50 yıldır dağda inanılmaz yaşam mücadelesi

Bolu'nun Mudurnu ilçesine bağlı Dağyolu köyünde ''Robinson Crusoe'' gibi yaşam süren 74 yaşındaki Ramis Vural, ailesiyle birlikte 50 yıldan bu yana elektrik ve suyu olmayan bir evde yaşam mücadelesi veriyor.

50 yıldır dağda inanılmaz yaşam mücadelesi
50 yıldır dağda inanılmaz yaşam mücadelesi
GİRİŞ 09.09.2010 11:24 GÜNCELLEME 09.09.2010 11:24
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

İlhami Çetin'in haberi

Doğduğundan bu yana Mudurnu'ya 36 kilometre uzaklıktaki Dağyolu köyünün Tepe Mahallesi'nde yaşayan Ramis Vural, eşi Hamide ve kızı Rafiye Vural ile sürdüğü sıra dışı yaşamla dikkat çekiyor.

Gündelik hayatta kullanılan çamaşır ve bulaşık makinesi, buzdolabı veya televizyon gibi elektronik eşyaları olmayan aile bunların eksikliğinden şikayet etmiyor. Elektrik olmayan evlerinde mum ve lüks yakarak yaşamaya çalışıyor.

Evinin bulunduğu mahalleye çıkan yolun yokuş olması nedeniyle araçların evine çıkamadığını, hatta yürüyerek bile inip çıkmanın zor olduğunu dile getiren Ramis Vural, zorunlu ihtiyaçlarını atıyla Mudurnu'nun Cuma köyüne inerek, buradan veya köyde bulabildiği bir araçla şehir merkezine giderek karşılamaya çalıştığını söyledi.

Dağyolu köyünde elektriğin olduğunu ancak coğrafi şartlar nedeniyle kendi mahallelerine bu güne kadar elektrik verilemediğini anlatan Vural, ''Daha önceleri burada yaşayanlar vardı ama hepsi gitti. Ben evimden çıkmak istemiyorum. Zaten bu yoksullukla istesek de çıkamayız. Yetkililerden bize yardım etmelerini bekliyoruz'' diye konuştu.

Vural, elektriğin yanında su sıkıntısı da yaşadıklarını belirterek, bu nedenle bahçelerinde meyve, sebze de yetiştiremediklerini ifade etti. 3 ayda bir aldığı 290 lira yaşlılık aylığı ile geçinmeye çalıştıklarını ve başka da gelirlerinin olmadığını dile getiren Vural, çocuklarının da yardımıyla yaşamaya çalıştıklarını söyledi.


-''MASRAF OLMASIN DİYE MUM YAKMIYORUZ''-


Hamide Vural da yaşadıkları evin yıkılmak üzere olduğunu ancak paraları olmadığı için onaramadıklarını belirterek, yetkililerin kendilerine yardımcı olmasını istedi.

Eşiyle 1959 yılında evlendiklerini ve gelin olarak evlerine at üzerinde gelebildiğini anlatan Vural, 8 çocuğu olduğunu ancak bir kızı hariç hiçbirinin yanlarına durmadığını ifade etti.

30 yaşındaki kızının da bir süre önce evlendiğini ancak daha sonra boşanmaları üzerine geri döndüğünü dile getiren anne Vural, ''O olmasaydı işimiz daha da zordu. Biz yaşlı insanlarız. Ne yapacağız bilmiyorum. Yaz aylarında sağ olsun torunum da geldi bize yardım etmeye. Bunlar bizim için çok değerli şeyler'' diye konuştu.

Çocuklarının da maddi durumlarının iyi olmadığını ve kendilerine yardım edemediklerini belirten Vural, ''Yetkililer lütfen gelip halimizi bir görsün. 2010 yılında böyle yaşam olur mu?'' dedi.

Masraf olmasın diye lüks lamba veya mumu çok az yaktıklarını, genellikle çıra yakarak aydınlandıklarını dile getiren Vural, yemeklerini de sobada pişirdiklerini söyledi.

Dağyolu köyü muhtarı Hayrettin Özdemir ise Ramis Vural'ın köyün içinde yeri olduğunu ancak köyde yaşamak istemediği için evinden çıkmadığını iddia etti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • fevzi demirci 13 yıl önce Şikayet Et
    çok ilginç. bu dedenin hayatına sahip olmak için ben neler vermezdim. mecbur kaldığı için değil kendi tercih ettiği için eşim de dağda yaşamayı istese bu gün kaçarım şehirden.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yunanistan: Türkiye'nin tepkisine rağmen vazgeçmeyeceğiz
Altını olanlar ekrana kitlendi: Altındaki ani fiyat değişiminin 2 nedeni belli oldu