'Yıllarca babam hafız demeye utandım'

"‘Babam hafızdı’ demeye utanırdım” diyen en önemli yazarlarımızdan Adalet Ağaoğlu'dan çarpıcı itiraflar: Elinde tespih olanı küçümsüyordum. Cumhuriyetin ilk kuşağı olarak böyle düşünmem gerektiğini sanıyordum

'Yıllarca babam hafız demeye utandım'
'Yıllarca babam hafız demeye utandım'
GİRİŞ 17.10.2010 07:57 GÜNCELLEME 17.10.2010 07:57
Bu Habere 37 Yorum Yapılmış

Erdinç Akkoyunlu'nun haberi

Ağaoğlu: Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yemeğine katıldığı için acımasızca eleştirilen Türk edebiyatının en önemli yazarlarından Adalet Ağaoğlu, “Seçilmiş Cumhurbaşkanı’nın yemeğine gitmeseydim, nüfus kağıdımı yırtardım” dedi. İslam’ın cumhuriyetten beri küçümsendiğini belirten Ağaoğlu, babasının hafız olduğunu söylemeye utandığı dönemleri anlattı.

BÖYLE DÜŞÜNMEM GEREK SANIYORDUM

‘Başörtülüler kamuya giremez’ ve ‘Cumhurbaşkanı’nın eşi türbanlı, oraya gitmem’ sözlerini sakıncalı bulan ünlü edebiyatçı, “İslam cumhuriyetten beri küçümseniyor. ‘Babam hafızdı’ demeye utanıyordum. Eli tespihli adam gördüğüm zaman, onu küçük görüyordum. Oralardan geliyorum. Cumhuriyetin ilk kuşağı olarak böyle düşünüyordum. Böyle düşünmem gerektiğini sanıyordum. 1960’ta da ‘Ordu millet el ele’ diyenlerdendim. Fakat darbeden sonra; darbecilerin yaptıklarını görünce iğrendim ve ürktüm. Annem de başörtülü bir insandı. Hatta ben okula başlayacağım zaman annem teyzeme ‘Nallıhan’a giderken bu kızın başını örtecek miyiz’ diye sormuştur” diye konuştu.

DÜN BAŞKA BUGÜN BAŞKA SÖYLÜYOR

Anayasa referandumuna ‘evet’ diyen aydınların başında yer alan Ağaoğlu ‘başörtüsü ve çözüme yönelik siyasilerin açıklamalarıyla ilgili de şunları söyledi: “Yıllardır sorun haline gelen türban meselesinde, yasağa karşıyım. ‘Başörtülüler kamuya giremez’ ve ‘Cumhurbaşkanı’nın karısı türbanlı, oraya gitmem’ denmesini çok sakıncalı buluyorum. Başörtülüler kendi haline bırakılsa, küçük görülmedikleri ve itilip kakılmadıkları için daha sağlıklı bir yol arayacaklardı. Boğaziçi’nde herkes girdi çıktı, kıyamet mi koptu? Bu (sorun) anayasa meselesidir. ‘Başları örtülü mü değil mi’ diye bakmasızın onları okula almak lazım. Öyle bir sistem kurulsun istiyorum. Kılıçdaroğlu ‘Biz çarşafı çözceğiz’ dedi. Buyur çöz bakalım. Bugün böyle söylüyor başka gün başka türlü söylüyor.”

Köşk’teki davete gitmesem kimliğimi yırtmam gerekirdi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davet ettiği yemeğe gittiği için ‘yazar geçinenlerin’ kendisine yapmadığını bırakmadığını hatırlatan Adalet Ağaoğlu, “Seçilmemiş birisi olursa gitmem, o da beni çağırmaz zaten. Seçilmiş cumhurbaşkanı çağırdığı zaman gitmezsem, nüfus kağıdımı yırtmam gerekir. Bu memleket benim. Kendi dilimde yazıyorum. Anadilimde daha iyi yazıyorum. İngilizce yazıp da, başka dile çevrilmeyi bilmiyorum. Kendi anadilimde yazabiliyorum. Ekmek param da burada, her şeyim burada. Seçilmiş cumhurbaşkanına gitmezsem, ülkeden gitmem gerekir. O zaman yapacağım hareket budur. O zaman kendime vatan haini dedirtmeden buradan giderim” diye konuştu.

