110 ton sedir tohumu toprakla buluşacak

Silifke ilçesinde Orman İşletme Müdürlüğü tarafından sedir tohumu ekme çalışmaları başladı. Yapılacak ekim çalışmaları kapsamında bin 500 hektar araziye 110 ton sedir tohumu ekilecek.

110 ton sedir tohumu toprakla buluşacak
110 ton sedir tohumu toprakla buluşacak
GİRİŞ 04.12.2012 12:18 GÜNCELLEME 04.12.2012 12:18

Silifke Orman İşletme Müdürü Mustafa Aslan, ekim yapılacak alanlarda incelemelerde bulunup işçiler ve yetkili personelle görüştü.

Aslan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Mersin, Erdemli, Ermenek orman işletme müdürlükleri ile Saraydın köyünden alınan 110 ton sedir kozalağındaki tohumları, bin 500 hektar araziye ekeceklerini kaydetti.

Sedir ağacının dünyada sadece Toroslar'da ve Lübnan'da yetişen çok değerli bir ağaç türü olduğunu ifade eden Aslan, şunları söyledi:

''Lübnan'da şu anda sedir ağacı kalmadı, sadece Toroslar'da var. Sedirin şu anda kesimi yasak ve koruma altında. Sedirin önemli bir özelliği de hoş kokulu olması ve tomruğundan elde edilen çeşitli eşyalara böcek gelmesini engellemesidir. Ayrıca çok sağlam bir ağaçtır. Sedir ağacı ancak 140 yaşına geldiğinde kesilebilir. Silifke'de 140 milyon dönüm ormanlık alanın 1 milyon dönümünün sedir ormanıyla kaplıdır.''

Aslan, Silifke Orman İşletme Müdürlüğü sorumluluk alanında 300 vatandaşın istihdam edildiğini dile getirerek, ''Orman, köylüsüne de kazandırıyor. 70 kişi Evdilek köyü Uzun kuyu mevkisinde, 50 kişi Kırobası köyünde tohum çıkarma alanında, 50 kişi Uzuncaburç'ta tohumlama ve dikim alanı ile 130 kişi de Kıca köyü sınırları içerisindeki tohumlama alanlarında günlüğü 30 TL'den istihdam ediliyor. Yaklaşık 100 gün sürecek çalışmada her işçi 3 bin TL para kazanmış oluyor'' dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
MÜSİAD Başkanı Asmalı'dan İsrail iddialarına sert tepki: 'Manipülasyon yapılıyor'
Harita paylaşıldı! 45 il için peş peşe uyarılar