Halaçoğlu'ndan 1 TL'ye soy araştırması

'Kürtlerin yüzde 30'u aslında Türk kökenli' diyerek dikkatleri üzerine çeken Halaçoğlu şimdi bu tezini doğrulayacak 6 ciltlik 'Anadolu'da Aşiretler, Cemaatler, Oymaklar' adını verdiği bir kitap çıkardı.

Halaçoğlu'ndan 1 TL'ye soy araştırması
Halaçoğlu'ndan 1 TL'ye soy araştırması
GİRİŞ 29.11.2009 01:45 GÜNCELLEME 29.11.2009 01:45
Bu Habere 104 Yorum Yapılmış

Soy-sop araştırmaları ve nereden gelip nereye yerleştiğimiz tartışmaları son yıllarda merak edilen konuların başında yer alıyor. 
 
Bu halkaya şimdilerde Türk Tarih Kurumu eski Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu katıldı. 'Kürtlerin yüzde 30'u aslında Türk kökenli' diyerek dikkatleri üzerine çeken Halaçoğlu şimdi bu tezini doğrulayacak 6 ciltlik 'Anadolu'da Aşiretler, Cemaatler, Oymaklar' adını verdiği bir kitap çıkardı. Yetmedi, kitabı sanal aleme taşıyarak dileyen herkesin etnik kökenini araştırabileceği bir internet sitesi kurdu; www.anadoluasiretleri.com. 6 kalın ciltten oluşan bu iri kitaplara ulaşmak herkes için mümkün olmayacağı ve daha kolay bir arama imkanı sağladığı için internet sitesi epey bir rağbet görüyor. Yani ilgi beklenenin üzerinde. Halaçoğlu bir televizyon programına çıktığını ve program boyunca 900 kişinin soy araştırması için internet sitesini ziyaret ettiğini anlatıyor, rakam her geçen gün artıyor. Üstelik aramaların yüzde 20'si yurtdışından yapılıyor. Yani gurbetçileri bu iş fena sarmış durumda.

Peki internetten nasıl arama yapabiliyorsunuz? İlk başta siteye girip soy, lakap, aşiret veya köy isimlerini girerek ücretsiz olarak sorgulayabiliyorsunuz. Ama isim veya soy isimle arama yapmak mümkün olmuyor. Bunun için 'nasıl arama yapacaksınız' bölümünü iyi okumalısınız. Çünkü mesela Ankara'da Zülfazıl denilen yerin ismi şu an Solfasol, yani yer isimlerinin önceki adlarını bilmek de önemli. İlk sorgulamanın ardından detaylı inceleme istiyorsanız işte burada kredi kartınız devreye giriyor ve 1 TL karşılığında aramanızı devam ettirebiliyorsunuz. Bu arada kredi kartı olmayan ya da kullanmaktan kaçınanlar yakın zamanda cep telefonu şifresi ile arama yapabilecek.

Araştırma boyunca 1453-1650 yılları arasındaki yaklaşık 245 Osmanlı tahrir defterini inceleyen Prof. Dr. Halaçoğlu Anadolu'da 42 bin aşiret tespit etmiş. Bunların 37 bin 706'sı Türkmen, 166'sı Moğol, 90'ı Arap ve 2 bin 287'si de Kürt aşireti. 20 sene gibi uzun bir süreyi alan araştırmada Halaçoğlu'na üniversitedeki asistanları ve arkadaşları yardımda bulunmuş. Ama işin internet safhasında bütün işleri kendisi üstlenmiş.

Araştırmada başrolü Osmanlı İmparatorluğu'nun mali kayıtlarını içerentahrir defterleri oluşturuyor. Bunlar kimlerden ne kadar vergi alınacağını ya da alınmayacağını ihtiva ediyor. Halaçoğlu defterlerin çoğuna Ankara'daki Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü arşivinden, Eski Beyazıt Belediye Kütüphanesi'nden ve Taksim'deki Atatürk Kütüphanesi'nden ulaşmış. Eserlerin tomografik araştırma yapanlara, sosyologlara, sosyal antropologlara ve etnograflara çok iyi bir veri tabanı oluşturacağını düşünen Halaçoğlu, göçebe halkın yaylak ve kışlaklarıyla (köy ve ilçe) beraber işlendiğinin ve bilimsel bir hale getirildiğinin altını çiziyor. Bazı yaylak ve kışlakların isimleri değiştiği için bulmak zor, yani siteye her girenin soyağacı karşısına çıkamayabiliyor, hatırlatalım.

Güneydoğu'da Türkler Kürtlerden beş kat daha fazla

Araştırmanın en ilgi çekici yanı bizim yıllardır doğru bildiğimiz bilgilerin yanlış çıkması. Mesela Güneydoğu'da tamamen Kürtlerin yaşadığı sanılır, ancak Halaçoğlu bunun bir fiyasko olduğunu düşünüyor. Çünkü araştırmada bu bölgede yaşayan Türk sayısının Kürtlere oranla beş kat daha fazla olduğu ortaya çıkmış. Ama Türkmen aşiretinin zamanla değişime uğrayarak Kürtleştikleri görülmüş.

