Regaip Kandili ne zaman? 2020 Mübarek Regaip Kandilinde yapılacak ibadetler

Regaip Kandili, İslam dünyasının ne önemli günlerinden bir tanesidir ve o gün-gecede yapılan tüm ibadetler kabul olduğuna inanılır. Allah’ın kullarına ihsanlarda bulunduğu 2020 Regaip kandili ne zaman idrak edilecek? İşte hadis ve ayetler ışığında Regaip Kandilinde yapılması uygun olan ibadetler ve dualar

Regaip Kandili ne zaman? 2020 Mübarek Regaip Kandilinde yapılacak ibadetler
Regaip Kandili ne zaman? 2020 Mübarek Regaip Kandilinde yapılacak ibadetler
GİRİŞ 21.02.2020 09:09 GÜNCELLEME 21.02.2020 09:09
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Regaip kandili, İslam dünyası için mübarek sayılan 3 ayların başlangıcı olan Recep ayının ilk cuma günü çeşitli ibadetlerle idrak edilir. Regaip kelimesi, Arapça ‘Reğa-be’ kelimesinden gelmektedir. ‘Reğa-be’ ise, bir şeyi istemek, arzulamak ve onun için çaba sarf etmek anlamına gelmektedir. Allah’ın, kullarının dualarını, ibadetlerini ve isteklerini bu gece de geri çevirmediğine inanılır. Bu geceye itana göstererek, geceyi gündüzden oruç tutarak karşılayanları merhametine tabi tutar. Müslüman aleminin kutladığı ve dini vecibelerinde daha hassas davranarak Allah’ın rahmetine ve merhametine sığındığı en önemli 5 geceden biridir. Bu gecede yapılan ibadetler çok önemlidir ve İslam düşünür ve alimleri bu gecenin ibadetle geçirilmesini tavsiye etmektedir. 

 

REGAİP KANDİLİNDE YAPILMASI GEREKEN İBADETLER

Allah rızası için yapılan her ibadet Allah katından kabul görüldüğüne inanılır, fakat bazı önemli gecelerde yapılan dualar ve tövbelerin Allah’ın geri çevirmediği düşüncesi hakimdir. Bundan dolayı bu özel geceleri ihmal etmeyip Allah’ın rızası için dini vecibelere biraz daha özen gösterilmesi alimler tarafından tavsiye edilir. Özellikle Regaip Kandilinde yapılması hoş olan bazı ibadetler vardır. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammet (s.a.s), Recep ayında mümkün mertebe çok oruç tutulmasını tavsiye eder. Bazı rivayetlere göre Peygamber Efendimiz (s.a.s) Recep ayında hiç ara vermeden oruç tuttuğu söylenmektedir. Bundan dolayı Recep ayının ilk Cuma gecesi olan Regaip Kandilinde oruç tutulması nefsin terbiyesi ve gece yapılacak ibadetlere hazır için çok önemlidir. Oruç tutulmanın dışında ise kaza namazı ve nafile namazların kılınması gerekir. Kuran-ı Kerim okumak, okunamıyorsa dinlenmelidir. Zikir çekmeli, ‘elhamdülillah, suphanallah, tövbe estağfurullah, la ilahe illallah’ gibi. Zikirlerin en kıymetli ise Allah’ın varlığını ve birliğini kabul edip dile getirilen ‘la ilahe illallah’ dır. Geçmişte yaptığımız hatalardan ders çıkarmak ve tövbe ederek tefekkür etmek. Peygamber Efendimize bol bol salat-ü selamlar getirerek anmak. Hamd ederek Allah’a şükürlerde bulunmak ve sadaka vermek önemlidir. 

 

AYET-İ KERİM VE HADİS-İ ŞERİFLERDE REGAİP KANDİLİ 

- Peygamber Efendimiz Hz. Muhammet (s.a.s)’in Regaip Kandilinde şu duayı etmiştir. ‘Allah'ım, recep ve şaban aylarını bizim için mübarek kıl ve bizi ramazan ayına kavuştur’

- Ali İmran Suresi 133. Ayet: ‘Rabbinizin bağışına ve takva sahipleri için hazırlanmış olup genişliği gökler ve yer kadar olan cennete koşun.’ Bu ayet-i kerime Regaip Kandilinin öneminden ve ibadetleri aksatmadan, Allah’ın merhametine sığınarak yapılmasını tavsiye etmek suretiyle zuhur olmuştur. 

- Tevbe Suresi 36. Ayet: ‘Allah’ın gökleri ve yeri yarattığı günkü yazısına göre ayların sayısı on ikidir. Bunlardan dördü haram aylarıdır. Bu, dosdoğru bir nizamdır. Öyleyse o aylar içinde kendinize yazık etmeyiniz.’

- Sebe Suresi 28. Ayet: Biz seni bütün insanlara ancak müjdeleyici ve uyarıcı olarak gönderdik; fakat insanların çoğu bunu bilmezler.

- Azhab Suresi 21. Ayet: Andolsun ki, Resulullah, sizin için, Allah’a ve ahiret gününe kavuşmayı umanlar ve Allah'ı çok zikredenler için güzel bir örnektir.

- Nisa Suresi 69. Ayet: ‘Kim Allah’a ve Resul’e itaat ederse işte onlar, Allah’ın kendilerine lütuflarda bulunduğu peygamberler, sıddîkler, şehitler ve salih kişilerle beraberdir. Bunlar ne güzel arkadaştır.

- Duha Suresi 5. Ayet: ‘Pek yakında Rabbin sana verecek de hoşnut olacaksın.’

Tüm bu ayetlerde Allah’ın merhametinden bahsederek o’dan umudu kesmemeyi ve her durumda dua etmekten ve istemekten vazgeçememeyi tavsiye etmektedir. 

REGAİP KANDİLİ NE ZAMAN?

3 ayların habercisi olan ve İslam aleminin 5 önemli gününün başlangıcı sayılan Regaip Kandili 2020 yılında 27 Şubat Perşembe gecesi olacaktır.

YORUMLAR 2
  • mehmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu zor günlerimizde tüm müslümanları kafirlerin üzerine muzaffer kıl AMİN AMİN ALLAHUMME AMİN
    Cevapla
  • mehmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Allah'ım, Recep ve Şaban aylarını bizim için mübarek kıl ve bizi Ramazan ayına kavuştur. (Amin).
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yerel seçim; Panorama; Son durum
CHP'deki "para sayma" soruşturmasında yeni gelişme! Şüphelilerin ifadeleri ortaya çıktı