Musevilerin ilginç Abdullah Gül duası

'Yüce Rab, Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü korusun, kutsasın. Onun beraberinde olsun. Onu yüceltsin ve onu görkemli kılsın.'

Musevilerin ilginç Abdullah Gül duası
Musevilerin ilginç Abdullah Gül duası
GİRİŞ 26.10.2008 09:33 GÜNCELLEME 26.10.2008 09:33
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Göksen KAPLAN'ın haberi
 
Aaron Kohen (45), beş yaşından itibaren dini müzik eğitimi almaya başlayan İstanbullu bir Musevi din adamı. Müzikle hep iç içe yaşadı. 2002’de ilk albümü Maftirim ile tanındı. İkinci albümü Şevahot Lael (Allah’a Övgüler) sinagoglardaki törenlerde Türk makamlarıyla okunan dualardan bir derleme. En dikkat çekici eser "Anoten" adlı Cumhurbaşkanını Kutsama Duası. Osmanlı döneminde sultanlar için okunan bu dua, cumhuriyetten itibaren cumhurbaşkanları için okunmaya devam etmiş. Aaron Kohen "Anoten" duasının ilginç hikáyesini anlattı.

Yüce Rab, Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül’ü korusun, kutsasın. Onun beraberinde olsun. Onu yüceltsin ve onu görkemli kılsın.

Bu sözler sinagoglarda okunan Anoten duasının İbranice’den Türkçeye çevrilmiş bir bölümü. Bu dua, duahanlar (hazan) tarafından sinagoglardaki bazı özel törenlerin ardından okunuyor. Dönemin cumhurbaşkanı kimse, dua onun adı içinde geçecek şekilde icra ediliyor. Anoten’in kökü 15. yüzyılın sonlarına dayanıyor. İspanya’dan sürülen Yahudilere sahip çıkan Osmanlı Devleti’nde başlayan bu gelenek, Cumhuriyet dönemine kadar sultanların ismiyle okunan dualarla devam etmiş. Daha sonra Atatürk ile başlayan ve Abdullah’a Gül’e kadar devam eden süreçte bütün cumhurbaşkanları için okunmuş. Özellikle düğün törenlerinde okunan Anoten, Aaron Kohen’e göre Osmanlı topraklarında huzura kavuşan Musevilerin minnettarlığının bir göstergesi.

BAŞBAKANLAR İÇİN DE OKUNABİLİYOR

"Bu duada en güçlünün Tanrı olduğu, yönetenlerin ihtiyaç duyduğu gücün onlara Tanrı tarafından verildiği özellikle vurgulanır, engelleri bertaraf etmek içindir" diyor Aaron Kohen. Anoten, siyasi ve ekonomik gelişmelere göre zorlu bir görev üstlendiği zaman başbakanlar için de okunuyor. Kohen "Duanın kesinlikle partilerle, siyasallaşma ile bir ilgisi yok" diyor.

İngiltere, Fransa, ABD gibi Yahudi toplumlarının yaşadığı ülkelerde de benzer bir geleneğin olup olmadığını sorduğumuzda Aaron Kohen buna benzer duaların örneğin Fransa Cumhurbaşkanı için de okunduğunu fakat bu ritüelin doğduğu yerin Osmanlı toprakları olduğunu söylüyor.

BUGÜNE KADAR DUYAN CUMHURBAŞKANI YOK

Kökeni Osmanlı’ya dayanan ve yüzyıllardır sinagoglarda Türk makamıyla okunan bu duadan haberdar olmuş bir cumhurbaşkanının olmadığını düşünüyor Aaron Kohen. Bugüne kadar herhangi bir cumhurbaşkanının bu dua ile ilgili bir reaksiyon gösterdiğine şahit olmamış. Anoten duası, özellikle düğün merasimlerinde okunduğu için, düğüne davetli Müslüman Türk ailelerin duayı ilk defa duyduklarında "Aaa böyle bir dua mı var" diyerek hayretler içinde kaldığını anlatıyor. Aaron Kohen albümünde buna yer vererek, Anoten’in duyulmasını sağlamak istiyor.

BU ALBÜM İLK VE TEK

Allah’a Övgüler albümü, sinagoglarda özel günlerde ve törenlerde okunan dualardan bir demet. İbranice ayinlerden oluşan eserler Türk klasik müziğine özgü makamlarla seslendiriliyor. İspanya’dan gelen Yahudiler, Osmanlı müziğine karşı hiç yabancılık çekmemiş. İspanya’dayken birlikte yaşadıkları Müslüman Emevilerle ilişkileri, Arap müziğine aşina olmalarını sağlamış. Fransa, İngiltere, İtalya, Avusturya gibi ülkelerdeki Yahudiler ise, oradaki müziğin etkisiyle bugün ayinlerde klasik batı müziği formlarında müzik yapıyor. Kohen, "mutlaka hepsinin kendine özgü bir ışığı, bir rengi, bir lezzeti var. Ama ben Türk musikisi nağmeleriyle büyüdüğüm için bunları başka hiçbir nağmeye değişmem" diyor.

