Yolun ortasındaki mezar görenleri şaşırtıyor

Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde sokağın ortasında bulunan bir mezar görenleri hayrete düşürüyor.

Yolun ortasındaki mezar görenleri şaşırtıyor
Yolun ortasındaki mezar görenleri şaşırtıyor
GİRİŞ 14.03.2011 11:48 GÜNCELLEME 14.03.2011 11:48

Taşköprü merkeze bağlı Üstadlar Mahallesi Emerce Sokak’ta yolun ortasında bulunan mezar görenleri ilk bakışta oldukça şaşırtıyor.

Taşköprü’nün yedi evliyasından biri olarak kabul edilen Gazi Dede’ye ait olduğu sanılan mezar yolun tam ortasında bulunuyor. Gazi Dede’ye ait mezarın her iki yanından ise otomobil rahatlıkla geçebiliyor.

Konuyla ilgili bilgi veren Gazidede Camii din görevlilerinden ve konuyla ilgili araştırma yapan Bayram Özsoy, Gazi Dede Türbesi’nin diğer il ve ilçelerden de ziyaretçileri olduğunu mahalle büyüklerinden edindikleri bilgiye göre ise asıl isminin Hüseyin Gazi olarak bilindiğini ve Malazgirt Fatihi Alparslan’ın başkomutanlarından ve Anadolu’yu Türkleştirme yolunda büyük katkılar sağladığını ifade etti.

Özsoy, Hüseyin Gazi’nin Taşköprü’ye yerleştikten sonra kendini ilme verdiğini ve ilçe halkına ilmi yönden çok büyük hizmetleri olduğunu da belirtti.

Taşköprü insanına göstermiş olduğu sevgi, saygı ve hoşgörüsü nedeniyle insanların gönlünde taht kuran Hüseyin Gazi daha sonra insanlar arasından “Dede” unvanıyla anılmaya başlandığı biliniyor.

Mahalle sakinleri ise mezarın yol çalışmaları nedeniyle buradan kaldırılmak istendiğini fakat bir türlü Gazi Dede’ye ait mezarın yerinden kaldırılamadığını dile getirdiler.

1986 yılında yol çalışmalarına katılan ve makineyle bu mezarı kaldırmaya çalışan iş makinesi sürücüsü Ahmet Alay da o dönemde yaptıkları yol genişletme çalışmaları kapsamında buradaki mezarı da kendisinin kaldırmaya çalıştığını fakat araçla mezara yaptığı her hamlede ya aracın hareket etmediğini yada bir yerinin kırıldığını ve daha sonra bundan ürpererek bu işten vazgeçtiğini vurguladı.

Daha sonraki yıllarda ise burasının Taşköprü’nün yedi evliyasından biri olarak kabul edilen Gazi Dede’ye ait olduğunun anlaşılmasıyla Taşköprü Belediyesi tarafından türbenin yapım ve onarımı gerçekleşti.

Üstadlar Mahallesi Emerce Sokak’ta yolun tam ortasında bulunan Gazi Dede Türbesi, her gün yüzlerce ziyaretçinin akınına uğruyor.

 
 

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Şimşek: "Harcamaları mümkün olduğu ölçüde kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz"
 O maçtan sevindiren haber! Türkiye'ye ülke puanı müjdesi