Dünyanın en uzun insanı artık bir Türk

Sultan Kösen adlı Türk, 2 metre 47 santimetre boyuyla dünyanın en uzun insanı olarak Guinness Dünya Rekorlar Kitabına girdi. Sultan, eski rekortmen Çinli Bao Xi Shun'dan 10.5 santim daha uzun.

GİRİŞ 17.09.2009 10:12 GÜNCELLEME 17.09.2009 10:12
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Rekorun bir önceki sahibi Çinli Bao Xishun'dan 10 santimetre daha uzun olan 27 yaşındaki  Kösen ayrıca en büyük el (27.5 santimetre) ve ayaklara (36.5 santimetre) sahip.

Guinness Dünya Rekorlar Kitabının 2010 baskısının basına tanıtımı için Londra'da yapılan toplantıya katılan Kösen, yeni kazandığı bu ünün kendisine, ilk kez aşkı getirmesini umduğunu söyledi. Önce bir araba almak istediğini, ancak her şeyden çok evlenmek istediğini belirten Kösen, şu ana kadar bir kız arkadaş bulmanın gerçekten zor olduğunu, bugüne kadar hiç kız arkadaşının olmadığını, çünkü kızların kendisinden korktuğunu ifade etti.

Kösen, "Şimdi ünlüyüm. Bir sürü kızla tanışabileceğim. Evlenmek istiyorum" diye konuştu.

Uzun olmanın zorluklarından birinin, ölçülerine uygun kıyafet bulamamak olduğunu belirten Kösen, tanıtımda, bugüne kadar ilk kez ölçülerine uygun dikilen takım elbise giydi.

Diğer zorluklar arasında kendisine uygun araç bulamamanın olduğunu anlatan Kösen, arabaların kendine dar geldiğini ifade etti. Herkes gibi alışverişe gidemediğinden yakınan Kösen, her şeyinin özel yapım olduğunu ve bazen bunların da pek şık olmadığını belirtti. Kösen, tavanların alçak olması yüzünden kapılardan eğilerek geçmek zorunda kaldığını da anlattı.

Uzun boylu olmanın iyi yanlarının da bulunduğunu belirten Kösen, uzun olduğu için insanları daha rahat görebildiğini, evde ampulleri değiştirmek ve perdeleri asmak için boyundan faydalandıklarını kaydetti.

Kösen'in Britanya'dan sonra ABD ve Almanya'ya gideceği belirtildi.

SULTAN KÖSEN: TÜRKİYE'Yİ DÜNYADA TEMSİL ETTİĞİM İÇİN ÇOK MUTLUYUM

2 metre 47 santimetre boyuyla dünyanın en uzun insanı olarak Guinnness Dünya Rekorlar Kitabına giren Sultan Kösen, Türkiye'yi dünyada temsil ettiği için çok mutlu olduğunu söyleyerek, ''bundan sonra en büyük isteğim rahat bir yaşam sürmek, evlenmek ve kendime uygun bir araba almak'' dedi.

Mardin'in Derik ilçesine bağlı Alibey Köyü Dede mezrasında yaşayan 5 çocuklu Kösen ailesinin 2. oğlu 27 yaşındaki Sultan Kösen, dünyada en uzun boy (2 metre 47 santimetre), en büyük el (27.5 santimetre) ve en büyük ayaklara (36.5 santimetre) sahip olması nedeniyle Guinness Dünya Rekorlar Kitabının 2010 baskısında yer aldı.

Rekorun bir önceki sahibi olan ve yıldır bu rekoru kimseye kaptırmayan Çinli Bao Xishun'dan 10 santimetre daha uzun olan Kösen, Guinness Dünya Rekorlar Kitabının 2010 baskısının basına tanıtımı için Londra'da düzenlenen etkinliklere katılıyor.

-EN BÜYÜK İSTEĞİ EVLENMEK, KENDİ STANDARTLARINA UYGUN ARABA ALMAK-

Kösen, AA muhabirine telefonla yaptığı açıklamada, böyle bir rekoru elde ettiği için son derece mutlu ve heyecanlı olduğunu söyledi.

Bu zamana kadar boyu ve boyuna bağlı sağlık sorunları nedeniyle zor ve sıkıntılı bir yaşam geçirdiğini ifade eden Kösen, ''Boyumla ve kendimle gurur duyuyorum. Türkiye'yi dünyada temsil ettiğim için çok mutluyum. Bundan sonraki en büyük isteğim rahat bir yaşam sürmek, evlenmek ve kendi standartlarıma uygun bir araba almak. Türk Bayrağını dalgalandırmak son derece gurur verici'' dedi.

Guinness Dünya Rekorlar Kitabı Hakemi Kelly Garrett de, Guinness Dünya Rekorlar Kitabı'na giren Sultan'ı herkesin çok merak ettiğini çok sayıda ülkeden davet aldıklarını belirtti.

