İkinci Cemre ne zaman düşecek? Havalar ısınması için cemre düşmesi...

Şubat ayının son haftalarında Türkiye'de etkili olan soğuk havaların ardından ilkbaharın habericisi kabul edilen cemre düşmesi büyük merak konusu. Cemre 7 gün arayla havaya, suya ve toprağa düşer böylece havalar ısınır. Peki 2019 ikinci cemre ne zaman düşecek? Cemrelerin düşmesiyle birlikte havalar ısınacak ve bahar gelecek. İşte ilk cemrenin düşeceği tarih...

İkinci Cemre ne zaman düşecek? Havalar ısınması için cemre düşmesi...
İkinci Cemre ne zaman düşecek? Havalar ısınması için cemre düşmesi...
GİRİŞ 25.02.2019 09:00 GÜNCELLEME 25.02.2019 09:01
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

19 - 20 Şubat itibariyle ilk Cemre düştü Tüm Türkiye'de soğuk hava dalgası etkisini gösterdi. Sıcak havanın gelmesini isteyen vatandaşlar cemrenin ne zaman düşeceğini merak ediyor. Arapça kökenli bir kelime olan "cemre"nin sözlük anlamı kor yani ateştir. Halk arasında ise sıcaklığın artması ve baharın gelişi olarak bilinir. Cemre 7 gün arayla havaya, suya ve toprağa düşer böylece havalar ısınır. Peki ikinci cemre ve üçüncü cemre ne zaman düşecek?

CEMRELER NE ZAMAN NEREYE DÜŞER?

 

 

Cemre 19-20 Şubat’ta havaya düştü, ikinci cemre 26-27 Şubat’ta suya ve üçüncü cemre 5-6 Mart’ta toprağa düşer. Cemreler birer hafta arayla düşerek ilkbaharın gelmesine neden olur.

1. cemre havaya (19-20 Şubat)
2. cemre suya (26-27 Şubat)
3. cemre (5-6 Mart) toprağa düşer.

 

 

CEMRE DÜŞÜNCE NE OLUR?

"Cemre düşmesi" hayvancılıkla uğraşanlar için soğuk nedeniyle dışarıya çıkartamadıkları hayvanların otlaklara kavuşma zamanının yaklaştığını, tarımla uğraşanlar için de toprağın işlenme dönemine gelindiğini ifade ediyor.

Halk arasında cemre düşmesiyle birlikte Hıdırellez ve nevruz kutlamaları başlamaktadır. Cemre düşmesi Türk kültüründe de önemli bir yere sahiptir. Kültür ve edebiyat alanında kendine yer bulmuştur. Osmanlı zamanında Divan şairleri cemre zamanlarında önemli kişilere övgü şiirleri yazarlardı. Bu şiirlere ‘cemreviye’ denilmektedir.

MARMARİS'TE CEMRE İLE BİRLİKTE DOĞA CANLANDI

Baharı müjdelediğine inanılan cemrelerden ilki havaya düşerken, Marmaris’te ağaçlar çiçek açtı. Güneşli havayı fırsat bilenler de çoluk çocuk sahillere akın edip, parkları doldurdu.

Baharın müjdecisi olarak bilinen ilk cemrenin havaya düşmesiyle birlikte Marmaris’te doğa canlanmaya başladı.  Marmaris Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, "Gündüz hava sıcaklıkları 17 ila 19 derece arasında seyredecek. Nem yüzde 64 civarında. Yüksek rakımlarda aralıklı yağmur bekleniyor" bilgisini verdi.

DEMRE'DE BAHAR HİSSEDİLMEYE BAŞLADI

Cemrelerden ilki havaya düştü. Antalya’nın Demre ilçesinde de ağaçlar ve bitkiler çiçek açtı, ana sınıfı öğrencileri doğaya çıkıp çiçek topladı. Cemrenin havaya düşmesinin ilk gününde Demre’de güneşli bir gün yaşandı. Badem ağaçları çiçek açarken, hava sıcaklığı öğle saatinde 19-20 dereceye yükseldi. Havanın ısınmasına en çok sevinen çocuklar oldu. Anaokulunda eğitim öğretim gören minikler, öğretmenleriyle birlikte doğanın içinde çiçek tarlasında gezdi ve çiçek topladı.

YORUMLAR 1
  • AMMAR 5 yıl önce Şikayet Et
    RABBİM Gönüllerimizede SEVGİ ŞEFKAT MERHAMET Cemrelerini düşürsün her daim herkesin ihtiyacı var:)
    Cevapla
DİĞER HABERLER
MÜSİAD Başkanı Asmalı'dan İsrail iddialarına sert tepki: 'Manipülasyon yapılıyor'
Azerbaycan 'Tarihi bir olay' diyerek duyurdu! Ermenistan kabul etti