‘ABD Senatosu’nun Trump sınavı..

.

  • GİRİŞ17.12.2019 10:45
  • GÜNCELLEME17.12.2019 10:58

ABD Başkanı Donald Trump hakkında “Temsilciler Meclisi” tarafından yürütülen “Azîl Soruşturması”nın bu hafta tamamlanması bekleniyor. Demokratların çoğunlukta olduğu Yargı Komitesi “görevin kötüye kullanılması” ve “Kongre’nin işleyişini engelleme” iddialarını içeren iki maddeyi oylayarak kabul etmişti. “Yargı Komitesi” Pazartesi günü 658 sayfalık bir rapor yayımlayarak Trump aleyhindeki iki ayrı suçlama maddesinin gerekçelerini sıraladı.

 

 

Genel Kurul’da azil oylamasının ise 20 Aralık Çarşamba günü gerçekleşmesi bekleniyor. Temsilciler Meclisi’nde Demokratlar çoğunlukta olduğundan ötürü oylamanın Trump’ın aleyhinde sonuçlanması bekleniyor. Azil oylamasında Cumhuriyetçiler tam bir birlik içerisinde hareket edecekler. Birkaç Demokrat vekilin ise Trump’ın azledilmemesi yönünde oy kullanacakları söyleniyor. Hatta Amerikan medyasına yansıyan bilgilere göre Trump lehinde oy kullanması muhtemel bir Demokrat vekil Cumhuriyetçi Parti saflarına katılacak imiş.

Cumhuriyetçiler, Temsilciler Meclisi’ndeki azil oylamasını pek ciddiye almıyorlar. Çünkü Trump’ın azledilmesi için son sözü “Senato” söyleyecek. Senato’da ise Cumhuriyetçiler çoğunlukta. Demokratlar’ın Trump’ın azledilmesini sağlamak için 20 Cumhuriyetçi’ye ihtiyaçları var. Dolayısıyla Senato’dan azîl kararı çıkması bu şartlarda mümkün değil.

 

 

Amerikan Başkanlarının görevden uzaklaştırılmasıyla ilgili durumlarda Senato yasama işlevinden sıyrılarak tam bir yargı işlevi görüyor. Senato’daki azîl yargılamasına Anayasa gereğince ABD Yüksek Mahkemesi Başkanı John Roberts başkanlık yapacak. Normal şartlarda Senato başkanlığını ABD Başkan Yardımcısı yürütüyor. ABD Başkanı azledildiğinde Başkan Yardımcısı bu göreve geliyor. Azil yargılamalarında böyle bir durum çıkar çatışmasına yol açabileceği gerekçesiyle Başkan Yardımcısı yerine Yüksek Mahkeme Başkanı devreye giriyor.

Öte yandan azîl duruşmalarında Senatörler siyasi kimliklerinin yargılamaya etki etmeyeceğine dair yemin etmek durumundalar. Bu yeminle Senatörler Anayasaya ve yasalara uygun olarak tarafsız ve adil davranacaklarını taahhüt etmiş oluyorlar. ABD’de siyasi kutuplaşmanın adeta “iç savaş” havasında cereyan etmesi sebebiyle Senatörlerin ‘partizan’ çizgilerinde hareket etmeleri bekleniyor. Demokratlar Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnel ve Yargı Komitesi Başkanı Lindsey Graham başta olmak üzere birçok Cumhuriyetçiyi ise azîl soruşturmasında taraflı davranmak ve “Beyaz Saray” ile koordineli şekilde hareket etmekle suçluyorlar.

Senato Çoğunluk Lideri azîl yargılamasının usülleri hakkında Azınlık Lideriyle çalışmak durumunda. İki taraf arasında ipler o kadar çok gerilmiş durumdaki kimse böyle bir şey beklemiyor. Azîl yargılaması tam anlamıyla siyasileşmiş bulunuyor. Ülkemiz aleyhindeki karar tasarılarında olduğu gibi azîl yargılamasında da siyasî kaygıların öne çıkacağı anlaşılıyor.

Demokratlar “Temsilciler Meclisi”nde ifade vermeleri Beyaz Saray tarafından engellenmiş tanıkları da dinlemek istiyorlar. Bu isimler arasında Trump’ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile halihazırda Beyaz Genel Sekreterliği yapan Mick Mulvaney de yer alıyor.

Tekrar hatırlatalım, Trump, 2020’deki Başkanlık seçimlerinde muhtemel rakiplerinden Joe Biden’ın oğlunun Ukrayna’daki ticarî faaliyetlerini soruşturması için Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy’e baskı yapmakla suçlanıyor. Trump’ın Ukrayna’ya tahsis edilen 391 milyon dolarlık askerî yardımı bir süre askıya alması bu baskı kapsamında değerlendiriliyor. İddialara göre Trump siyasi çıkarları için ABD’nin ulusal güvenliğini tehlikeye atmış oluyor.

Yaptıkları görevler sebebiyle Bolton ve Mulvaney’in bu girişimler hakkında diğer tanıklara kıyasla çok daha fazla bilgiye sahip oldukları düşünülüyor. “Beyaz Saray”dan kovulduğu için Trump’la arası açılan Bolton’ın mahkeme celbi gelmeden tanıklık yapmayacağı daha önce duyurulmuştu. Dolayısıyla “Demokratlar”, Bolton, Mulvaney ve daha başka tanıkların Senato’daki yargılamada tanık olarak dinlenmelerini sağlamak için şiddetle bastıracaklardır.

Yenişafak

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat