Bu sefer de 'Yağmur dursun' duası

Yaz boyunca yağmur duasına çıkan Çukurovalılar önümüzdeki günlerde bu kez ''yağmaması için'' duaya çıkmak için hazırlıklara başladı.

Bu sefer de 'Yağmur dursun' duası
Bu sefer de 'Yağmur dursun' duası
GİRİŞ 27.03.2009 01:30 GÜNCELLEME 27.03.2009 01:30

Çukurova yöresinde 79 yılın en fazla yağışının düşmesi, tarımsal faaliyetleri olumsuz etkilerken, önceki yıllarda kuraklık nedeniyle ''yağmur duası''na çıkan üreticiler, önümüzdeki günlerde bu kez ''yağmaması için'' duaya çıkmak için hazırlıklara başladı.  
 
 
Adana'nın Ceyhan ilçesi Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çukurova yöresinde ocak ayından bu yana aralıklarla süren ve zaman zaman sağanağa dönüşen yağışın, tarımsal faaliyetleri engellediğini söyledi.

Yörede üreticilerin geçen yılın kasım ayında buğday ekimi yaptıklarını anımsatan Tezcan, ''Son 3 aydır etkili olan yağışlar, üreticileri kara kara düşündürüyor. Meteoroloji, yöreye 79 yılın en fazla yağışının düştüğünü açıkladı. Etkili yağışlar nedeniyle buğday tarlalarının önemli bölümü su altında kaldı'' dedi.

Tezcan, bu durumun buğday ekili alanlarda hastalık riskini artırdığını ifade ederek, ''Tarlalarda oluşan su birikintileri nedeniyle üründe sararma başladı. Üretici zararlıyla mücadele etmek istiyor ama çamur nedeniyle tarlasına giremiyor. Bu durum verimi düşüreceğinden rekolteyi de olumsuz yönde etkileyecek'' diye konuştu.

Üreticilerin, ekimine şubat ayı içinde başlayıp 10 Marta kadar tamamlaması gereken ayçiçeği ile ayın başında başlayıp bugüne kadar bitirmesi uygun olan birinci ürün mısır ekiminin büyük bölümünü hava şartlarındaki olumsuzluklar nedeniyle yapamadığını vurgulayan Tezcan, şunları kaydetti:

''Bunun faturası üreticiye hasat döneminde çok ağır olacak. Üretici ekim yapabilmek için yağışların durmasını dört gözle bekliyor. Ancak, meteoroloji yetkilileri yağışların önümüzdeki günlerde de etkili olacağını söylüyor. Önceki yıllarda kuraklık nedeniyle yağmur duasına çıkarken, böyle devam ederse önümüzdeki günlerde yağmaması için dua etmeye çıkacağız.''

Tezcan, nisan ayı içerisinde pamuk ekimine başlayacak olan üreticinin de yağışlar nedeniyle tarlasında hazırlık yapamadığını sözlerine ekledi.

SON 79 YILIN YAĞIŞ REKORU-

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, yörede ocak ve şubatta uzun yıllar ortalamasının üzerinde yağış kaydedildi. 1930-2009 ocak ayları yağış ortalamasının metrekareye 107,5 kilogram olurken, 2009 ocak ayında ise metrekareye 145,7 kilogram yağış düştü. Bu rakam uzun yıllar ortalamasından yüzde 35,5 oranında daha fazla.

Uzun yıllar şubat ayları yağış ortalamasının metrekareye 88,9 kilogram olduğu, bu yıl aynı döneminde ise metrekareye 130,1 kilogram yağış düştüğü, bu miktarın da uzun yıllar ortalamasından yüzde 46,3 fazla olduğu kaydedildi. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Altını olanlar ekrana kitlendi: Altındaki ani fiyat değişiminin 2 nedeni belli oldu
Hizbullah'tan İsrail'e operasyon! Füzeler peş peşe fırlatıldı