Seçimi kim kazandı?

Sonuç şimdiden belli. Seçimi, Ergenekon kaybetti, Ergenekon’un avukatı Baykal kaybetti, Ergenekon’un Meclis’teki adamı Şahin Mengü kaybetti! Ulusalcılar kaybetti ve AK Parti kazandı.

  • GİRİŞ30.03.2009 06:51
  • GÜNCELLEME30.03.2009 06:51

Sonuç şimdiden belli. Seçimi, Ergenekon kaybetti, Ergenekon’un avukatı Baykal kaybetti, Ergenekon’un Meclis’teki adamı Şahin Mengü kaybetti! Ulusalcılar kaybetti ve AK Parti kazandı. “Biz kaç kişiyiz?” sorusunun cevabı da netleşti böylece..

Mesela Hurşit Tolon, kendisini GATA’da ziyaret eden bir yakınına, “seçimlerden AKP’nin mutlaka % 40’ın altında çıkması gerek” diyordu.. Hurşit Tolon kaybetti, bu sonuca göre.

Seçmen sürpriz yaptı ve DSP sandıktan 2. çıkmayı beklerken sonuncu oldu.

DTP’nin alacağı oy merak ediliyordu. O da geçen seçimle hemen hemen aynı kaldı. AK Parti’nin Kürtçe açılımı sandığa yansımadı.

SP yüzde 6’da kaldı. Yine de Numan Kurtulmuş başarılı sayılır.. Kısa süre önce genel başkanlığa geldi ve oyunu katladı.. Şanssızlığı, bazı talihsiz açıklamalar ve Doğan mediasının oyunu idi..

Bir de seçmen, AK Parti’yi cezalandırayım derken CHP’nin tuzağına düşmek istemiyordu..
Bana kalırsa SP daha iyi bir oy alamadıysa bunun sebepleri arasında, bazı açıklamalar etkili oldu.
BBP, başkanını kaybetmişti ama Sivas’ta bir oy patlaması yaşadı..
DTP’nin oyları nereye gitti? AK Parti Güneydoğu’da oyunu artırdı.
CHP’nin Ergenekon’un avukatlığına soyunması ve yolsuzluk üzerine kurduğu seçim kampanyasının geri tepmesi, partide tam bir hayal kırıklığına sebep oldu..

CHP, sonuçta ilk gelen sonuçlara göre oy kaybetmiş gözüküyor.

Peki bu sonuçtan ne çıkar?
Ergenekoncular umduklarını bulamadılar. Tolon paşa AK Parti’nin oylarının % 40’tan aşağı çekilmesini bekliyordu, olmadı.. Bu önemli..

Bir başka açıdan bakınca Ergenekon karşıtı partilerin oyları % 70 seviyesinde. Bu da önemli..
Mesela İP ve BTP gibi partiler dibe vurmuş gözüküyor.. Zaten yoktular, artık sayıya gelmiyorlar.
Bu durumdan çıkan sonuç şu: Erdoğan bu seçimden de güçlü olarak çıkmıştır. Anayasa değişikliği için toplumsal mutabakat sağlanmıştır. AK Parti güven tazelemiştir..

Bu seçim, aynı zamanda bir referandum anlamı taşıyordu, kimilerine göre. Çıkan sonuç ortadadır..
Kazanılan belediyelere gelince, büyük şehirlerde durum oldukça tartışmalı.
En çok İstanbul, Ankara, İzmir, Adana merak ediliyordu. Sonuç:
İstanbul az farkla AK Parti, İzmir CHP, Adana ortada, Ankara’da durum: AK Parti az farkla önde.
Diyarbakır’da durum: DTP büyük farkla önde.

