2020 Berat kandili ne zaman? Berat kandilinin önemi ve faziletleri

Berat gecesi, Allah (c.c) kullarına merhamet ve mağfiret ettiği gece olarak bilinir. Başta Peygamber Efendimiz (s.a.s) olmak üzere birçok din alimi bu gecenin ibadetle geçirilmesi konusunda tavsiyeler vermektedir. Peki Berat kandili ne zaman? İşte Berat kandilinin faziletleri ve önemi

2020 Berat kandili ne zaman? Berat kandilinin önemi ve faziletleri
2020 Berat kandili ne zaman? Berat kandilinin önemi ve faziletleri
GİRİŞ 26.03.2020 11:12 GÜNCELLEME 26.03.2020 11:12
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Berat kandili, mübarek üç ayların ikincisi olan Şaban ayının 15. Gecesi idrak edilen ve Müslümanlar için büyük önem barındıran mübarek gecelerden bir tanesidir. Şaban ayının 15. Gecesinde ibadetlerle karşılanan Berat gecesi, kelime anlamı olarak kurtuluşa erme, cezadan, borçtan ve sıkıntılı durumdan kurtulup feraha erme anlamına gelmektedir. Bundan dolayıdır ki İslam alemi, bu geceyi tövbe ederek ve Allah’ın rızasını kazanmak için ibadetlerle geçirmeye özen gösterir. Rivayete göre Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s) bu gece için iman eden ve Allah’ın rızasını gözeten tüm ümmetine şefaat edeceği bildirilmiştir. Allah, kullarının tövbelerini kabul ederek rahmet kapısını sonuna kadar açtığından dolayı bu gecenin ibadetlerle geçirilmesi çok mühimdir.

 

BERAT KANDİLİNİN FAZİLETLERİ 

Allah (c.c), bizzat Kuran-ı Kerim’de ne kadar merhametli ve affedici olduğunu her sure ve ayetinde tekrara tekrar yinelemiştir. Cehennem azabının anlatıldığı surelerde dahi affediciliğinin üzerinde durarak günah içinde olan kullarını tövbeye davet etmiştir. Berat gecesi ise Allah’ın rahmeti ve merhametinin en güzel kanıtlarındandır. Bu gecede kim ne kadar günahın ve küfrün içinde olursa olsun Allah’ın rızasını kazanmak için tövbe edip dua ederse Allah (c.c) tarafından affedileceği müjdelenmiştir. Bundan dolayı bu gecenin tövbe ederek ve ibadetlerle geçirilmesi tavsiye edilmektedir. Alimler bu geceyi Allah’a yönelme ve ona sığınma gecesi olarak aktarmaktadır.

 

Berat kandilinin faziletler şöyledir:

- Berat kandilinde o yıl öleceklerin ve doğacakların isimleri yazılır
- Amel defteri o gece yazılmaya başlar
- İnsanın 1 yıllık kadri o gece şekillenir
- Allah rızası için edilen dualar ve tövbeler edilir.

Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in rivayet edilen bir hadis-i şerifinde ‘Şâbanın ortasında gece ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, ‘Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona âfiyet vereyim, yok mu şöyle, yok mu böyle’ şeklinde buyurmuştur.

Önemli tefsir alimlerinden ve sahabeden olan İbn Abbas’a göre Berat Kandili şöyle açıklanmaktadır: 

Bu seneden gelecek seneye kadar meydana gelecek olayların hepsi ayrı ayrı melekler tarafından defterlere yazılır. Rızıklar, eceller, zenginlik, fakirlik, ölümler, doğumlar hep bu esnada kaydedilir. O yılki hacıların sayısı bile bu devrede takdir olunur. Herkesin ve her-şeyin o sene içindeki mukadderatı kaydedilir.

2020 BERAT KANDİLİ NE ZAMAN? 

Allah’ın kullarını affettiği Berat Kandili Şaban ayının 15. Gecesinde idrak edilir. 2020 yılında Berat kandili 7 Nisan Salı gününe denk gelmektedir. Bu gecenin namaz kılarak, Kuran-ı Kerim okuyarak ve tövbe istiğfar getirerek geçirilmesi alimler tarafından tavsiye edilmektedir.

YORUMLAR 1
  • ufuk 4 yıl önce Şikayet Et
    tabii corona virüsten 7 nisana ulaşırsak.....
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Hamas: Müzakerelerde esnek bir tutum sergiledik ancak İsrail süreci uzatıyor
ABD üniversitelerindeki Gazze protestosu dalga dalga büyüyor! Netanyahu panikledi