Şaban ayı orucu kaç gün tutulur? Şaban ayında yapılacak tüm ibadetler

Mübarek üç ayların ikincisi olan Şaban ayı 6 Nisan Cumartesi günü başladı. Peki Şaban ayında yapılması gereken ibadetler ve dualar neler? Her günü ayrı faziletli olan Şaban ayı’nda Allah’a açılan eller geri çevrilmeyeceğine ve sevapların amel defterine 2 katı olarak yazılacağına inanılır. İşte, Şaban ayı orucu ve hakkında merak edilenler…

Şaban ayı orucu kaç gün tutulur? Şaban ayında yapılacak tüm ibadetler
Şaban ayı orucu kaç gün tutulur? Şaban ayında yapılacak tüm ibadetler
GİRİŞ 12.04.2019 15:34 GÜNCELLEME 12.04.2019 15:34
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Şaban ayı, maneviyat ve faziletlerle yüklü bir ay olması nedeniyle Müslümanlar tarafından son derece önem gösterilmektedir. Ramazan ayının habercisi olan Şaban ayı bu yılda ibadetlerle, dualarla, namazlarla, oruçlarla karşılanacak. Rahmet, merhamet ve mağfiret ayı olan Şaban ayında, her yıl olduğu gibi bu yıl da en verimli bir şekilde geçirilerek faziletinden ve maneviyatından yararlanılacak. “Her kim Şaban ayına değer verir, onda Allahu Teala’dan sakınırsa, taatıyla amel ederse, Allahu Teala onun günahlarını bağışlar ve o sene vuku bulacak tüm belalardan ve hastalıklardan kendini emin kılar.” Böylesine önemli bir ay olan Şaban ayı Müslümanlar tarafından merakla bekleniyor. ''Şaban ayı orucu hangi günler tutulur?'' sorusu Mübarek üç ayların ikincisi olan Şaban ayına girmemiz ile birlikte araştırılmaya başlandı. 

 

 

ŞABAN AYI ORUCU HANGİ GÜNLER TUTULUR?

Din alimleri Şaban ayının on beşinci gün olan berat gününün orucuna rağbet edilmesi gerektiğini belirtiyorlar. Üç aylar olarak bilinin Recep, Şaban ve Ramazan aylarının dinimizde ayrı bir değeri ve önemi var. Bu aylar içerisinde dört adet Kandil gecesi bulunuyor. Bu da bize bu ayların önemini anlatıyor. Bu ayların ikincisi mübarek Şaban ayıdır.

1.gün

 

 

13.gün (Eyyam-ı Biyz Orucu)

14.gün (Eyyam-ı Biyz Orucu)

15.gün (Eyyam-ı Biyz Orucu)

30.gün

İlk Perşembe

Son Pazartesi

Son Perşembe

İbadetle Geçirilmesi Tavsiye Edilen Geceler Nelerdir?

1.gece

15.gece

27.gece

ŞABAN AYINDA ÇEKİLMESİ GEREKEN ZİKİRLER

Lâ ilâhe illallâhü velâ na'büdü illâ iyyâhü muhlisîne lehüddîne velev kerihe'l-kâfirûn

Allah’tan başka hiçbir İlah yoktur. Biz ancak O’na ibadet ederiz. Kafirler istemese de, biz taatımızı sırf O’na tahsis ederiz

(Sayısı yok Şaban ayında hergün dilediğiniz kadar okuyun. Ama en azından 3 yada 7 yekere okuyun..)

1 ile 10. gün tesbihi: Ya Latif Celle Şanühü 11 ile 20. gün tesbihi: ya Rezzak Celle Şanühü 21 ile 30. gün tesbihi: ya Aziz Celle Şanühü

11-20 arası her gün günde 100 kere ya Rezzak Celle Şanühü 21-30 arası her gün günde 100 kere ya Aziz Celle Şanühü Allahümme barik lena fi Şaban. Ve belliğna Ramazan.

PEYGAMBER EFENDİMİ ŞABAN AYINDA...

Peygamber Efendimiz (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem)in: "Ramazan'ı ta'zîm için (Ramazân hürmetine) Şaban'da tutulan oruçtur."[5] buyurmuş olması bu ayın Ramazân-ı Şerîf'le olan bağlantısını göstermesi açısından önemlidir. Dolayısıyla bu ayda Ramazân-ı Şerîf'e hazırlık maksadıyla oruç başta olmak üzere bütün nâfile ibâdetlerin arttırılmasında fayda vardır. Elbette ki Şaban ayını ihyâ etmenin tek yolu yalnızca oruç ibadetinden geçmemektedir. Bu mübârek ayda ecîr vesilesi olan makbul ibâdet ve davranışlardan hâsıl olacak ecîr ve mükâfatlar katbekat katlanacaktır.

ŞABAN AYINDA KILINACAK NAMAZ

Şaban ayı Resulullah Efendimizin ayıdır.Bu itibarla bu ayda salevatı şerifeye çok devam etmek gerekir.Yine mümkün oldukça istiğfar,ihlası şerif okunmalı.Teheccüd ve tesbih namazları kılınmalı hatmi enbiya yapılmalıdır.

Bu ayın birinci gecesinde, her rek’atte bir Fatiha ve 3 Ayettül Kürsi ile bir tesbih namazı kılınır.

Şaban’ın 27.gecesi,akşam ile yatsı arasında iki rekat teşekkür namazı kılınır.Zammı sure olarak. ne istenirse o okunur.

Namaza Niyet:

“Ya Rabbi,beni Resuli Zişan Efendimizin ayının sonuna yaklaştırdın.Resulullah Efendimizin ve mübarek ayını bana hem şefi’ ve hem de şahid eyle,Allahü Ekber.”

Namazdan sonra;

70 defa “Estağfirullahe’l-azıym ve etubü ileyk.”
100 defa “Allahümme salli ala ruhi Muhammedin fil-ervah ve salli ala cesedi Muhammedin fil-ecsad ve salli ala kabri Muhammedin fil-kubur”denilir.
Namazdan sonra “Ya Rabbi senin huzurı sırrı ehadiyetine iltica ediyorum”denilir.

YORUMLAR 2
  • fatma zehra gül 5 yıl önce Şikayet Et
    bunu kim yapmışsa allah ondan bir değil bindefa razı olsun okuyupta iaret alıp yaptığımız ibadetlerden ecirlendirsin amin
    Cevapla
  • Salih 5 yıl önce Şikayet Et
    maşallah ne güzel bir aydır Şaban ayı...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Tesla'dan Türkiye'ye özel model: Fiyatı yarı yarıya düştü
ABD ve İsrail'den kanlı anlaşma! Hamas'ı öne sürüp el sıkıştılar