FETÖ okullarına karşı B planı

.

  • GİRİŞ22.07.2017 09:16
  • GÜNCELLEME22.07.2017 09:16

Yurtdışındaki FETÖ okullarını kapatmak veya devralmak için seferberlik başlatarak Maarif Vakfı’nı kuran Türkiye, bazı ülkelerde çıkarılan engellere karşı B planını devreye sokuyor.

20 ülkede 20 okul devralan Maarif Vakfı, şimdi de bazı ülkelerde kapatılmayan FETÖ okullarına karşı alternatif Türk okulları açacak. Pakistan, Afganistan, Hindistan, Bosna ve Etiyopya gibi ülkelerde okulların Türkiye’ye devri veya kapatılması geciktiriliyor. Bunda da en büyük etken FETÖ’nün okullara yönelik yoğun bir siyasi lobi çalışması içine girmesi.

Pakistan yönetimi uzun süredir söz vermesine rağmen açılan davaları gerekçe göstererek kapatmaya ve devretmeye yönelik adım atmadı. Etiyopya’da ise FETÖ okullarını Alman şirketleri satın aldı.

Avrupa ülkeleri de şimdiye kadar FETÖ ile ilişkili hiç bir okulu kapatmadı hatta kapatmak için bir adım atmadı. Avrupa’da FETÖ’nün 200’e yakın eğitim kurumu halen faaliyetleri sürdürüyor.

Bosna’daki FETÖ okullarını da ABD şirketleri aldı. Bosna’da bina sahibinin Boşnak olduğu belirtilirken Maarif Vakfı’nın binayı almak için temas içinde olduğu dile getirildi.

Hindistan yönetimi FETÖ’nün ilişkili olduğu 6 okulu kapatmaya yönelik girişimde bulunmadı.

Avrupa ülkelerinin ve Kanada’nın Suriyeli göçmenleri FETÖ okullarına yönlendirdiği de belirtiliyor.

Maarif Vakfı 60 ülkede yeni okul açılması veya okulların devralınmasıyla ilgili görüşmelerini sürdürüyor.

FETÖ’nün okullarını ilk kapatan ülkelerden biri ise Özbekistan. Özbekistan’da FETÖ’nün 12 okulu kapatıldı.

TİKA 15 Temmuz’u 170 ülkede anlattı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde 15 Temmuz Destanı’nı unutmamak ve unutturmamak için Türkiye’de 1 hafta çeşitli etkinlikler ve anma programları düzenlenirken yurtdışında da çeşitli toplantılar yapıldı.

Türkiye’nin büyükelçiliklerinin yanı sıra dünyada bir çok ülkede sosyal yardımlarda bulunan Başbakanlığa bağlı TİKA 170 ülkede 15 Temmuz darbe girişimi hakkında bilgilendirme toplantıları ve çeşitli etkinlikler yaptı.

TİKA Başkanı Serdar Çam’ın özel talimatıyla fotoğraf sergileri, bilgilendirme konferansları, paneller, sinevizyon gösterileri, spor organizasyonları ve mevlit programları yapıldı. Birçok ülkede gazete ilanları da verildi. TİKA ayrıca Meksika, Makedonya, Afganistan, Moldova, Romanya, Sırbistan, Honduras, Cibuti, Somali gibi çok sayıda ülkedeki projelere 15 Temmuz destanının ve şehitlerin isimlerini verdi. Bunlardan biri de Sırbistan’da açılan 15 Temmuz Demokrasi Parkı oldu.

Genç işsizler azaldı

TÜİK’in hane halkı işgücü anket sonuçlarına göre genç nüfustaki işsizlik oranı azaldı.

TÜİK’in rakamlarına göre 2017 Ocak ayında genç nüfustaki işsizlik oranı yüzde 24.5 idi. 2017 Nisan rakamları ise yüzde 19.8 oldu. Yani 4 ayda genç nüfustaki işsizlik oranı yüzde 7.7 azaldı. Tarım dışı işsizlik oranı ise 2017 Ocak ayında yüzde 15.2 iken 2017 Nisan ayında 12.4’e düştü. Bu alandaki işsizlik ise 4 ayda yüzde 10 azaldı.

Ocak ayındaki işsiz sayısı 3 milyon 985 bin iken Nisan ayında bu 3 milyon 287 bine düştü. İşsiz sayısındaki düşme oranı ise 9.7 oldu.

Yanan alanlara 22 milyon fidan 

Yanan ormanların yerine ne kadar fidan dikildiği ve başka amaçlarla kullanılıp kullanılmadığı hep tartışılır. Orman Bakanlığı rakamlarına göre son 3 yılda yanan alan 15 bin 495 hektar. 3 yılda bu alanlara dikilen fidan sayısı ise 22.1 milyon olmuş.

Yıllara göre bakarsak, 2014 yılında 2 bin 149 yangın çıkmış. Bu yangınlarda yanan alan 3 bin 117 hektar olurken dikilen fidan ise 5.2 milyon olmuş. 2015 yılında ise 2 bin 150 yangın çıkmış. Yanan alan ise 3 bin 219 hektar. Dikilen fidan ise sayısı ise 5.4 milyon.

2016 yılında 3 bin 188 yangın çıkarken yanan alan 9 bin 159 hektar. 2016 yılında dikilen fidan sayısı ise 11.5 milyon.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Milliyet’e yaptığı açıklamada, “bakanlık olarak yanan hiçbir alanı başka maksatla tahsis etmiyoruz, bu alanları 1 yıl içinde ağaçlandırıyoruz. Çalışmalarımız neticesinde orman yangınlarında zarar gören alanları tekrar eski yeşilliğine kavuşturuyoruz. Türkiye’de orman varlığını 15 milyon dekar artırdık. Ağaçlandırmada ilk 3’e giren ülke konumundayız” dedi.

Milliyet

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat