Şimdi kayak yapma zamanı

Soğuk havaların keyifli eğlencesi ‘kayak’ yapmanın mevsimi geldi çattı. Kayak yapamak isterseniz tek yapmanız gereken ülkemizin dört bir yanındaki kayak merkezlerinden uygun olanı seçmek.

Şimdi kayak yapma zamanı
Şimdi kayak yapma zamanı
GİRİŞ 27.01.2012 11:18 GÜNCELLEME 27.01.2012 11:18

Palandöken kış turizminde dünya ileyarışıyor

Kayak denilince akla gelen ilk yerlerden Palandöken. Malum, sezonu en erken açıp en geç kapatan bir merkez. Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk'e göre karlandırma sistemleri, gece kayak imkânı ve kolay ulaşımı Palandöken'i diğer kayak merkezlerinden farklı kılıyor. Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürü Fikret Öztürk ise dünyanın en uzun ve dik kayak pistlerinin burada bulunduğunu söylüyor.

Palandöken'de toplam uzunluğu 28 kilometre olan 7 kolay, 8 orta, 2 adet profesyonel ve 4 doğal pist, slalom ve büyük slalom yarışmaları için Uluslararası Kayak Federasyonu tarafından tescillenen Ejder ve Kapıkaya pistleri mevcut. Alp disiplini ve snowboard için uygun pistler sunan merkez, yamaç paraşütü, dağcılık, snowtube, paintball gibi farklı turizm çeşitleri için de alternatif oluşturuyor. Pistlerde 10 telesiyej, 1 teleski, 2 baby lift, 1 gondol lift hizmet veriyor.

Palandöken, uçak seferleri ile İstanbul'a 2 buçuk, Ankara'ya ise sadece 1 buçuk saat uzaklıkta. Şehir merkeziyle arası ise yalnızca 10 dk. Kayak merkezinde 5 yıldızlı 2, 4 yıldızlı 1, 3 yıldızlı 1, 2 yıldızlı 1 otel var. Yani ortalama 3 bin kişilik konaklama tesisi var ve bu tesisler, 30 bin kişiye kayak yapma imkânı sunuyor. Otellerin durumuna göre kişi başı konaklama ücretleri 80-500 TL arası değişiyor. Merkezde kayak malzemesi satın alınacak veya kiralanacak birçok yer de mevcut. Kayak takımları, 700 liradan başlayan fiyatlarla satın alınabiliyor. Kiralamanın günlük maliyeti ise 25 liradan başlıyor.

Erzurum'da görülmesi gereken yerlerin başında; tarihi Ulucami, Yakutiye Medresesi, Erzurum Kalesi ve Abdurahman Gazi Türbesi geliyor.

Kayakçılar Davraz'ı keşfetti

Isparta Davraz Kayak Merkezi'nde toplam 430 yatak kapasiteli 3 otel var. Amatör ve profesyonel olmak üzere toplam 11 pist bulunan Davraz'da 22 kilometrelik kayak alanı mevcut. 3 telesiyejle kayak severler zirveye tırmanırken, bin 650 metrede oteller bölgesinde, 2 bin 85 metredeyse en üst seviyede kayak yapılabiliyor.

Davraz Kayak Merkezi Mekanik Tesisler Sorumlusu Ömer Tetik, "Kayakçılar telesiyejler ile 8 dakikada ulaşılan dağ evi kafeteryasında dinlendikten sonra alp disiplini, tur kayağı, snowboard, kızak, buz pateni, dağcılık, yamaç paraşütü, botanik gözlemcilik ya da trekking aktivitelerinden dilediklerini gerçekleştirebiliyorlar." diyor. Şu anda kar kalınlığı 2 metreye yaklaşan merkezde kayak malzemelerini kiralama maliyeti 45 TL. Davraz tesisleri il merkezine 26, Antalya il merkezine 154, Süleyman Demirel Havalimanı'na ise 58 kilometre mesafede. Bölgede kayak yapanlar aynı zamanda Isparta Ovası ile Eğirdir Gölü'nün muhteşem manzarasını izleme şansı buluyor.

