İran gerilimi Amerika’yı kutuplaştırdı..

.

  • GİRİŞ12.01.2020 09:43
  • GÜNCELLEME12.01.2020 09:43

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani’nin Bağdat’ta öldürülmesi Amerikan siyasetini bir kez daha kutuplaştırdı. Demokratlar Kongre’ye önceden bildirim yapmadığı ve Kongre’nin savaş ilân etme yetkisini ihlâl ettiği gerekçesiyle Trump’ı suçluyorlar. Tepkiler üzerine Trump yönetimi geçtiğimiz Çarşamba günü ABD Kongresi’nde bir brifing gerçekleştirdi. Savunma Bakanı Mark Esper, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo , “CIA” Başkanı Gina Haspel, Genelkurmay Başkanı Mark Milley ile Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien’ın katıldığı brifing Demokratlar’ı tatmin etmedi. Demokratlar’a göre verilen bilgiler medyada yer alan bilgilerden daha ayrıntılı veya daha açıklayıcı değildi.

Demokratlar, Trump yönetiminin Süleymani’nin ABD için ‘yakın tehdit’ içerdiği şeklindeki savunmasının altının boş olduğuna, hatta Savunma Bakanı Esper ve Genel Kurmay Başkanı Milley’in rahatsızlıklarının yüzlerinden okunduğuna dikkat çektiler. CIA Başkanı Haspel ise Vekillerden ve Senatörlerden gelen sorulara doğrudan cevap vermemeyi tercih etmiş. Demokratlar, Trump yönetiminin kapalı kapılar arkasında bile olsa, İran ile savaşa yol açabilecek nitelikteki gelişmelere ilişkin tatmin edici cevaplar veremediğine dikkat çektiler. Demokratlar bu durumu ABD’nin ulusal güvenliği için ziyadesiyle endişe verici buluyorlar.

Cumhuriyetçi Senatörler Mike Lee ve Rand Paul de öne sürülen gerekçeleri tatmin edici bulmadılar. Senatör Lee yaptığı açıklamada “askerî bir konuda şimdiye kadar karşılaştığım en kötü brifingdi” dedi. Trump’ın Ortadoğu’daki savaşlardan ABD’nin kaçınması gerektiğine dair görüşlerini şiddetle savunan Senatör Paul için de brifing fiyaskoydu. Suikastin bölgedeki ABD güçlerini daha güvende tutmadığını vurgulayan Senatör Paul’e göre bu gelişme Trump’ın İran ile müzakere yapmasını da mümkün kılmayacaktır.

Perşembe günüyse Demokratlar’ın çoğunlukta olduğu “Temsilciler Meclisi” Trump’ın İran’a karşı askeri bir adım atmasına sınırlama getirmeye ilişkin tasarıyı oy çokluğuyla kabul etti. Vekiller, Trump yönetimi üzerinde bağlayıcı etkisi olmayan bu tasarıyı yine partizan çizgilerde oyladılar. Ancak Cumhuriyetçi Parti’den istifa eden bağımsız bir vekilin yanı sıra üç Cumhuriyetçi vekil tasarıya “evet” oyu verirken Sekiz Demokrat ise “hayır” oyu kullandı.

Senato’da ise Cumhuriyetçiler çoğunlukta olduğundan böyle bir tasarının geçmesi mümkün gözükmüyor. Cumhuriyetçi senatörler Rand Paul ve Mike Lee ise tasarıyı destekleyeceklerini açıkladılar. Tasarının bağlayıcı olması için 100 üyeli Senatonun üçte ikisinin “evet” oyu vermesi gerekiyor. Demokratların sandalye sayılarıysa 47. Tasarı oy çokluğuyla kabul edilse dahi, 67 senatörün “evet” oyu vermemesi halinde Trump’ın veto hakkı bulunuyor.

Öte yandan bir gelişme daha yaşandı. Temsilciler Meclisi Trump’ın azledilmesi gerektiği yönünde bir tasarıyı onaylamıştı. Tasarının hukuki sonuç vermesi için Trump’ın Senato’da yargılanması gerekiyor. Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ise Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell’ın yargılamanın usülleri konusunda uzlaşmaya yanaşmadığı gerekçesiyle Trump hakkındaki suçlama maddelerini Senato’ya göndermemişti.

Senatör McConnell’ın, Pelosi’nin suçlama maddelerini Senato’ya göndermemesi durumunda oylama usüllerinin basit çoğunluk esasına göre değiştirileceği yönündeki bir açıklaması Demokratlar’ı ürküttü. “Nükleer seçenek” olarak nitelenen bu köklü değişiklik önerisi üzerine Meclis Başkanı Pelosi suçlama maddelerinin önümüzdeki hafta Senato’ya gönderileceğini açıkladı. Böylece azîl yargılamasına ilişkin süreç hız kazanmış oldu.

Bir taraftan İran gerilimi, bir taraftan Irak’taki ABD güçlerinin ülkeden ayrılmasıyla ilgili gelişmeler, diğer bir taraftan ise Trump hakkındaki azîl yargılaması Amerikalıları daha da kutuplaştıracak gibi gözüküyor. Irak’ın ABD tarafından işgâli iki partili bir mutabakat ile gerçekleşmişti. Şimdiyse Amerikan siyaseti tam anlamıyla parçalanmışlık görüntüsü veriyor. Bu tablo, 2020’deki seçimlerin öncekilere kıyasla çok daha şiddetli geçeceğine işaret ediyor.

Yeni Şafak

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat