Yeni evin kıblesi en kolay nasıl bulunur?

Namaz konusunda hassas insanımızın taşınılan yeni evdeki ilk telaşesi, "Bu evin kıblesi ne tarafaydı acaba?" oluyor.

Yeni evin kıblesi en kolay nasıl bulunur?
Yeni evin kıblesi en kolay nasıl bulunur?
GİRİŞ 31.10.2008 12:05 GÜNCELLEME 31.10.2008 12:05
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Eğer pusula, pusulalı seccade gibi cihazlarınız yok, var da doğruluğundan emin değilseniz kıbleyi mecburen önce tahminî olarak bulmak durumunda kalacaksınız.

İlk iş, sabah güneşin doğduğu yönü tespit etmek olmalı. Sol kolumuzu doğuya, sağ kolumuzu batıya uzattığımızda kuzey yönü arkamızda kıble yönü olan güney ise ön cephemizde kalacaktır. Türkiye'de kıble takribî olarak güney ile güneydoğu yönleri arasında bulunuyor. (Güneyden doğuya doğru 23 derecelik bir açı). Eğer 99'luk tesbihi çevirme yöntemiyle kıble bulma yöntemine itibar etmiyorsanız, üstelik aynı cephede oturan henüz tanımadığınız komşunuzun kapısını tıklatıp yekten "Kıbleniz ne tarafa acaba?" diye sormaya da çekiniyorsanız daha garantili yollar denemeniz gerekiyor.

Kıble saatiyle kıbleyi bulabilirsiniz

Kıble saati; "Kâbe'nin bulunduğu nokta, güneşin günlük deklinasyonundaki yeri ve bulunduğumuz nokta arasında oluşan küresel üçgenin trigonometrik çözümünün zaman cinsinden ifadesidir." olarak tanımlansa da konu aslında bu kadar karmaşık değil. Ve kesin netice veriyor. Yurtiçi takvimlerimizde namaz vakitlerinin son sütununda günlük olarak şehirlerimizin kıble saatleri bulunmaktadır. Kıble tespiti yapacağımız gün takvimdeki kıble saatinde güneşe doğru ayakta durduğunuzda kıbleye dönmüş olursunuz. Çünkü güneş o an tam da Kâbe istikametindedir. O saatte yüzünü güneşe dönen, kıbleye dönmüş olur.

Kıble saatleri sadece adı geçen şehir için geçerlidir. Bu kıble bulma tekniği de sadece Türkiye'deki şehirlerle ilgilidir. Tüm dünyadaki kıblenin aynı anda tespit edildiği güne ise, "Dünya Kıble Günü" denir. O an, gündüz olan dünyanın tümündeki her nokta için geçerlidir. Kıble tâyininde yapılan hataları gidermek için 28 Mayıs ve 16 Temmuz tarihleri, Dünya Kıble Günü olarak kararlaştırılmıştır. Senede iki defa, 28 Mayıs Türkiye saati ile 12.18'de ve 16 Temmuz saat 12.27'de güneş tam Kâbe-i Muazzama üzerinde bulunur. Bu iki vakitte, dünyanın o anda gündüz olan yerlerinden herhangi birinde güneşe doğru yönelen kimse, aynı zamanda kıbleye dönmüş olur. Böylece bir yerin kıble yönü kolayca ve doğru bir şekilde belirlenebilir.

En kolayı, kıbleyi internetten bulmak

www.qiblalocator.com adlı siteye girip, birçok şehir için sokak adını verip çatınızın üstüne kadar yaklaşıp evinizin doğru kıblesini bulma şansınız var. Daha sonra "mahalledeki caminin ve ecdat yadigarı selatin camilerinin kıbleleri doğru mu acaba?" merakı oluşacaktır içinizde... Ki, bu da size güvercin misali camilerin kubbelerinde dolaşmanıza vesile olacak hoş bir "sörf" imkânı sunacak.

(Zaman)

YORUMLAR 5
  • Sevda 5 yıl önce Şikayet Et
    Kıble ne taraftır
    Cevapla
  • İsmail 5 yıl önce Şikayet Et
    Kibleyi bulmak istiyorum
    Cevapla
  • ahmet selami 12 yıl önce Şikayet Et
    qiblacator. bu adresden kontrol ettim kibleyi yanlis gösteriyor. hemde buyuk bir farkla yanlis gösteriyor. benim pusula yanlis olsa canakgi ayarlayamazdim zaten burdan eminim saygilar sevgiler.
    Cevapla
  • Rumeysa 3 yıl önce Şikayet Et
    Haritadan bakabilirsiniz
    Cevapla
  • selimhho 15 yıl önce Şikayet Et
    Teknoloji.... Yahu bunlara ne gerek var git adam gibi kıbleli pusula al o işini görür. Yok güneşi bekle bıyuma gelsin ay geç kaldım ne olur acaba falan filan..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Trabzonspor 10 kişiyle final kapısını araladı
PKK/KCK'nin Almanya yapılanması sözde sorumlularından Saim Çakmak İstanbul'da yakalandı