Hüseyin Sermet'ten çok konuşulacak sözler

Dünyaca tanınmış piyanist Hüseyin Sermet, katıldığı televizyon programında Türkiye'deki sanatçılar, Atatürk ve Cumhuriyet dönemi ile ilgili çok konuşulacak açıklamalarda bulundu.

GİRİŞ 07.06.2019 20:08 GÜNCELLEME 07.06.2019 20:11
Bu Habere 160 Yorum Yapılmış

Habertürk TV'de Kübra Par'ın sorularını yanıtlayan ünlü piyanist Hüseyin Sermet, Türk müziği ve bestecilerle ilgili eleştirilerini sıraladı.

Dünyaca tanınmış piyanist Hüseyin Sermet, Açık ve Net programında ses getirecek açıklamalarda bulundu.

Türk müziğinin sorunlarını anlatan Sermet, "Dünyanın neresinde orkestralar dört ay tatil yapıyor" diye sorarak, "Çağdaş besteciler Türkiye’deki orkestralarda seslendirilemiyor çünkü sanatçılarımız çağdaş notasyon bilmiyor" dedi.

 

 

SAY YORUMU: KEDİNİN OLMADIĞI YERDE FARELER CİRİT ATAR

Sermet, dünyaca tanınmış bir diğer Türk piyanist Fazıl Say ile ilgili sorulara da çarpıcı yanıtlar verdi. "Dünyadaki konservatuar öğrencilerine Fazıl Say'ı dinlettiğimizde ne tepki verirler" sorusu üzerine Sermet şunları söyledi:

 

"Herhalde çok muhteşem bir şeyler söylemeyeceklerdir diye tahmin ediyorum. 'Fazıl kabiliyetli mi' diye sorarsanız yerden göğe kabiliyetli. Piyanist olarak çalıştığı zaman çok iyi bir piyanist ama bestelerini soruyorsanız aynı şeyi ifade edemem. Fransız bir atasözü var; kedinin olmadığı yerde fareler cirit atar. 'Ben kediyim Fazıl'a fare dedim' anlamı çıkmasın ama kendine güvenen varsa ben imtihan usulü denemeye hazırım"

"HARF İNKILABI HATAYDI"

Atatürk ve Cumhuriyet yılları ile ilgili olarak da tartışma yaratacak açıklamalar yapan Sermet, "Maşallah Atatürkçü olmayan insan yok Türkiye’de, kripto Atatürkçüler var" dedi. "Kripto Atatürkçüler"in kim olduğunun sorulması üzerine başta FETÖ'yü işaret eden Sermet, şunları söyledi:

'ATATÜRK İLAH DEĞİL...'

"Atatürk ilah değil çok ciddi devlet adamıydı. Çok ciddi şeyler yarattı ve tarihteki yerini aldı. Bunu tartışan yok. Atatürk bir kul olduğu için hiçbir kulun da hatasız olmayacağı gibi hatalar yaptı. Biri harf inkılabı... Ben bunları söylediğimde birileri hop oturup hop kalkacak. Türkiye bir çırpıda 600 yıllık geçmişi ve arşivlerinden sıfırlandı. Bugün ben utanarak ifade ediyorum. Ben Osmanlı arşivlerini okumaya yeltenmedim, çünkü okumaktan acizim."

'HALİFELİK DEYİNCE ONLARIN AKLINA DİN GELİR...'

Halifeliğin kaldırılması ile ilgili olarak da farklı değerlendirmeler yapan Sermet, "Halifelik deyince onların aklına sadece din gelir. Onların gözünde hacı, hoca, şeyh falan bu şekilde ifade ediyorlar. Din yaşam tarzdır. Yaşam tarzı başlı başına bir kültürdür. Dini sıfırlamaya çalışmak cumhuriyetin ilk yıllarında seküler projeydi. Anglosakson dünyanın uyguladığı bir projedir. Bunu ilk İngilizler başlattı. Hindistan'da kendilerine uygun bir İslam yaratmak istediler. Türkiye'de ve Türkiye üzerinden başka ülkelerde kullanıma sokulmak üzere Fetullah Gülen olayı devreye girdi. Bunlar Türkiye'nin nasıl savrulduğunun ve nasıl ele geçirilmeye çalışıldığının kanıtı" diye konuştu. Sermet, şu soruları yöneltti: "Hilafet din midir kültür müdür? Atatürk’ün hilafeti kaldırmasını destekleyenler bugün Vatikan’a neden ses çıkarmıyor?"

YORUMLAR 160
  • Erdalsilo 4 yıl önce Şikayet Et
    Bence En Komik olan şapka devri Halen gülüyom
    Cevapla
  • garib anam 4 yıl önce Şikayet Et
    hilafet makamı kaldırıldı ama ortodoks ve ermeni kilise makamları kaldırılmadı bugün bile devam ediyor.islam ve müslüman düşmanlığı chp nin görevi olmuştur
    Cevapla
  • umut sert 4 yıl önce Şikayet Et
    en büyük yanlış soyadı kanunu oldu içimizdeki bütün hain gayrimüslümler bir anda türk soyadı alarak içimize karıştı
    Cevapla
  • Haydar 4 yıl önce Şikayet Et
    bu konular korkmadan serbestçe konuşulmalı insanlar aydınlatılmalı. Hayat tarzı olarak islami kültürü benimseyen biri bu konuları konuştu mu urun konutşurmayın saldırıları oluyor. Siz ve sizin ayarınızdaki sanatçılar, akademişsenler vs. bu gerçekleri anlatsın.
    Cevapla
  • hamit 4 yıl önce Şikayet Et
    Bir zamanlar bunları söylemek gericilik ve suçdu hala bunları şimdi söylemek her yiğidin hazrcı değil, tebrik ediyorum hakikati kör olanların gözüne soktuğunuz için
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
8 ilde operasyon! 'Odacılar' suç örgütü çökertildi
Gaziosmanpaşa'daki toprak kaymasının yaşandığı anlar ortaya çıktı!