Altın ve gümüş nasıl parlatılır? Kolay yollarla altın-gümüş temizleme...

Kıyafetlerimizle kombin yaptığımız altın ve gümüş aksesuarlar, giysilerimiz kadar temiz olmalıdır. Gün içerisinde kullandığımız altın ve gümüş aksesuarlar bir süre sonra deforme olup kararmaya başlamaktadır. Peki kararan altın ve gümüş evde nasıl parlatılır? İmitasyon takılar parlatılır mı?

Altın ve gümüş nasıl parlatılır? Kolay yollarla altın-gümüş temizleme...
Altın ve gümüş nasıl parlatılır? Kolay yollarla altın-gümüş temizleme...
GİRİŞ 25.02.2019 17:30 GÜNCELLEME 25.02.2019 17:30
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Takı ve aksesuar denilince akla ilk gelen altın ve gümüştür. Altın ve gümüş, hem görsel açıdan kıyafetlerimizle uyum içerisinde olmalı, hem de ilk günkü görüntüsü ve temizliğini korumalıdır. Fakat bu tür takıların zamanla kararması kaçınılmazdır. Özellikle gümüş kısa zamanda kararmakta ve sık sık temizliğinin yapılması gerekmektedir. Peki altın gümüş parlatma nasıl yapılır? İşte kararan takılarınızı doğal yollarla temizlemenin yolları haber7.com'da...

 

KARARAN GÜMÜŞ NASIL PARLATILIR?

Kararan gümüş takıların parlatma işlemi birden fazla yöntemle yapılabilmektedir. Bahsedeceğimiz yöntemlerin birçoğu evde doğal ürünler kullanılarak denenmiş ve başarıyla sonuçlanmıştır.

 

Diş fırçası ile temizleme yöntemi

DİŞ MACUNU İLE GÜMÜŞ PARLATMA YÖNTEMİ

Diş macunu ile gümüş temizliği son derece etkili bir yöntemdir.

Öncelikle rengini açmak istediğiniz gümüşün üzerine bir fırça ya da peçete aracılığıyla diş macununu sürün. Macunu sürdüğünüz gümüşünüzü su dolu bir kabın içerisine koyup yarım saat bekletin. Zaman dolduktan sonra kabın içerisinden çıkardığınız takıyı su altında iyice duruladıktan sonra kurulayın. Sonunda gümüş takınızın ilk günkü parlaklığına kavuştuğunu gözlerinizle göreceksiniz.

SİRKELİ SU VE KARBONAT İLE GÜMÜŞ PARLATMA YÖNTEMİ

Ev işlerindeki dezenfektasyon gerektiren durumlarda içerdiği asit oranı nedeniyle sıklıkla tercih edilen sirke, gümüş parlatmak için de iyi bir yöntem olarak sayılıyor.

İki yemek kaşığı sirkeyi bir kabın içerisine ekleyin. Ardından bir miktar su ve iki yemek kaşığı kabartma tozunu da ekleyerek, gümüş takılarınızı karışımın içerisine bırakın. Yarım saatin ardından takılarınızı çıkarın ve durulayın. Eğer takılarınız bir kabın içerisine sığamayacak kadar büyükse, sirkeli suya batıracağınız bezle silme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

LİMON VE TUZ İLE GÜMÜŞ PARLATMA YÖNTEMİ

Asidik etkiye sahip bir diğer ürün olan limon, gümüş parlatmak için denenen yöntemlerden birisidir.

Bir kasenin içerisine koyacağınız 2 yemek kaşığı limon suyu ve bir yemek kaşığı tuz ilavesine biraz su ekledikten sonra iyice karıştırın. Bu karışımın içerisine gümüş takılarınızı bırakın. Yarım saatlik beklemenin ardından çıkaracağınız takınızı suyun altında iyice durulayın. Eğer gümüş ebatları büyükse bu işlemi büyük bir kova içerisinde de yapabilirsiniz.