CHP ülkedeki değişime ayak uyduramadı

CHP’nin kendisini topluma tümüyle mal edemediğini belirten Ağaoğlu, “Türkiye’nin toplumunun değişimine ayak uyduramadı. Hep kendini üstün ve en üstte görüyor. Kuruluşu neyse aynen öyle gidiyor.  Hep yanlış karta oynuyor. Bütün mesele, değişimi iktidar partisinin yaratması. İktidar partisinin yaptığı her şey, onlara göre kötü. İktidar olsa, CHP o zaman ne yapacak? Kapıdan emir mi verecek yine. CHP, iktidar olamama telaşı ile yanlış karta oynuyor.  CHP, Cumhuriyet resepsiyonu hakkında bile bir görüş oluşturamıyor. Gideriz, gitmeyiz diyorlar. Önce iç meseleleri halletsinler. Kendileri doğru dürüst yolları seçsinler. Başörtüsü konusu da dahil eskiye yaranacağız yeniye yaranacağız diyerek bu iş olmaz” dedi.

Boğaziçi’nde herkes girdi kıyamet mi koptu

Genç kızların iki türlü baskı altında olduğunu söyleyen Ağaoğlu, “Hem aile baskısı, hem de toplum baskısı var. ‘Okula başörtüsü ile git’ diyen var, ‘gitme’ diyen var. En yakın arkadaşı başı açık giriyor, başörtülü kız üzülüyor. Başı açık giren de, arkadaşı giremiyor diye üzülüyor. İnsan onuruna ne aykırıysa o kalksın ortandan. Serbest bırakılsın. Boğaziçi’nde herkes girdi çıktı, kıyamet mi koptu?. Bu anayasa meselesidir. Darbe anayasası değişsin. 1982 Anayasası’nda herkes emir kulu. Bu böyle olmaz. Anayasayı değiştirmeyi, bunun için istiyoruz. Anayasa değişmezse neler olabileceğinin romanını yazabilirim” dedi.

Star

YORUMLAR 37
  • TiGeRiTo 13 yıl önce Şikayet Et
    Üstelik laikler. Üstelik bunu yapanlar yani kemalisler LAİK geçinen kimseler. Laikliğe birinci dereceden karşı çıkan kişiler. Yoksa, İSLAM Allah dan, kemalizm kuldan geldiği için mi!!!
    Cevapla
  • TiGeRiTo 13 yıl önce Şikayet Et
    Din deyince İSLAM. Neden din deyince sadece İSLAM ı algılıyorsunuz ki! Kemalizm de yüzde yüz bir dindir, neden mi, karşı tarafın yaşam tarzını belirleyen şeylere din ve irtica diyorsunuz, ama sizin yaşam tarzınızı belirleyen şeye kemalizm diyorsunuz. Ne fark var, ikisi de din. Üstelik en büyük irtica ve şeriatçı sizlersiniz. Aksini iddia eden buyursun!
    Cevapla
  • cem kurt 13 yıl önce Şikayet Et
    atatürkten dan konunun özeti. m.kemale kastamıonuda fes yasasını çıkardığı için sormuşlar. neden erkeklere fes kanunu getirdiniz de kadınlara böyle giyim kuşamla ilgili bir kanun çıkarmadınız demişler. m.kemal de çağdaşlaşmanın yolunda erkeklerin direneceğini bildiğim için fes yerine şapka giyilmesi gerekliliğini olayını yasalaştırdım lakin kadınlara gelince onların erkekler gibi değil değişime ve modaya ayak uydurabileceklerine inandığım için kadınlara yönelik kılık kıyafet düzenlemesi getirmeyi gerek görmedim dem
    Cevapla
  • Dogan Akbaba 13 yıl önce Şikayet Et
    Seriatin S sini, istemeyen, SEHiT olurmu?. Nasil oluyor anlamiyorm,,SERiATI istemeyenler nasil Sehit olur? ASK Gemisinde yada Golf oynarken ölenler nasil SEHiT oluyor..?Öbür Tarafta türkün Evladini Can verirken HERONLARDAN izleyenler,Allah yerine TANRI kelimesini kullananlar, SEHiTlige geldigi zaman ilk srada dururlar..ERGENEKON veya Kemalizm icin ölenler SEHiT lik Mertebesini Taptiklari yerden alsinlar.
    Cevapla
  • Dogan Akbaba 13 yıl önce Şikayet Et
    Seriatin S sini, istemeyen, Dinci veya Dindar olurmu?. Seriati istemeyen SEHiT olurmu? seriat istemeyenin Namazi, Orucu, sevaplari kabul olurmu?Seriati istemeyen Allaha inanmis olurmu? Seriatin ne oldugunu bilmeden Dindar olunurmu? Ey Süngücü kardesim, sen o Süngü ile HARAKiRi yapmissinda, haberin yok.Dindar,Allahin Hükümlerini kabul edendir. Ben CAHiLiYE devri gecti saniyordum, ama sen Kör Cahilsin..sana Tavsiyem OKU.. IKRA... Kurani Kerimi OKU, yani Allahin gönderdigi SERiATI OKU...Belki uyanirsin,Allah sana Hidayet versin..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak
Fiat Topolino Türkiye’de 449 bin TL’den satışa çıktı! İşte özellikleri...