Zümrüt Apartmanı sakinleri 7. yılda da anıldı

Konya'da 92 kişinin öldüğü, 30 kişinin yaralandığı Zümrüt apartmanı faciasından bu yana 7 yıl geçti ama enkazda yakınlarını kaybedenlerin acısı dinmedi. Bugün bir grup, Zümrüt apartmanında hayatını kaybedenler için anma programı düzenledi.

Zümrüt Apartmanı sakinleri 7. yılda da anıldı
Zümrüt Apartmanı sakinleri 7. yılda da anıldı
GİRİŞ 02.02.2011 14:02 GÜNCELLEME 02.02.2011 14:02

Merkez Selçuklu ilçesi Kerkük Caddesi'nde 2 Şubat 2004 yılında Zümrüt apartmanının çökmesi sonucu hayatını kaybedenlerin yakınları, facianın 7. yılında enkaz alanına gelerek dua etti.

Yakınlarını kaybeden Durmuş Ateş, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, tüm Konya'yı ve Türkiye'yi yasa boğan olayın 7. yılını anmak için bir araya geldiklerini söyledi.

Toplantıyı ölenleri unutmadıklarını ve unutmayacaklarını göstermek için düzenlediklerini belirten Ateş, yaşananlardan ders alınması gerektiğini, 92 kişinin anılarını yaşatmak istediklerini bildirdi.

-ÖLÜP ÖLMEDİĞİNİ ANLAYAMAMIŞ-

Yaklaşık 157 saat sonra mucizevi bir şekilde kurtulan Yasemin Yaprakçı, hamile olduğu için programın yapıldığı alana gelemedi.

Programa katılan Yasemin Yaprak'çın eşi Halil Yaprakçı (32), AA muhabirine yaptığı açıklamada, acı ve korku dolu günleri unutamadıklarını söyledi.

Olay günü bayram nedeniyle kayınvalidesine eşi ve kızıyla birlikte gittiklerini ifade eden Yaprakçı, gelen bir çıtırdama üzerine birinci katta bulunan evden dışarıya çıkabildiğini, saniyeler sonra da apartmanın çöktüğünü bildirdi.

Eşi Yasemin'in enkazdan 157 saat sonra sağ olarak kurtarıldığını anımsatan Yaprakçı, şunları kaydetti:

''Eşim, günlerce kurtarılmayı beklemiş. Yaklaşık 6,5 gün sonra tekrar hayata döndü. 'Beni kurtarın' diye çok bağırmış. Bir süre sonra bağırmaktan sesi kısılınca bağıramamış da... Enkaz altında annesi, babası, 3 kız kardeşiyle birlikte 7 yakınını kaybetti. Enkaz altındayken ölüp ölmediğini dahi hissetmeyen eşim, neredeyse hemen hemen her gün bu acı olayı hatırlıyor. O günler sürekli film şeridi gibi gözlerimizin önünden geçiyor. Her saniye sitenin yıkılışı ve enkaz altındaki günleri hatırlıyoruz. Sitenin bulunduğu yerin yakınlarından bile geçmeye korkuyoruz.''

-''92 DEĞİL 93 KİŞİ ÖLDÜ''-

Konya Dağcılık Arama Kurtarma Derneği Başkan Yardımcısı Cem Canbaz da AA muhabirine, Zümrüt Apartmanı yıkıldıktan sonra kurtarma çalışmalarında baştan sona bulunduklarını söyledi.

Canbaz, enkaz alanında çok üzüntülü günler yaşadıklarını, enkaz altında yakınları bulunan kişilerin 'yalvarırım ne olur kurtarın' diye ağlamalarının kendilerini daha çok yoğun çalışmaya sevk ettiğini belirterek, ''Umutların tükendiği anda 'sağ birileri buradan çıkmaz' denildiği anda Muhammet Kalem ve Yasemin Yaprakçı enkaz alanından çıkarıldı. Enkazda bilindiği gibi 92 kişi değil, 93 kişi yaşamını yitirdi. Kayıtlara 92 geçse de... Hayatını kaybeden Fatma Ayçiçek olaydan iki gün sonra doğum yapacaktı'' dedi.

Canbaz, Konya Çiçekler Odası'nın sürekli yanlarında bulunduğunu, neredeyse hiç kimsenin yakınlarını kaybeden kişileri arayıp sormadığını bildirdi.

Programda, gözyaşlarına hakim olamayan ölenlerin yakınları, enkaz alanına çiçekler bıraktı.

Konya'da, 2 Şubat 2004'te, merkez Selçuklu ilçesi Kerkük Caddesi'nde Zümrüt Apartmanı çökmüş, enkaz altında kalan 92 kişi ölmüş, 30 kişi yaralanmıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Maskeli hırsızların filmleri aratmaya kuyumcu soygunu kamerada!
Alanya'da CHP ve MHP'nin afiş atışmaları