Umreye gidecekler için kıyafet önerileri

Hac ve umre kıyafetleri deyince akla hemen yakası kapalı, kol ve etek boyu uzun bol kıyafetler geliyor. Oysa bu yolculuklarda kıyafetin modeli kadar kumaşın organik ipliklerle dokunmuş olması çok önemli.

Umreye gidecekler için kıyafet önerileri
Umreye gidecekler için kıyafet önerileri
GİRİŞ 20.02.2010 11:13 GÜNCELLEME 20.02.2010 11:13

Reyhan Yazıcı'nın haberi

Ama giyim firmaları bu önemli ayrıntıyı unutuyor. Leke tutmayan, ter kokusunu bertaraf eden, kırışmayan ve ısıyı ayarlayabilen kumaşlarla kıyafet üretecek firmalara ihtiyaç var.

İnsanlar bazı dönemlerde her zamanki giyim stilinden farklı, özel giysilere ihtiyaç duyar. Günlük yaşamlarında kullanmadıkları ya da o dönem içerisinde çok daha rahat olmak istedikleri bu giysileri bulmak ise hayli zordur. Mesela hac ve umre gibi inanç eksenli gezilerde kullanılacak giysiler o yolculuk esnasında rahat etmelerinde önemli rol oynar.

Dini amaçlı yapılan yolculuklarda kimse kıyafetin temizliği veya rahatsızlığı ile uğraşmak istemez. Yakası kapalı, kolu uzun, etek boyu istenilen uzunlukta ve bolluğu tam kıvamında kıyafetler bu özel yolculuğun çok daha güzel geçmesinde önemli rol oynar. Günümüzde birçok firmanın hac ve umre kıyafetleri konsepti ile koleksiyon hazırladığını görüyoruz. Bol olsun, uzun olsun yeterli dercesine nerede ise hepsi aynı modelde. Ama belki de en önemli püf noktasını göz ardı ediyorlar. Terletmeyen, kırışmayan, hava alabilen dolayısı ile yüzde 100 organik kumaş kullanmayı pek tercih etmiyorlar. Oysa bu yolculuğun yapılacağı ülkelerin hava durumu ve ibadetin hareketlilik esası organik giysilere ihtiyaç duyanların hac ve umre yolcuları olduğunu açıkça gösteriyor.

Yolculuk öncesinde sadece modeline bakarak alınan kıyafetlerde modelinden önce içeriğinin önemli olduğunu düşünüyor, hissediyor, yaşıyoruz. Günler öncesinden hazır kıyafetlerden beğenmediğiniz için özel diktirdiğimiz giysilerin pek çoğunda da aynı sıkıntı ile karşı karşıya kalıyoruz. Büyüklerimizin seneler önce bu yolculuk için tercih ettiği yöresel kumaşlara ulaşmak ise neredeyse imkânsız. Ya yeterli miktarlarda bulamıyoruz iyi kalitede olanlarını ya da yöresel kumaşları da sentetik istilasına kaptırdığımızı fark ediyoruz. Kimyasal boya işlemlerinden geçirildiğini görerek nerede o eski Şile bezleri, Rize dokumaları, feretikoları, Denizli buldanları, Bursa ipekleri diye iç geçiriyoruz.

İşte tam bu noktada üreticilere düşen görev çok daha büyük. Hac ve umre giysilerinde sadece bol ve uzun ölçülere sahip kıyafetler değil, içeriğinde sentetik bulunmayan tamamen organik iplikler kullanmaları bu konuda aranılan isim olmalarında önemli rol oynayacaktır. Organik kıyafetleri tercih eden hacı ve umre adayları ise bu giysilerini belki de hayatlarının diğer alanlarında da kullanma zevkini yaşayacaktır.

Hava alabilen kumaşlar sayesinde kötü kokuları bertaraf etmek, leke tutmayan kumaşlar sayesinde üstümüz başımız kirli dolaşmamak, kırışmayan kumaşlar sayesinde her daim bakımlı olmak ve ısı ayarlayabilen kumaşlar ile aşırı sıcaklarla baş edebilmek mümkün iken farklı bir tercih yapmayı sanırım kimse istemeyecektir.

Organik pamuk yetiştirilme sürecinde herhangi bir kimyasalla temas etmediği için insan sağlığını tehdit eden işlemlerden uzak durulmuş oluyor. Dahası normal şartlarda hazırlanan tekstil ürünlerinin, üretilme esnasında insan ve çevre sağlığına zarar verme ihtimali varken organik tekstilde bu ihtimal yok. İşlem aşaması biraz daha meşakkatli ve kullanılan malzemeler biraz daha pahalı olduğu için organik giysiler yüksek fiyatla temin edilebiliyor. Ama sonrasındaki konfor ve rahatlık sentetik olanlardan çok daha fark edilebilir olarak karşımıza çıkıyor.

Hac ve umre kıyafetimizin vücudu sıcaktan ve terden koruyan çok özel bir kumaştan üretilmesi, aynı zamanda rahatlıkla kullanılması şıklığının da ilk adımıdır. Bu tarz kıyafetlerde moda değil zariflik, kıyafet görgüsü ve amacına yönelik kıyafet önemlidir. Her yıl yüzlerce insanın bu özel yolculuk için alışveriş yaptığı düşünülürse üretici firmaların koleksiyonlarını hazırlarken çok daha titiz ve modern üretimlere yönelmelerinde karşılıklı fayda var. Neden günlük yaşantımızda tercih ettiğimiz, öncelik verdiğimiz konforu bu özel yolculuklarda da tercih etmeyelim?

***

Organik pamuk neden farklıdır?

Organik pamuk, sentetik böcek ilaçları, bitkilere zarar veren ilaçlar ve gübreler kullanılmadan tarlalarda üretilen ham pamuktur. Üretimi ve kullanımı aşamasında, zehirli kimyasallar kullanılmaz. Üretilmesi esnasında çevreye zarar verilmez. Klasik pamuğun temiz ve güçlü bir alternatifidir.

KAYNAK: ZAMAN CUMARTESİ
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
IMF'den küresel ekonomi açıklaması: Endişelenecek çok şey var
Yeni Renault Kangoo Türkiye'de satışa sunuldu! İşte fiyatı