küvet giderlerinin asıl sebebi saçlardır. Giderde biriken saçlardan dolayı neredeyse her evde bu tarz problem yaşanabilir. Tıkanan küvet giderlerini açmak için şu adımları izlelemelisiniz:

- Öncelikle gideri şiş gibi bir çubukla yoklayın.

- Ardından da 5-6 kez pompayla deliği pompalayın.

- Lavabo tıkanıklığında gider borusunu çok sert olmamak şartıyla sağa sola biraz sallayın.

- Eğer hala açılmadıysa yukarıda belirttiğimiz açma yöntemlerini burada da uygulayabilirsiniz.

TUVALET NEDEN TIKANIR?

-  Beton, harç kalıntıları, Kedi kumu ve saksı toprağı,
- Tuvalete kaçan sünger, temizlik bezi ve erimeyen atıklar,
- Tuvalete atılan tuvalet kâğıdı, çocuk bezi, ped ve ıslak mendil atıkları,
- Kalitesiz malzeme kullanımından dolayı tuvalet giderinde çöküntü oluşması.

KOLAY YOLLA TUVALET AÇMA YÖNTEMİ

- Klozet pompası kullanarak gider açma,

- Lavabo açma pompası kullanarak gider açma,

- Sivri alet ile gider açma,

- Asitli içeceklerin gidere dökülmesi,

- Lavabo açma pompası ile gidere baskı uygulama,

- Kanal açma teli kullanarak atıkları parçalama ,

- Kostik ve tuz ruhu dökerek atıkların eritilmesi,

- Tuvalet açma pompası ile kanalizasyona tahliye işlemi,

 Kimyasal karışım kullanarak tuvalet tıkanıklığı açmaya çalışanlar boşuna zaman kaybederler. Çünkü tıkanıklığın borunun neresinde olduğu ve boruyu neyin tıkadığı tespit edilmeden tuvalet tıkanıklığını açmak maalesef mümkün değildir.

YORUMLAR 8
  • KameralıKanal Açma 3 yıl önce Şikayet Et
    Modern Cihazlar ile endoskopik bir yöntem ile açılması gerekir. "Kameralı Kanal Açmanın" web sitesinde örnekleri çoktur
    Cevapla
  • Musa Vakit Tesisat 3 yıl önce Şikayet Et
    Uzmanca yazılmış faydalı bilgiler yinede olmazsa Vakit Tesisat olarak keşif ücreti almadan ücretsiz olarak yardımcı olabiliriz.
    Cevapla
  • Tunç Aydın 3 yıl önce Şikayet Et
    iyi günler bizim tuvalet giderimiz tıkalı ne yaptıysam açamadım sorunun nerde olduğu belirli bir alanda belli acaba ücretiniz nedir yada gelip bakabilme şansınız varmı?
    Cevapla
  • volkan küçük 3 yıl önce Şikayet Et
    ben söyleneleri yaptım ama olmadı internetten çözüm tesisat firmasını aradım olnlar 99 TL ye açtılar. Valla risk almaya deymez. Teşekkürler
    Cevapla
  • Ayse 6 ay önce Şikayet Et
    para verdinmi at yalanı
    Cevapla
  • yakup aykaç 4 yıl önce Şikayet Et
    Uzman elinden yazılmış gayet faydalı bilgiler va fakat bunlara rağmen açılmayan tıkalı giderler oluyor bunlar için robotla gider açma işlemi yapan firmalar arasında Boğaziçi Tesisat tercih edilebilir
    Cevapla
  • ustalar kanalizasyon 4 yıl önce Şikayet Et
    kanalizasyon yada lavabo tıkanıklığı gibi durumlarda karşılaştıklarında çözüm bulmak için rehber niteliğinde bir yazı olmuş, anlık gelişen arızalarda sonuç alınabilir ancak kronikleşmiş arızalarda yetersiz kalabilir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye'den bir şehir var! İşte Dünyanın en iyi mimarisine sahip 25 şehri...
TUSAŞ Genel Müdürü Kotil: KAAN 2028'de yerli motorla uçmazsa başımız belaya girer