Üç aylar orucu nedir kaç gün tutulmalı? Üç aylarda yapılacak tüm ibadetler

Recep, Şaban, Ramazan aylarını kapsayan mübarek Üç Aylar bu hafta başlayacak. Peki Müslümanlar için büyük önem arz eden üç aylar orucu nedir nasıl tutulur? Rahmet dalgalarının başladığı, manevi huzur ve sükunun kalplere doğduğu, ilahi rahmetin coştuğu aylar olarak bilinen üç aylarda kaç gün oruç tutmak gerekir? İşte üç aylarda yapılacak ibadetler...

Üç aylar orucu nedir kaç gün tutulmalı? Üç aylarda yapılacak tüm ibadetler
Üç aylar orucu nedir kaç gün tutulmalı? Üç aylarda yapılacak tüm ibadetler
GİRİŞ 16.03.2019 15:04 GÜNCELLEME 16.03.2019 15:04
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Müslümanlar için farklı bir manevi atmosfere girilen üç aylar 07 Mart perşembe günü itibariyle başlıyor. Recep, Şaban ve Ramazan aylarını anlatmak için kullanılan 3 aylar Müslümanlar için büyük önem arz etmektedir. Ramazan ayının gelişinin müjdelendiği bu günlerde ibadet etmek de bir hayli önem kazanıyor. Peki, üç aylarda kaç gün oruç tutulur, ibadetler ne şekilde yapılıyor? Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V) bu aylarda daha çok ibadet etmiş ve insanlara, bu aylarda ibadetlerin artırılmasını ve günahlardan kaçınılmasını tavsiye etmiştir. Peki üç aylar orucu nedir? Nasıl tutulur? İşte üç aylarda yapılacak oruç ibadeti...

 

 

Üç Aylara Özel Oruç

ÜÇ AYLAR ORUCU NEDİR?

 

 

Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu'nun aktardığı bilgilere göre, Hz. Muhammed üç aylarda bol bol nafile orucu tutardı. Ancak 3 aylarda kaç gün oruç tutulur sorusunun kesin bir yanıtı yok.

 Hz. Peygamber  bu ayda bol bol nafile oruç tutardı. İbn Abbas der ki; "Efendimiz, Recep ayında o kadar çok oruç tutardı ki hiç iftar etmeyecek sanırdık. Bazen de Recep ayında oruca o kadar ara verirdi ki hiç tutmayacak sanırdık."

Peygamberimiz, bu ayda sık sık oruç tutarak nafile oruca teşvik ederdi. Bazen de tutmayarak bu ayın Ramazan orucuna benzetilmesine engel olurdu. 

Fakat üç aylar içinde Recep Ayı'nda tutulacak oruç son derece kıymetlidir. Recep Ayı'nın ilk gününde tutulacak oruç için şöyle bir hadis mevcuttur;

Receb-i Şerîf’in birinci gününde oruç tutmak üç senelik, ikinci günü oruçlu olmak iki senelik ve yine üçüncü günü oruçlu bulunmak bir senelik küçük günahlara kefaret olur. Bunlardan sonra her günü bir aylık küçük günahların af ve mağfiretine vesile olur 

DÖRT GECEYE YAĞAN RAHMET

Rabbimizin rahmeti her zaman vardır. Ama nasıl ki her gece güzel olmakla beraber Kadir gecesi bin geceye denktir. (Kadir Suresi) ve nasıl ki Kudüs'teki Mescidi Aksa diğer mekânlardan farklıysa Recep ayının ilk perşembesi ve belli zamanlar da öylece özeldir.

Dört geceye özel rahmet yağar:

- Kurban Bayramı'nın gecesi
- Ramazan Bayramı'nın gecesi
- Şaban ayının 15. gecesi (Beraat gecesi)
- Recep ayının ilk perşembe gecesi (Regaip gecesi)

Regaip Kandili Ne Zaman?

REGAİP KANDİLİ NE ZAMAN?

2019 yılının ilk kandili olan Regaip Kandili ibadetlerle, dualarla karşılanacak. Üç ayların başlangıcı ve müjdecisi olan Regaip Kandili ne zaman idrak edilecek? 

Regaib kelime manası olarak pek çok ihsan demektir. Regaip kandili ihsan gecesidir ve fazileti de bundan gelir. Regaip Kandili üç ayların başlangıcıdır. Perşembeyi Cumaya bağlayan geceye denk gelir. Cuma gecesine denk gelmesi sebebiyle de bu Regaib kandili önemli ve özeldir. Regaip Kandili 2019 yılı itibariyle 7 Mart perşembe gününe denk gelmektedir. 

PEYGAMBERİMİZİN OKUDUĞU ÖZEL DUA

Peygamber Efendimiz, üç aylara eriştiğinde diğer günlere nazaran ibadetlerini daha da artırıyor ve sık sık şu duayı okuyordu: “Allahümme bârik lena fî recebe ve şa’bân ve belliğna ramazan (Allah’ım Recep ve Şaban ayını bize bereketli kıl ve bizi Ramazan ayına ulaştır).”
 