Ankara'nın beyaz cenneti Elmadağ

Elmadağ Kayak Merkezi'nin Ankara şehir merkezine uzaklığı 18 km. Burada ODTÜ-Hacettepe-Ankara Üniversitesi- Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğüne ait kayak evi ile otel ve şahıslara ait iki restoran bulunuyor. Tesislerde kapalı yüzme havuzu, sauna, diskotek ve restoran mevcut. Merkezde 548 metre uzunluğunda 720 kişilik bir adet teleski de var. Ulaşım özel imkânlarla sağlanılabildiği gibi merkeze giden üniversite araçları da var. Elmadağ Kayak Merkezi'nden, şehre yakın olması ve ulaşım kolaylığı nedeniyle genelde günübirlik faydalanılıyor. Pistlerse orta ve kolay düzeyde olduğu için her kayakçıya kayak yapma imkanı veriyor.

Saklıkent, Ekvator'a en yakın kayak merkezi

Saklıkent Kayak Merkezi, Toroslar'ın zirvesindeki Bakırlıdağ'ın kuzey yamacına kurulmuş 500 dağ evi ve kayak tesislerinden oluşuyor. Ekvator'a en yakın kayak tesislerinden biri olan Saklıkent'te, Aralık 10-Nisan 10 arasında kayak yapmak mümkün. Merkezde ılıman iklim sayesinde sıcaklık gündüzleri -5 derecenin altına ender olarak düşüyor. Ortalama kar kalınlığı 100-230 santimetre arasında. Zirvede zaman zaman kar yüksekliği 5 metreye kadar ulaşıyor. Saklıkent Kayak Merkezi, Antalya'ya 45, havaalanına 60 kilometre uzaklıkta. Bu konumuyla bir günde iki mevsim birden yaşanılabilen ender yerlerden. Bir saat içinde hem kayak yapmak hem de denize girmek mümkün. Bin 400 metre uzunluğunda telesiyej, 2 adet teleski, 1 babylift, snowtubing ve lisanslı eğitmenlerin yanı sıra her türlü malzemeyi bulabileceğiniz kayak odaları var. Kolaydan en zora kadar oluşturulan pistlerde, kayak ve snowboard zevkini doyasıya yaşayabilirsiniz.

Bozdağ Kayak Merkezi, yarıyıl tatilinde yüzde 100 doldu

İzmir'in Ödemiş ilçesinde faaliyet gösteren ve bölgede tek olan Bozdağ Kayak Merkezi'nin doluluk oranı, okulların yarıyıl tatiline girmesiyle yüzde 100'e ulaştı. Birkaç güne kadar kar kalınlığının 2 metreye ulaşması bekleniyor. Bölgedeki tek otelin işletme müdürü Mesut Turgut, otellerinde 20 oda bulunduğunu ve 80 yatak kapasitesiyle hizmet verdiklerini söylüyor. Günübirlik tesis olmaları dolayısıyla hafta sonlarında ortalama 4 bin kişiyi ağırlıyorlar. Burada araç girişleri 15 lira. Ve bir kişi kayak malzemeleri kiralayarak, ortalama 60 lira karşılığında kayak yapabiliyor.

Bozdağ Kayak Merkezi'nde üç pist var. Zirveden otele inen pist 3,5 kilometre uzunluğunda. Diğerleri ise bin 650 ve 950 metre. Şu anda merkeze 100 metrelik kızak pisti de yapılıyor.

Karadeniz'de kış turizminin nabzı Zigana'da atıyor

Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Zigana Dağı'ndaki kayak merkezi, Karadeniz Bölgesi'ni, Doğu Anadolu Bölgesi'ne bağlayan karayolu yakınında ve Gümüşhane il merkezine 40, Trabzon Havalimanı'na 55 kilometre mesafede. Etrafı ormanlarla kaplı olan kayak merkezi yazın yayla, kışın ise kayak merkezi olarak dört mevsim turizmcileri ağırlıyor. Burada kayak alanları bin 900-2 bin 500 metre yüksekliğinde. Kayak sporcuları 800 metrelik profesyonel liftte kayak yapabiliyor. Ayrıca merkezde saatte 850 kişi taşıma kapasiteli telesiyej tesisi ve 330 metrelik baby lift var. Kar kalınlığının yer yer 1 metreyi bulduğu tesiste başta İstanbul olmak üzere Gümüşhane, Trabzon, Kayseri, Bursa ve Ankara'dan gelen sporcular güzel havanın da etkisiyle kayak yapmanın tadını çıkartıyor. Ayrıca çam ormanlarının içerisindeki muhteşem güzellikteki "Limni Gölü" de buraya sadece 5 km uzaklıkta.