Garrett, Sultan'ın Guinness Dünya Rekorlar Kitabı'nın 2010 sayısında yer aldığını ifade ederek, Sultan'ın ve kitabın 2010 sayısının tanıtımı amacıyla düzenlenen kampanya ve etkinliklere katıldıklarını söyledi.

-''GUİNESS İÇİN SON DERECE ÖZEL BİR REKOR''-

Sultan'ın elde ettiği rekorun Guinness için son derece özel bir rekor olduğuna dikkati çeken Garrett, şunları söyledi:

''Şu anda Londra'da bulunuyoruz. Cumartesi günü Newyork'a gideceğiz. 23 Eylül'de İstanbul'a dönüyoruz. 2-3 gün İstanbul'da kaldıktan sonra Viyana'ya gideceğiz. Kasıma kadar sürecek tur kapsamında aralarında ABD, İngiltere, Fransa, Portekiz ve İspanya'nın da yer aldığı 10 ülkeye gideceğiz. Dünyada herkes Sultan'ı merak ediyor, onu görmek istiyor.

Sultan, tüm dünyada çok yoğun bir ilgi çekti. Bu ziyaretlerimizin amacı Sultan'ı tanıtmak. Bu amaçla sayısız kampanyalar televizyon programı ve etkinlikler düzenleniyor. Sultan Londra'da Türk Bayrağını dalgalandırarak Türkiye'yi temsil etti. Sultan davet aldığımız ülkelere birinci sınıf uçuşlarla gidiyor. En lüks otellerin en büyük yataklarında ağırlanıyor. Daha çok yeni bir gelişme olduğu için bu rekorun Sultan'a neler kazandıracağını söylemek erken. Sultan'ın rekoru Guinness için son derece özel ve büyük bir rekor. Rekorun önceki sahibi 4 yıldır Çinli Bao Xishun'du. Bundan sonra en önemli konu Sultan'ın sağlığı. Türkiye'de yaşadığı için tedavisinin de Türkiye'de yapılması aslında en iyisi. Fiziksel terapi son derece önemli.''

-''ARTIK OĞLUMUZA ULAŞMAKTA ZORLUK ÇEKİYORUZ''-

Sultan Kösen'in Mardin'de yaşayan babası Abdülkadir Kösen, Sultan gibi bir oğlu olduğu için gurur duyduğunu ifade ederek, bu rekor sayesinde oğlunun tüm dünyaca tanınıyor olmasından dolayı heyecan duyduklarını belirtti.

Sultan'ın artık çok mutlu olmasını istediklerini kaydeden baba Kösen, ''Önceleri inanamadık. Çok şaşırdık. Artık bu düşünceye alıştık. Benim oğlum ülkemizi en iyi şekilde temsil etti. Sultan'ın o kadar yoğun bir programı var ki artık biz bile ulaşmakta zorluk çekiyoruz. Bundan sonraki en büyük isteğimiz ona göre bir eş adayı bulup evlendirmektir'' şeklinde konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 22
  • Yusuf 3 yıl önce Şikayet Et
    Sultan Kösen kürtür
    Cevapla
  • serdar akkoyun 14 yıl önce Şikayet Et
    barbarlar. yine türkler yine barbarlık. Uyanın burası orta asya bozkırları yada dağlıkları değil. utanmaz ırkçılar. tabi sözüm bunu yapanlara melih adalı, sercan adalı
    Cevapla
  • murat özgen 14 yıl önce Şikayet Et
    ne alaka!!. türkiye toprakları içersinde 72 çeşit millet var ne sayıklıyon sen yaa.madem öyle türklüü kabul etmiyon nüfüs cüzdanına bak ne yazıyor.türkçe yazı kullanıyorsun türk bayragı altında yaşıyorsun burası t.c akıllı ol!istemeyen çeker gider k.ıraga...
    Cevapla
  • Sercan Bayrak 14 yıl önce Şikayet Et
    kürt. Önceden kürt olanlar kürtlüklerinden utanırlardı. Batıda Ben kürdüm diyemezlerdi. Şimdi ne değişti de bas bas bağırarak övünüyorsunuz.
    Cevapla
  • Yorum Farkı 14 yıl önce Şikayet Et
    Melih Adalı. Saçmalama arkadaşım. İstediğin kadar defterere, kitaplara ve hatta duvarlara bile yaz bu maddeni. Kürt Kürttür, Türkte Türk. Bu kadar basit işte :D Kürtlerin bir halk olduğunu çok yakında hepiniz kabul edeceksiniz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
WSJ: ABD, İsrail'e 1,3 milyar dolarlık yeni askeri desteğe hazırlanıyor
Abdülkadir Selvi'den ilginç iddia! Özel'in Erdoğan'a teklifi bu olacak