SİGARA İLE GÜMÜŞ PARLATMA YÖNTEMİ

Sigara ile gümüş parlatma yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Yapmanız gereken şey, oldukça basittir. Sigara külünü bir pamuk yardımıyla ezin. Ve gümüşlerinize sürtün. Daha sonrasında bol su ile iyice durulayın; ve yumuşak bir bez yardımıyla kurulayın.

Gümüş kullanırken nelere dikkat edilmelidir?

GÜMÜŞLERİN KARARMAMASI İÇİN NELER YAPILIR?

Gümüşlerinizin kararmaması ve çizilmemesi için dikkat edilmesi gerekenler:

- Gümüşler günlük faaliyetlerde kullanılmamalıdır. Çünkü ev işi, spor gibi etkinlikler gümüşe farklı açılardan zarar verebilmektedir.

- Gümüşler, çizilmemesi için birbirlerinden ayrı bir şekilde saklanmalıdır.

- Gümüş oksitlenmemelidir. Bu yüzden güneş ışığı almayan, kuru ve serin yerler tercih edilmelidir.

- Gümüşler çizilmemesi için yumuşak bir beze sarılmalıdır.

- Gümüşler aseton, klor, parfüm gibi kimyasallardan kesinlikle uzak tutulmalıdır.

- Gümüş ürünleri haftalık düzenli bir şekilde gümüş bezleriyle silinerek standart bir parlaklık yakalanabilir.

GÜMÜŞ PARLATIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

- Gümüş yıkadığı iddia edilen bulaşık makineleri, yüksek ısıları ve kimyasal deterjanları ile gümüşlere zarar verebilmektedir.

- Gümüşler aşınmış ise tekrardan gümüş kaplatılmalıdır. Daha fazla temizlemeye çalışılarak zarar verilmemelidir.

- Gümüş parlatma işlemi esnasında elimize giydiğimiz eldivenlerin nitril eldivenler olmasına dikkat edilmelidir. Nitril eldivenler kullan at eldivenlerdir. Çünkü, bulaşık eldivenleri içeriğindeki sülfür ile gümüşe zarar verebilmektir.

- Gümüşlerde bulunan küf lekeleri çok zor çıkar; bu unutulmamalıdır. Bunları temizlemeye çalışmak gümüşe daha fazla zarar verecektir.

- Diş macunu ve kül ile gümüş temizletme & parlatma birçok insan tarafından tercih edilmektedir. Kısa süreli olarak parlatma işlemi istediğimiz gibi olsa da, uzun sürede gümüşe zarar vermektedir.

- Tüm gümüş parlatma yöntemlerindeki ovalama işlemlerinde kullanılan bezler, süngerler gümüşe zarar vermeyecek cinsten; yumuşak olmalıdırlar.

KARARAN ALTIN NASIL PARLATILIR?

Gümüşteki kadar olmasa da altında da deformasyonun belirtisi görülmektedir. Beyaz altında sararma, sarı altında ise kararma olmaktadır. Peki altınınızı ilk gününe döndürmek mümkün müdür? Elbette. İşte sizler için derlediğimiz çeşitli altın temizleme yöntemleri.

KAYNAMIŞ SU İLE ALTIN PARLATMA YÖNTEMİ

Bir kabın içerisine su koyup kaynatın. Su kaynamaya başladığı an içerisine bulaşık deterjanı döküp karıştırmaya başlayın. Birkaç dakika karıştırdıktan sonra, kaynaması tamamlanan suyun içerisine altın takılarınızı bırakın. Suyun sıcaklığı ılımaya başladığı zaman takılarınızı çıkarıp bir diş fırçası aracılığıyla temizlemeye başlayın. Bu sayede istenmeyen kirler de arınmaya başlayacaktır. Ardından takılarınızı durulamayı unutmayın.