Prof. Dr. Halaçoğlu'nun Anadolu aşiretlerinden sonraki hedefi Rumeli Yörükleri. Şimdilerde Rumeli ve Kafkaslar'dan gelen göçmenlerin defterlerini inceliyor. Artık bürokratik işlerden uzak olduğu ve araştırmayı hemen bilgisayara dökebileceği için de bu çalışmasını kısa sürede bitirebilecek. ZAMAN

YORUMLAR 104
  • damaroperasyonu 14 yıl önce Şikayet Et
    . Vatanını sevmek diye bir olgu İslam dininde yoktur.Müslüman topraklar arasında ayırım yapmaz.Müslüman bilir ki hiçbir toprak hiçbir ırka tapulu değildir. Arabistanın araplara tapulu olmadığı gibi Türkiye de türklere tapulu değildir. Bütün topraklar müslümanlara emanettir. Müslüman toprak için savaşmaz. Sen ırklar arasında ayırım yapmıyorum,ırkımı da öne çıkarmadan,inancımın temeline ırkımı koymadan kendimi tanımlıyorum diyorsan zaten Milliyetçi değilsin :) Ben milliyetçi miyim demene gerek yok değilsin :)
    Cevapla
  • Fatih Kaptan 6 yıl önce Şikayet Et
    Bugün kürt milliyetçiliği yapanların sadece 5/1 kürt diyor, demek ki Türkler bu güne kadar milliyetçilik yapmamış. hep kürtler yapmış. Halen yapmaktalar.
    Cevapla
  • Mehmet Bodur 14 yıl önce Şikayet Et
    YANLIŞLARA DOĞRU CEVAPLAR.. Milliyetçiliğinin ırka dayalı olup olmadığını nasıl anlarız? Cetvelle mi, teraziyle mi?Aynı şeyleri onlar da söyleyebilir.İnsanlar bir şeyi farkında olmadan da parçalayabilir. Örnek İttihat ve Terakki,Jön Türkler. Yaptıkları milliyetçilikle karşı milliyetçiliği körüklemişler ve Osmanlının parçalanmasına sebep olmuşlardır.Tarih yeniden tekerrür ediyor. Bugün kürt milliyetçiliğinin müsebbibi Türk milliyetçileridir.Yaptıkları yanlışlarla ve aşırılıklarla karşı milliyetçiliği körüklemişlerdir.
    Cevapla
  • Dogan Akbaba 14 yıl önce Şikayet Et
    Hasta Kafali olur,Kafa Tasci olmam.... Bozkurtun ve Türkesin Resmini duvara asip,önünde Namaz kilanlarin Mahallasinde Salyongoz degilde Domuz giribide satilir.Milliyetci Vatanini sevmekse,Vatanini icindeki her insani dil,din,irk,mezhep vs. ayirmadan esit ve evrensel haklarini vermek ve bunun icin uyrasanlar,gercek Milliyetcidir.Sahtecilerde ister Türk olsun ister Kürt Baris istemiyenlerdir.
    Cevapla
  • damaroperasyonu 14 yıl önce Şikayet Et
    mehmet ali bak iyi oku. Sen önce kendine Allahtan DİN ADINA bilgi aldığını iddia eden İSKENDER ALİ MİHR in yazdığı RİSALET NURLARI isimli Şeytanın ayetlerini yazan sahte elçinin peşinden gitmeyi bırak İslama gir sonra Milliyetçilik ile ilgili yorum yazmaya başla. Sen kimsin müslümanların meseleleri ile ilgilenmek kim? Yazık ki o kadar şeyi boşa yazmışsın. Acıdım şimdi.
    Cevapla
  • damaroperasyonu 14 yıl önce Şikayet Et
    SAHTEKAR ELÇİ İSKENDER EVRENESOĞLUNUN ÜMMETİ OLAN mehmet ali. Sen önce kendine Allahtan DİN ADINA bilgi aldığını iddia eden İSKENDER ALİ MİHR in yazdığı RİSALET NURLARI isimli Şeytanın ayetlerini yazan sahte elçinin peşinden gitmeyi bırak İslama gir sonra Milliyetçilik ile ilgili yorum yazmaya başla. Sen kimsin müslümanların meseleleri ile ilgilenmek kim? Yazık ki o kadar şeyi boşa yazmışsın. Acıdım şimdi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Daha önce böylesi olmadı! Türkiye'ye yılın sürprizi Polonya'dan
Smart büyüdü! Yeni modeli sosyal medyayı salladı! Tasarımcısı Türk çıktı