OSMANLI-RUS SAVAŞI’NDA SADRAZAMIN HUZURUNDA OKUNDU

Osmanlı Devleti’nin en zor anlarından biri, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’ydı. Türkler tarafından 93 Harbi olarak bilinen bu savaşta, Rus orduları İstanbul’a kadar gelip Yeşilköy’ü (o zamanki adıyla Ayastefanos) işgal etmişlerdi. Bütün Avrupa kaynıyor, özellikle İngiltere, Osmanlı Devleti’nin parçalanmasını uygun görmediği için Rusya’ya karşı muhalefet ediyordu. Böyle bir ortamda, savaşın başlangıcından bir süre sonra 18 Mayıs 1877’de İstanbul’da Balat’ta bulunan Ahrida Sinagogu’nda bir tören düzenlendi. Bütün Osmanlı Musevi din adamlarının hazır bulunduğu bu törene Sadrazam İbrahim Ethem Paşa da katıldı. Onun huzurunda Osmanlı ordusunun zaferi için Anoten duası okundu. Tanıklara göre sadrazam çok duygulanarak ağladı. 

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 24
  • harun al 15 yıl önce Şikayet Et
    hayret. gercekten de hayret ya...yourmlara bakarak . yok yahudi gelenegiymis yok yagcilikmis. devletin bekasina ve devlet buyuklerine dua etmek bir islam gelenegidir beyler ha biz dinimizi unutmusuz o ayri. o zaman bize dusen yahudilerin yaptiklarini yorumlamak olacak elimizden baska bisey gelmez cunku vesselam
    Cevapla
  • emre genc 15 yıl önce Şikayet Et
    bir budist bir hristiyan bir musevi benim için dua ediyorsa etsin ne varki bunda yine duaya icabet. edecek yüce rabbimizdir. hani olaya biraz objektif geniş bir pencereden bakıldığında onun duasının kabul olması veya red olması Allahın bileceği birşeydir. dua etsin sanki ben ona özellikle gidipte benim için dua etsinler demiş değilim. Osmanlı sadrazamı İbrahim ethem paşa, sinegoga gidip kendine yapılan duayı dinleyerek bence islami bir hoşgörü ve insanlık örneği göstermiştir. üstadlar şunu anlayalım ki biz ne kadar güçsüz olur, dinimizi bilmez, uyanık olmaz isek musevi veya hristiyan bizi kullanmak ister
    Cevapla
  • emre genc 15 yıl önce Şikayet Et
    Anoten, Aaron Kohen'e göre Osmanlı topraklarında huzura kavuşan Musevilerin minnettarlığının. bir göstergesi. Aoran Kohen, bu ritüelin doğduğu yerin Osmanlı toprakları olduğunu söylüyor. İspanya'dan gelen Yahudiler, Osmanlı müziğine karşı hiç yabancılık çekmemiş. İspanya'dayken birlikte yaşadıkları Müslüman Emevilerle ilişkileri, Arap müziğine aşina olmalarını sağlamış' diyor. bütün bu söylemler islam dininin hoşgörü, adalet ve insanlığa özgü oluşundan kaynaklanmaktadır. 'yaradılanı severiz yaradandan ötürü' anlayışının bir göstergesidir de aynı zamanda. düşmanlığı bırakalım,kendi içimize bakalım
    Cevapla
  • Mustafa Gullu 15 yıl önce Şikayet Et
    normaldir. yahudilerin sy gul icin dua etmesi normaldir cunku bunlardir onlarein amaclarina en buyuk hizmet edenler dun filistini savunanlar bugun ikdidar olunca orta doguda arabulucu olup filistinde hic yokdan evleri tanklarla yikan israillilere bir sey demezken filistinlilri sapanla askerleri taslamakla suclayanlar olduklari icindir buda normal?
    Cevapla
  • gökhan gökçayır 15 yıl önce Şikayet Et
    yapmayın etmeyin. yapmayın etmeyin haber7 yöneticileri musevilerin ilginç a.gül duası-en zengin yahudi 10 mişyar kaybetmiş gibi haber sıkıntısımı çekiyosunuz da bunları haber yapıyorsunuz E.TÜRÜDİ kardeşim gayet net açıklamış bunlar filistine zulüm yapan israile bizden kazandıkları paraları tomar-tomar göndermiyorlarsa biz bişey bilmiyoruz zaten göndermezlerse başlarına mutlaka bişey gelir burda da olsa barınamazlar yaşatmazlar unutmayın zulme sessiz kalan dilsiz şeytandan farkı kalmaz ki siz bırakın sessiz kalmayı taraf olu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Tekin: Öğretmen atama rakamında uzlaştık
Onlar işaret edildi! Erdoğan-Biden zirvesini engellemeye çalışıyorlar