BEYAZ SABUN VE AMONYAK İLE ALTIN PARLATMA YÖNTEMİ

Bir litre suyun içerisine bir fincan rendelenmiş beyaz sabun ve yine bir fincan amonyak ilave edin. Bir araya getirdiğiniz bu karışımı içerisine atacağınız altın takılarınızı 45 dakika boyunca suyun içerisinde bekletin. Beklemenin ardından çıkaracağınız altınlarınızı soğuk su ile iyice durulayın. Bu işlem tamamlandıktan sonra altınlarınızı yumuşak bir deri aracılığıyla temizleyin. Temizlenmiş altınlarınızı güle güle kullanın.

BULAŞIK DETERJANI İLE ALTIN PARLATMA YÖNTEMİ

Bir kase ılık suya bir kaç damla bulaşık deterjanı katıp, karıştırın. Normal su kullanabileceğiniz gibi sodyum içermeyen maden suyu ile daha güzel sonuçlar elde edersiniz. Altın takılarınızı bu suda 15 dk bekletin. Yumuşak uçlu diş fırçası ile fırçalayın. Su ile durulayıp havluyla kurutun.

ALTIN PARLATIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Altın parlatma yöntemlerini uygularken bir takım dikkat edilmesi gereken durumlar bulunmaktadır. İşte dikkat edilmesi gerekenler:

- Altın parlatma yöntemleri uygulanmadan önce mutlaka kuyumcuya gidilerek kuyumcu tarafından altın parlatma hizmeti alınması önerilir. Burada güvenilen bir kuyumcu olması oldukça önemlidir.

- Evde altın parlatma yöntemleri sürekli olarak uygulanmamalıdır. Bu yöntemler eğer sık sık uygulanırsa altına zarar verebilir.

- Altın temizleme yöntemleri lavabo ve banyoda yapılıyorsa giderler güvenlik için mutlaka kapatılmalıdır.

- Değerli taşların bulunduğu altın takılar kaynar suya temas ettirilmemelidir. Aki takdirde kopma, çatlama meydana gelebilir.

- Sert peçete ve kağıt havluların altın takıları ve altın eşyaları çizeceği unutulmamalıdır.

- Altın parlatma yöntemlerinden sonra ılık su ile durulama ve yumuşak bez ile kurulama oldukça önemli iki adımdır.

- Altın temizlemede kullanılan diş fırçaları mutlaka ince uçlu ve yumuşak olmalıdır.

KARARAN İMİTASYON TAKILAR NASIL PARLATILIR?

Ne kadar fazla altın ve gümüş takıya sahip olunursa olunsun, kuşkusuz en fazla modeli yine imitasyon takılar sağlamaktadır. Hem bu nedenle hem de uygun fiyatlı olması sebebiyle çokça tercih edilen ürünler arasında yer alan İmitasyon takı, bir süre sonra yıpranıp kararmaya başlamaktadır. 

SU VE SABUNLA TEMİZLİK YÖNTEMİ

Su ve bulaşık deterjanını karıştıracağınız bir kabın içerisine kararan takılarınızı bırakın. Takılarınızı yumuşak kıllı bir fırça ile yavaşça ve bastırmadan ovalayın. Bir süre devam ettiğiniz bu işlemin ardından takılarınızı su ile durulayıp pamuklu bir bezle silin.

YORUMLAR 3
  • Vatansever 5 yıl önce Şikayet Et
    hocam sadece evdemi oluyor işyerinde yapsak parlarmı ?
    Cevapla
  • Bir Dost 3 yıl önce Şikayet Et
    ben denedim hocam işyerinde de oluyor :D
    Cevapla
  • zafergülten 5 yıl önce Şikayet Et
    karbonat yada beyaz diş macunu güzel parlatıyor.hele karbonata çok az nişadır eklerseniz pırıl pırıl oluyorlar.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
AB'de Türkiye zirvesi! Sonuç bildirisi açıklandı!
Sancaktepe’deki jakuzi yalanı DEM’i örtmek için mi? Alper Yeğin’in yardımcısı kim olacak?