Bu bastonlarla engelleri kalkıyor

Zonguldak'ın Devrek ilçesinde, baston yapımı kursuna katılan engelliler, kızılcık ağacı dalını işleyerek hem meslek öğreniyorlar hem de önemli bir kültür mirasını yaşatıyor.

Bu bastonlarla engelleri kalkıyor
Bu bastonlarla engelleri kalkıyor
GİRİŞ 25.12.2012 11:52 GÜNCELLEME 25.12.2012 11:52

Gövdesi kızılcıktan, sapı ceviz ağacından yapılan ve kezzap kullanılarak renklendirilen; geleneksel yılan motifiyle, yaşamın, yeniden doğuşun ve nesillerin sürekliliğinin simgelendiği bastonların yapımına yönelik Devrek Engelli Vatandaşlara Yardım ve Dayanışma Derneği ile Zonguldak Çalışma ve İş Kurumu Müdürü işbirliğiyle açılan kurs ilgi görüyor. 

Kurs eğitmeni Umut Sarı tarafından esnek yapıya sahip, 20 santimetrelik kalınlığa 35-40 yılda ulaşabilen, 180-240 santigrat derecede 8-15 dakika fırınlandığında yumuşayan kızılcık ağacının dalına çeşitli motifler işlemeyi öğrenen engelliler, eski Mısır, Anadolu ile Yunan uygarlıklarının yanı sıra Antik Roma dönemlerinin süzgecinden geçmiş zengin simgesel mirası yaşatmaya da katkı sağlıyorlar.

El işçiliklerinin bütün marifetlerini öğrenmeye çalışan çoğunluğu yürüme engelli 11 kursiyer, ağaç dalına yılan, baklava ve bitkisel motifler işliyor.

Bir süre önce başlayan ve yaklaşık 4,5 ay sürecek kursta, ''yürürken dayanmaya yarayan araç'' diye tanımlanan sözlük anlamından farklı değerler yüklenen Devrek bastonu yapımını öğrenen engelliler, eğitimlerinin ardından turistlere yönelik üretim yaparak aile bütçesine katkı sağlamanın hayalini kuruyorlar.

Yanlarında yürümek için kullandıkları değnekleriyle kurstaki tezgahlarının başına geçen 2'si kadın bedensel engelli 11 kursiyer, farkı motifler işledikleri ürünlerini kurs bitiminde sergileyecek olmanın da heyecanını yaşıyor.

''Kursiyerlere günde 20 lira veriliyor''

Eğitmen Umut Sarı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Halk Eğitim Merkezi'nin atölyesindeki kursa katılan kursiyerlere günde 20 lira ücret ve yol masrafı ödendiğini belirtti.

Kursa engellilerin yoğun ilgi gösterdiğini ifade eden Sarı, şunları kaydetti:
''Başvuruda bulunan 50 engelli arkadaşımızdan baston yapabilecek olanları seçmeye çalıştık. Öz bir eğitim programımız var. Kursiyerlerimize bir ustanın yapabileceği şekilde baston işçiliğini öğretiyoruz. Devrek'in en uzak köylerinden bile gelen kursiyerlerimiz var. Onları servisimizle alıyoruz. Köyünden hiç çıkmamış engellilerimiz, böylece hem sosyalleşiyor hem de meslek sahibi oluyorlar. Kursun tamamlanmasının ardında da iş bulma imkanına kavuşuyorlar.''

Engellilerin bir bastonu iki haftada tamamlayabildiklerini belirten Sarı, kursun ardından sergi açarak ürünleri halkın beğenesine sunacaklarını kaydetti.

Engellilerin mutluluğu

Kursiyerlerden 3 çocuk annesi Nurcan Kara (33), meslek edinmek için baston yapımını öğrendiklerini ifade ederek, ''Eğitimden çok memnunuz. Bizim için çok iyi oldu. İnşallah kursun bitiminde bir iş bulabiliriz. Evde çocuklarımla vakit geçirirken, artık ekonomik hayata katılmayı istiyorum. Engellerimiz, baston yapımına asla engel değil'' dedi.

Mustafa Gerim (42) kendilerine verilen destekten dolayı yetkililere teşekkür ederek, engellilere herkesin yardımcı olmasını istediklerini, en büyük hayalinin ileri de baston atölyesi açabilmek olduğunu kaydetti.
Kemal Karadeli de (52) de geçmişte elektrik ustası olarak çalıştığını ancak engeli nedeniyle iş bulamadığını vurgulayarak, ''Kursu tamamlayıp baston ustası olmayı istiyorum. İki çocuğum var. Ailemin geçimine katkı sağlamam gerekiyor. Bastonlar yaparak ürünlerimi satmayı arzuluyorum'' ifadesini kullandı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Bayraktar'dan müjde! 'Birkaç ay içinde kazacağız'
Abdülkadir Selvi'den ilginç iddia! Özel'in Erdoğan'a teklifi bu olacak