Üçüncü cemre ne zaman düşecek & ne anlama gelir: 3. Cemre nereye düşecek? (2020)

Bahar mevsiminin gelmesini temsil eden görülmeye değer doğa olaylarından yalnızca bir tanesi olan cemrenin ne zaman ve nereye düşeceği gün yüzüne çıktı. Hava sıcaklıklarında her geçen gün iyiden iyiye artış yaşanmasına katkıda bulunduğuna inanılan Cemre nedir? Sırasıyla ilk etapta havaya, akabinde suya ve son aşamada ise toprağa düşecek olan 2020'de üçüncü cemre ne zaman nereye düşecek? İşte, merak duyulan tarihler!

Üçüncü cemre ne zaman düşecek & ne anlama gelir: 3. Cemre nereye düşecek? (2020)
Üçüncü cemre ne zaman düşecek & ne anlama gelir: 3. Cemre nereye düşecek? (2020)
GİRİŞ 02.03.2020 11:14 GÜNCELLEME 02.03.2020 11:14
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Mevsimlerin değişmesiyle doğru orantılı olarak yeryüzündeki görülen doğa olaylarında da çeşitli değişiklikler görülmektedir. Öncelikle havayı ısıtarak başlangıç yapan ve arkasından toprağı ve suyu ısıtıp sürecini tamamlayan cemre, hava sıcaklıklarının gittikçe yükselmesini sağladığına inanılmaktadır. İlkbahar ayının başlama tarihinden hemen önce, birer hafta arayla havaya, suya ve toprağa düşmesiyle doğa severlerin her yıl tüm dikkatlerini üzerine çekmeyi ve adından söz ettirmeyi başaran 2020 üçüncü cemre ne zaman ve nereye düşecek? İlkbaharın gelişini müjdeleyen cemre tarihlerine ve hakkında bilinmeyen ayrıntılara ilişkin kapsamlı şekilde sorgulamalarını yürüten ve bilgi sahibi olmak isteyen kişiler için merak edilenlere ışık tuttuk.

BİRİNCİ VE İKİNCİ CEMRE DÜŞTÜ!

Cemrelerden birincisi 19 - 20 Şubat 2020 tarihleri arasında havaya ve 26 - 27 Şubat 2020 tarihleri arasında suya düştü. Aslında toplumda cemre düşmesi ile beraber hava sıcaklıklarının da paralel şekilde artış göstereceğine yönelik yaygın bir inanç bulunsa da, kimi zaman cemrenin düştüğü günlerde de havaların soğuması durumu gözlemlenebilmektedir.

CEMRE İSMİNİN KÖKENİ NEREDEN GELİR?

Cemre isminin kökeni ve anlamı ile ilgili pek çok rivayet bulunmaktadır. Ancak öncelikle, Arapça'dan gelen ''ateş, ateş parçası, kor'' şeklinde anlamlara sahiptir. Öte yandan Anadolu'dan gelen ''imre, imere, zemheri ya da cemre'' şeklinde adlandırıldığı söz konusudur. Tüm bunlardan en yaygın kullanımı cemre kelimesidir. Cemre, halk nezdinde sıcaklığın artması şeklinde bilinmektedir. 

2020 ÜÇÜNCÜ CEMRE NE ZAMAN VE NEREYE DÜŞECEK? CEMRE TARİHLERİ...

İlkbahar mevsiminin gelmesini gözler önüne süren önemli doğa olaylarından cemre düşmesi; havaya, suya ve toprağa olmak üzere 3 (üç) defa düşecek. 

*1.cemre havaya, 19 - 20 Şubat 2020 tarihleri arasında, 

*2.cemre suya, 26 - 27 Şubat 2020 tarihleri arasında, 

*3.cemre ise toprağa, 5 - 6 Mart 2020 tarihleri arasında düşecek.

CEMRE DÜŞMESİNİN TÜRK KÜLTÜRÜNDE ÖNEMLİ BİR YERİ BULUNMAKTADIR!

Cemre düşmesi olayı Türk kültürü için büyük önem teşkil etmektedir. Halk arasında cemre düşmesi olayı görüldükten sonra Hıdırellez ve Nevruz kutlamaları geleneği sürdürülmektedir. Cemre, sadece bir doğa olayı değildir, hem kültür hem de edebiyat alanlarında kendine yer bulmuştur. Küçük bir örnekle anlatılacak olursa, Osmanlı döneminde Divan şairleri cemre zamanı gelip çattığında önemli kişilere övgü şiirleri yazarlardı. Bu yazılan şiirlere ''cemreviye'' ismi verilirdi.

YORUMLAR 8
  • Ahmmmm 4 yıl önce Şikayet Et
    Bende 90 lı yıllarda küçükken ava gittim kar vardı dondu ama yarım metre civarı vardı.havadan yere doğru canlı şekilde küçük ivez benzeri sinekler düşüyordu şaşırmıştım bu sovukta sinek ne gezer diye.rahmetli babama sordum o da bana demekki bugün havanın közü düştü demişti.arkadaş havaya düştüğünü görmedim demiş de ben gördüm:)
    Cevapla
  • sami 4 yıl önce Şikayet Et
    kendimi bildim bileli cemre deniyor ancak ne olduğunu bir gün dahi araştırmak aklıma gelmedi
    Cevapla
  • MİTOLOJİ 4 yıl önce Şikayet Et
    Cemre (KOR) mitolojik bir inanç , coğrafya bilimiyle ilgisi yok...
    Cevapla
  • qhelerich 4 yıl önce Şikayet Et
    senin bilim dedigin sey 20 sene evvel en tehlikeli yiyecek olarak tereyagini gosteriyordu. eskiler en dogrusunu bilir. bilimden de iyi bilir. bu arada tereyagi tuket sagliga cok faydasi var.
    Cevapla
  • AHMET İŞSEVER 4 yıl önce Şikayet Et
    Cemrelerimiz hayırlı olsun. Esen kalın.
    Cevapla
  • zozay 4 yıl önce Şikayet Et
    Katiliyorum
    Cevapla
  • notto 4 yıl önce Şikayet Et
    çocukken suya cemre düştü derlerdi, tarla aralarındaki hendeklerde ufak su birikintilerinde kurba yumurtaları, balık benzeri bir şeyin yumurtaları görürdüm tabi içlerinde bir şey var belli, kımıldıyor bazen, bunları cemre zannederdim, havaya düşeni az aramadım, toprakta böcek yumurtası, salyangoz yumurtası var onlarda toprak cemresi :) çocuk kadar saf, temiz olsa aklım yine...
    Cevapla
  • habibe 4 yıl önce Şikayet Et
    yinede mantıklı bşeylerin doğuşuna benzetmeniz .bahar demek yeniden doğuş bir yandan çocukken güzel bir ruhunuz varmış:)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Irak'la uzlaşma sağlandı, PKK'ya en büyük darbe geliyor! 40 km. derinliğe inilerek...
Türkiye'den bir şehir var! İşte Dünyanın en iyi mimarisine sahip 25 şehri...