Ramazan'ın habercisi Şaban ayında çekilecek tespih ve zikirler nelerdir?

İslam dünyası için kutsal olan mübarek üç ayların ikincisi olan Şaban ayı, İslam alimlerinin ve sahabenin tavsiyeleri üzerine ibadetle geçirilmesi gerekmektedir. Bu ibadetlerin en önemlilerinden biri ise zikirdir. İşte Şaban ayı boyunca çekilmesi önerilen tespih ve zikirler

Ramazan'ın habercisi Şaban ayında çekilecek tespih ve zikirler nelerdir?
Ramazan'ın habercisi Şaban ayında çekilecek tespih ve zikirler nelerdir?
GİRİŞ 01.04.2020 17:08 GÜNCELLEME 01.04.2020 17:08

İslam dinine göre günahların affedildiği, huzur ve bereket ayları olan üç aylar, mümkün mertebe ibadetle geçirilmesi tavsiye edilmektedir. Üç ayların ikincisi olan Şaban ayı ise çok kıymetlidir. Recep ve Ramazan ayları arasında yer alan Şaban ayında ibadetlerin aksatılmadan yapılması önerilmektedir. Din alimlerinin aktardıklarına göre Recep tövbe ayı, Şaban muhabbet ayı, Ramazan ise Allah’a manevi olarak yaklaşma ayı olarak tanımlanmaktadır. Bu mübarek aylarda Allah (c.c) rızasını gözeterek ibadetlere dikkat etmek çok önemlidir. Özellikle namaz, oruç, zikir ibadetlerine dikkat ederek tövbe etmek tavsiye edilmektedir. Allah’ın rahmeti ve merhametini kazanmak için Allah’ı hamd ve şükrederek çekilmesi gereken zikirler şunlardır. 

ŞABAN AYINDA ÇEKİLECEK TESPİHLER

Şaban ayı, kulların kendilerini Ramazana hazırladıkları, günahlarından tövbe ederek Allah rızası için ibadet yapılan aydır. Bundan dolayı her gün tespih ve zikir çekerek tövbe edilmesi gerekmektedir. Şaban ayında çekilmesi tavsiye edilen zikirler:
- La ilahe illallah: Kelime-i Tevhit, Allah’tan başka ilah yoktur anlamına gelmektedir. Allah’ın varlığına ve birliğine vurgu yapan bu ifadenin, Şaban ayı boyunca her gün ne kadar söylenebiliyorsa o kadar söylenmesi tavsiye edilmektedir.
- La ilahe illallah. Ve la nabudu illa iyyah muhlisine lehuddin velev kafirun: Allahtan başka ilah yoktur. Biz ancak ona ibadet ederiz, kafirler istemese de biz taatımızı sırf ona tahsis ederiz anlamına gelen zikri, her kim Şaban ayı boyunca her gün okursa günahlarının affedileceği, çok sevap kazanacağı ve kabrinden yüzü parlak kalkacağına rivayet edilmektedir.
- Allahumme barik lena fi Recebe ve Şaban. Ve bellşğna Ramazan: Allah’ım Recep ve Şaban’ı hakkımızda mübarek kıl. Bizi Ramazan’a ulaştır anlamına gelen zikir ise, Peygamber Efendimiz (s.a.s) üç ayların başlangıcında söylediği ve ümmetin de her gün bu zikri çekmesini tavsiye etmektedir. 
- Sübhanallahi ve bihamdihi sübhanallahil azim: Allah’ı hamd ile tespih ederim, yüce Allah’ı tespih ederim anlamına gelen zikrin şaban ayı boyunca çekilmesi önerilmektedir.

Şaban Ayının ilk 10 günü boyunca 

Allâhümme bârik lenâ fî Recebe ve Şabân ve belliğnâ Ramazân vehtimlenâ bil-îmân ve yessirlenâ bil Kur’ân. Subhânallâhi’l-Latîf Celle şanüh.

Şaban Ayının ikinci günü boyunca 

Allâhümme bârik lenâ fî Recebe ve Şabân ve belliğnâ Ramazân vehtimlenâ bil-îmân ve yessirlenâ bil Kur’ân. Subhânallâhi’r-Razzâk Celle şanüh.

Şaban Ayı son 10 günü boyunca ise 

Allâhümme bârik lenâ fî Recebe ve Şabân ve belliğnâ Ramazân vehtimlenâ bil-îmân ve yessirlenâ bil Kur’ân. Subhânallâhi’l-Azîz Celle şanüh

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin'le görüştü! 'Hazırız' mesajı!
Beyaz Saray'a Gazze boykotu! Biden'ın davetini reddettiler