Erciyes'te 8 ayrı pistte kayak yapılabiliyor

Erciyes Dağı, iki yıldır devam eden yatırımlar sayesinde gözde kayak merkezlerinden biri haline geliyor. Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin projesi çerçevesinde kayak merkezine 275 milyon Euroluk yatırım yapılıyor. Kayak merkezine yeni mekanik tesisler ve pistler kazandırıldı. Yatırımların yüzde 60'lık bölümü tamamlandı ve Türkiye'de en yeni teknolojiye sahip 8 kişilik gondollu mekanik tesis Erciyes'te hizmet vermeye başladı.

Merkezde toplam uzunluğu 60 kilometreye ulaşan 8 kayak pisti var. Teleski ve telesiyej'le 3 bin 200 metreye çıkılabiliyor. 3 bin 917 metre yüksekliğindeki Erciyes Dağı'nın 2 bin 215 ile 3 bin 200 metreleri arasında kayak yapma imkânı sunuluyor. Merkezde, kayak ayakkabısı, kayaklar ve buton kiralanın günlüğü15 ila 20 lira. Kayak elbisesi içinde ayrıca 15 lira ödeme yapmak gerekiyor.

Kayseri Erciyes Kayak Merkezi'ndeki otellerin ve kamuya ait tesislerin 900 yatak kapasitesi var. Hafta içi otellerde tam pansiyon konaklama kişi başı 80 lira. Hafta sonu ise 140 ila 170 lira arasında değişiyor. Özel günlerde 200-250 lira arasında fiyat uygulanıyor. Halka açık olan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'ne ait 120 yataklı tesiste bir kişi tam pansiyon günlük 60 liraya konaklama imkânı da var.

Şehir merkezine ve havalimanına uzaklığı ise 25 kilometre. Buraya gelenler, buz tutan Tekir Gölü'nü de görmeden gitmiyor.

Kartalkaya, tatilcilerin gözde mekânı

Ankara'ya 190, İstanbul'a 260 kilometre uzaklıktaki Bolu'da bulunan Kartalkaya Kayak Merkezi, kış turizminin vazgeçilmez mekânlarından biri. Kayak merkezi, 2 bin 378 metrelik Köroğlu Dağları'nın yumuşak eğimli yamaçlarına kurulmuş. Bolu'ya yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki Kartalkaya'ya, yaklaşık bir saatlik yolculukla ulaşılıyor. En uzun pistin boyu bin 500 metreye ulaşan ve toplam pist uzunluğu 35 kilometreyi bulan kayak merkezi, kış sporları için çok ideal. 13 pistin neredeyse tamamının doğrudan güneş alması da bir diğer avantaj. Merkezde her seviyede kayakçıya uygun pist seçenekleri de mevcut. Otellerden kayak malzemeleri temin edilebiliyor. Ayrıca Kartalkaya yolu üzerinden kiralama yapılabiliyor. Kartalkaya'da kayak yaptıktan sonra Abant, Gölcük Gölü ve Aladağlar da ziyaret edilebilir. Merkezde Grand Kartal Otel ve Dorukkaya Otel ön plana çıkıyor. Dorukkaya Otel'in 259 odası var. Hafta sonu kişi başı konaklama fiyatı 230 TL civarında. Otelde 8 adet aki, lift, 11 adet de kayak pisti yer alıyor. Grand Kartal Otel ise toplamda 125 standart, 32 connection, 8 süit oda olmak üzere 165 oda kapasitesine sahip. Grand Kartal Otel'de sömestr tatilinde fiyatlar artıyor. Tesislerde 12 adet de pist bulunuyor.

Beyaz cennet Uludağ

Türkiye'nin en önemli kış turizm merkezlerinden Uludağ, Bursa kent merkezine 36, İstanbul'a 150 kilometre uzaklıkta. 2 bin 543 metre yüksekliğe sahip olan Uludağ, kayak ve kayak turları için son derece elverişli. Merkezde kayak için en elverişli zaman 20 Aralık-20 Mart arası. Birinci Gelişim Bölgesi (Oteller Bölgesi) ve İkinci Gelişim Bölgesi olarak iki bölgeden oluşan tesislerde, çok sayıda otel, motel ve konukevleri kayak severlere hizmet veriyor. Uludağ'da, 22 otelin yanında kamu kurumlarına ait konaklama tesisleri de var. Dağdaki yatak kapasitesi yaklaşık 5 bin.