Kandiller geçidi olarak adlandırılan, Regâib, Miraç, Berat ve Kadir gecelerinin de içindebulunduğu 3 aylar, kendimizi denetleme ve değerlendirmenin, taat, ibadet ve şükürlerimizi artırmanın, bir kere daha geçmişimizin muhasebesini yapıp geleceğe hazırlıklı olmanın bir vesilesidir. Regâib gecesi, müminlerin mağfiret mevsimi 3 aylara rağbet etmeleri ve onun taşıdığı manalardan, değerlerden istifade etmeleri gerektiğine dair mesaj yüklü bir gecedir. Sahabe efendilerimiz peygamber efendimizin 3 aylardaki ibadetini, orucunu şöyle anlatıyor:
 
Said İbnu Cübeyr (ra)’e Receb ayındaki oruçtan sordum. Bana şu cevabı verdi: İbnu Abbas (ra)’ı dinledim, şöyle demişti: “Resulullah (sav) Recep ayında bazı yıllarda öyle oruç tutardı ki biz, “(Galiba) hiç yemeyecek (ayın her gününde tutacak)” derdik. (Bazı yıllarda da öyle) yerdi ki biz, (Galiba) hiç tutmayacak” derdik.”

Üç Aylar Duası

ÜÇ AYLARDA NASIL İBADET EDİLİR?

"Bu ay ve sonraki iki ay, bizlere sunulmuş büyük bir fırsattır. Fırsatı değerlendirmeliyiz. Belki bir daha bu fırsatı yakalayamayız. Geçen sene bu günleri yaşayıp, bugün aramızda olmayanlar yok mu? Günahlardan pişman olarak kendimize yeni bir rota çizelim. Günahın, düşmanlığın, azgınlığın, zulmün sonu ve faydası yok. Sonu hüsrandır, pişmanlıktır. Gelin tez elden kendimizi sorgulayalım. Fırsatı tepmeyelim.

Nefis muhasebesi yapalım. Bol bol dua edelim. Kaza namazı kılalım. Hastaları ziyaret edelim. Küsleri barıştırıp kalbimizi açalım. İyi işlere devam edelim. Borçlulara yardım edelim. Mazlumun yanında olalım. Yara saran el olalım. Zalimin yüzüne haykıralım. Karanlık sayfaları yırtıp, yeni aydınlık, temiz sayfa açalım."

ÜÇ AYLARIN İÇERİSİNDE YER ALAN KANDİLLER

Recep ayının ilk perşembesini cumaya bağlayan gecedir. Dua kapısının açık olduğuna inanılan kandillerden bir tanesi olan bu gecelerde ibadetlerimizi artırırız. Bol bol dua edip, ibadetlerimizi aksatmadan yapmaya çalışalım. Bunun gibi önemli geceler bizler için birer armağandır.

Miraç Kandili: Hz. Muhammed'in (Sav) Allah katına yükseldiği muhteşem ötesi bir gündür. Hicri takvime göre Recep ayının 27. gecesine denk gelir.

Berat Kandili: Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan gecedir. Günahların affedilmesi açısından oldukça değerli bir kandildir.

Kadir Gecesi: Kur'an-ı Kerim bu gecede indirilmeye başlamıştır. Kadir gecesini Ramazan ayının son on gecesinde tekli gecelerde aramak gerekir.

RAMAZAN AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

2019 Ramazan ayı ne zaman başlayıp ne zaman biteceği belli oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre bu yıl Oruç ayı Mayıs'a denk geliyor. 

Milyonlarca müslüman tarafından namazlarla, dualarla ve oruçla karşılanan on bir ayın sultanı Ramazan ayı 2019 yılı itibariyle 6 Mayıs'da başlayacak. Peki bu yıl oruç ayı olarakta adlandırılan Ramazan ayı ne zaman bitecek? Diyanet'in yapmış olduğu açıklamaya göre  31 Mayıs Kadir Gecesi 03 Haziran Arefe günü yani orucun son günü olarak belirtidi.

YORUMLAR 3
  • kader 5 yıl önce Şikayet Et
    üç aylar da hagigünler de orucu tutulur
    Cevapla
  • Aklın sesi 5 yıl önce Şikayet Et
    Dogmatizm,Mitoloji ve Mistik konular üzerinde araştırma yapalım.Uyanalım.
    Cevapla
  • ferhatt1905 5 yıl önce Şikayet Et
    Allahım Recep ve Şaban ayını bize bereketli kıl, ve bizi Ramazan ayına ulaştır.Amin.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Azerbaycan 'Tarihi bir olay' diyerek duyurdu! Ermenistan kabul etti
Turistik Diyarbakır Ekspresi ilk seferini yaptı!