Saksıda meyve yetiştirmek ister misiniz?

Evinizin balkonunda birbirinden farklı meyve ağaçları görmek ister miydiniz? Eğer balkonda portakal, mandalina, nar, çağla, kiraz yetiştirmek istiyorsanız işiniz artık çok kolay. Yapmanız gereken, sadece saksıda meyve fidanlarını alıp onlara bir güzel bakmak...

Saksıda meyve yetiştirmek ister misiniz?
Saksıda meyve yetiştirmek ister misiniz?
GİRİŞ 03.04.2010 18:17 GÜNCELLEME 03.04.2010 18:17

Bir balkon düşünün, içinde kiraz dallarının sallandığı, limon kokularının geldiği, canınız erik istediğinde manava pazara ihtiyaç duymayacağınız bir balkon... Eminiz birçoğunuz kurduğumuz bu hayali imkânsız olarak görüyor. Haksız da sayılmazsınız; çünkü meyveyi ağacından yemek, bir ağacın yetişmesine şahit olmak şehirde pek mümkün değil. Ancak bağınız bahçeniz olmalı ki dalından kiraz yiyip, elma, limon yetiştirmenin tadına varabilesiniz. Kurduğumuz bu hayalleri beton yığını apartmanlarda gerçekleştirmek sanıldığı kadar zor değil aslında. Evlerde, balkonlarda domatesini, turşuluk biberini, nanesini ekenlere saksıda meyve yetiştirenler de eklendi çünkü. Çiçeklerle, ekip biçmekle uğraşmaktan haz duyanlar, portakalını, eriğini, kirazını hatta Trabzon hurması ile iğdesini balkonunda, terasında, mutfak camının önünde yetiştirebiliyor.

Elbette bahçeden topladığınız kucak dolusu eriğin yerini tutmaz balkon meyveleri. Ama bir tanecik kirazı bile dalından koparmanın nostaljisi, hazzı başka. Bunun için yapmanız gereken, meyvelerin ekim zamanını takip edip hangi meyveyi yetiştireceğinize karar vermek.

Şu sıralar saksıya meyve dikmenin tam zamanı... İstanbul Eminönü'nde 7,5 liraya birbirinden farklı meyve fidelerini bulabilirsiniz. Dut, çağla, böğürtlen, yaban mersini, vişne, kiraz, kayısı, portakal, greyfurt, mandalina saksıda yetiştirilebilen meyvelerden bazıları. 'Eminönü'ne uğrayamayız' diyenler için ise büyük marketler, bitki dünyaları imdada yetişiyor. Burada önemli olan aldığınız meyvenin iklim şartlarını evinizde oluşturmak. Meyveyi kendiniz ekiyorsanız yaklaşık 3 yıl kadar meyve vermesini beklemelisiniz. Hazır meyve ağacı almak istiyorsanız en az 60-70 lirayı cepten çıkarmayı göze almalısınız. Çünkü bu meyveleri yetiştirip, bakmak kolay değil. Tamamen sabır işi. Ekeceksiniz, sulamasına, toprağına özen gösterip zamanı gelince budayacaksınız...

Bursa'daki Alara Fidan üretim ve pazarlama şirketi bütün emeğini bu işe ayıran firmalardan. Sadece balkon ve terasında meyve yetiştirmek isteyenler için mevsim meyvelerinin bakımını yapıp, satışa sunuyor. Fiyatları ise 30 liradan başlayıp alacağınız meyvenin yaşına göre farklılık gösteriyor.

Alara Fidan'ın Marmara Bölgesi satış sorumlusu ziraat yüksek mühendisi Hakan Yıldız saksıda meyvelere olan ilginin son yıllarda arttığını söylüyor. Yıldız'ın söylediğine göre müşteri talepleri özellikle Ankara, İstanbul, Bursa gibi metropollerde yoğun.

Saksıda meyve nasıl yetişir?

Bahçelere dikilen ağaçlar ile saksıya ekilenler arasında fark var. Saksıya dikilen meyve ağaçlarının özelliği bodur olması. Bodur fidanların en önemli özelliği ise küçük ebatlı olup, erken yaşta meyve vermeleri. Bunun yanında bodur ağaçlar çok çiçek açıyor ve dikildikten 2-3 yıl sonra meyve veriyor. Ağaçların bakımı ise sanıldığı gibi zor değil. Evde çiçek yetiştirenler bilir. Yapmanız gereken sadece suyunu, toprağını, gübresini eksik etmeyip yaşına göre saksısını değiştirmek. Mesela, yaşlarına göre 6, 12, 36 litrelik saksıları, yetişkin bodur ağaçlar için ise 75 litrelik saksıları tercih edebilirsiniz. Toprak seçiminde ise dikkatli olmanız gerekiyor. Bahçeden ya da dışarıdan gelişigüzel seçilen topraklar emeğinizi boşa çıkarabilir. Meyvelerinizi nerede muhafaza edeceğinize gelince ziraat mühendisi Hakan Yıldız'a göre saksıdaki meyve ağaçlarınıza balkonda bakabilirsiniz.

***

Saksıda satılan meyve ağaçlarının fiyatları

Elma: 2 yaşındaki elma 20 TL

Kiraz: 2 yaşındaki saksıda kiraz ağacı 50 TL

Nektari: 2 yaşında saksıda nektari ağacı 30 TL

Trabzon hurması: 2 yaşında saksıda Trabzon hurması ağacı 40 TL

Nar: 2 yaşında saksıda nar ağacı 60 TL

Siyah incir ağacı: 2 yaşında saksıda incir ağacı 20 TL

Badem: 2 yaşında saksıda badem ağacı 40 TL

(Zaman)

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hamas ve İslami Cihad'dan Filistinlilere tüyleri diken diken eden İsrail çağrısı!
Türk askeri pratiğine Baykar damgası: Kısa sürede büyük etki