Kar kalınlığının yaklaşık 2 metreye ulaştığı Uludağ'da doluluk oranı yüzde 100'e ulaştığından günlük konaklama ücreti 120 ila 300 lira arasında değişiyor. Bu rakam hafta sonu 150 ila 350 liraya kadar çıkıyor. Ayrıca kar motoruyla gezinti, kayak ve kızak kiralama gibi hizmetler de veriliyor.

Uludağ'da bulunan toplam 40 kar motoru özellikle hafta sonları büyük ilgi görüyor. Kar motoru ile gezinti için saatliğine 150 lira, kayak takımı ve snowboard kiralamak için günlük 25, kızaklara ise 10 lira ödemeniz gerekiyor. Kaymak için zirveye çıkarken, telesiyeje kişi başı günlük 50 lira ödenirken, Uludağ manzaralı çektirilen her kare fotoğraf için ise 10 lirayı gözden çıkarmalısınız. Bunun yanında kayak giysisi kiralamanın bedeli de kişi başı 30 lira.

Ilgaz'da kayak keyfi başka

Muhteşem doğası, çam ormanları, yenilenen liftleri ve pistleri ile Ilgaz Dağı, sömestr tatiliniz için güzel bir tercih olabilir. Kastamonu'ya sadece 35 km mesafede yer alan Ilgaz Dağı kayak tesislerinde 2 pist ve 350 metrelik bir baby lift var. 1 No'lu piste hizmet veren chair lift, otelin hemen önünde. Burada gece kayağı yapma imkânı da mevcut. Bin 400 metrelik 2. pistteyse teleski var ve tüm pistlerde toz karda kayak yapılabiliyor. Ilgaz kayak merkezinde 3 adet tesis bulunuyor. Ilgaz Dağı Oteller Birliği Başkanı Eray Öztürk, ara tatilin başlamasıyla ciddi anlamda yoğunluk yaşadıklarını söylüyor. Öztürk, "Vatandaşların kayak merkezine ilgisi bizleri memnun etti. Tesislerimiz müşterilerle doldu. Kimi müşterilerimiz kayak eğitimi alıyor, kimileri ise zaten tecrübeli, bu sporu yapıyor. Eşsiz doğal güzellikleriyle tanınan dağımızda, tatilcilerimiz güzel vakit geçiriyor." dedi.

İstanbul'a en yakın kayak merkezi: Kartepe

Kartepe kayak merkezi, İstanbul'a yakınlığıyla öne çıkan bir yer. Tesisler İstanbul'a 115, İzmit ilçe merkezine ise 25 kilometre uzaklıkta. İzmit merkeze 10 kilometre uzaklıkta bulunan Maşukiye belde sınırları içerisinden Kartepe'ye tırmanılıyor. Kartepe zirvesinde konaklamak için sadece Green Park'a ait 5 yıldızlı otel bulunuyor. 14 katlı olan otelin apart binası da var. 250 odalı otelde 219 oda, standart çift yataklı. Otelde konakladıktan sonra kayak yapmak için pistler sizi bekliyor. Kayak malzemesi olmadan gelenler için kiralık kayak odası da var. Ayrıca kayak yapmayı bilmeyenlere hocalar ders veriyor. Kayak merkezinde 4 lift 3 telesiyej, 1 teleski var. Pist uzunlukları 400 ile 3 bin 500 metre arasında değişiyor. Oteldeki fiyatlar özellikle sömestr tatilinde ve hafta sonlarında yükseliyor. Örneğin, 22–25 Ocak arasında iki kişilik oda kişi başına 200 lira civarında. Öte yandan, kayak merkezine özel aracıyla gelenler için Sapanca ve Maşukiye de görülecek yerler arasında. Sapanca ve Maşukiye'nin Kartepe'ye yakın olması, ayrıca doğal güzelliğinin cezbetmesi, tercihi artırıyor.

(Zaman)

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Seçime günler kala 3 parti, AK Parti ve Murat Kurum'a desteğini açıkladı
Yerel seçimler dünya basınında: Başa baş bir yarış