Sonuç: Halk AK Parti’ye desteğini sürdürdü.. AK Parti iktidarda, CHP muhalefette oy kaybetti. SP ve BBP oyunu oransal olarak en fazla artıran iki parti oldu.. Yani seçmen sürpriz yapmadı. DSP Üsküdar belediye başkan adayı Üsküdarlıların yüzünü belediyede değil, ama sahnede güldürmeye devam edeceğe benziyor.. Bunlar ilk - geçici sonuçlar. Bugün gerçek sonuçlar ortaya çıkmış olacak.. Teknik imkanlar artık çok geliştiği için kritik bazı seçim bölgeleri dışında sonuçların çok da değişmesi beklenmiyor artık.

Bu arada kamuoyu araştırma şirketlerinin tahminleri açısından da durum ilginçti..
Sonuçta bu seçimlere 19 parti katıldı. Bunlar sırası ile; 1- Adalet ve Kalkınma Partisi, 2- Anavatan Partisi, 3-Bağımsız Türkiye Partisi, 4- Büyük Birlik Partisi, 5-Cumhuriyet Halk Partisi, 6- Demokrat Parti, 7-Demokratik Sol Parti, 8- Demokratik Toplum Partisi, 9- Emek Partisi, 10- Genç Parti, 11- Hak ve Özgürlükler Partisi, 12- İşçi Partisi, 13- Liberal Demokrat Parti, 14-Millet Partisi, 15- Milliyetçi Hareket Partisi, 16-Özgürlük ve Dayanışma Partisi, 17- Saadet Partisi, 18-Sosyaldemokrat Halk Partisi, 19- Türkiye Komünist Partisi. 19 Parti.. Bunlardan 12 tanesinin oy toplamı % 5 bile etmiyor..

Sol partilerin oy oranı % 25, sağ partilerin oy oranı % 75. İlk Üç: AK Parti, CHP, MHP.. SP ilk 6’da.
Durum bu. Sonuç: Yola devam!

Hayırlı olsun.
Selam ve dua ile.

Abdurrahman Dilipak - Vakit
a.dilipak@vakit.com.tr

Yorumlar34

  • gökhan avcı 14 yıl önce Şikayet Et
    iyi güldüm vesselam. hocam allah selamet versin sabah sabah sayende iyi güldüm.insan ancak bu kadar saçmalar yani.6 milyon yeni seçmenin oy kullandığı seçimde akp 1 milyon oy kaybederken chp ve mhp oylarını 2 şer milyon artırıken siz hala kazananın akp olduğunu iddia edip yenilgiyi hazmedemiyorsunuz. yazık siz önce 1.5 yıl içinde nasıl %10 oy kaybettik onun mütalasını yapın.sonra diğer partilere bakın.yoksa iç bölgelerde sıkışıp kalacaksınız ona göre..
    Cevapla
  • Hüseyin Kilicoglu 14 yıl önce Şikayet Et
    sartli tahliye. Millet akp yi sartli tahliye etti.Bir daha millete aykiri icraat yaparsan alasagi olursun diye.
    Cevapla
  • hakan koruk 14 yıl önce Şikayet Et
    kedi uzanamadıgı cigere hesabı. akp kaybetti 8 puan kaybetti hala savunuyosunuz saadet partil değilim ancak niye saadete laf uzatıyosunuz numan kurtulmuş adam gibi adam tayyibede bin basar ulusalcılar içinde dil uzatmış dilipak ne yani satıcı olmaktansa ulusalcı olmak en iyisi kaldımı akp nin satmadıgı bir devlet kurumu kıbrıs türklük onurumuz chp nin sonucu bu baskıların tezahürüdür
    Cevapla
  • selami şirin 14 yıl önce Şikayet Et
    şimdi yada hiç. abdurrahman beyi bir keresinde çengelköy nato yolunda dolmuşta görmüştüm,dolmuşta yolculuk eden halktan biri diye düşünmüştüm, yanılmamışım,yukarıdaki yorumu aynen halkın içinden gelen kelimeler, teşekkür ediyorum kendisine
    Cevapla
  • rana celik 14 yıl önce Şikayet Et
    HEPSİ AYNI. Saadete oy verdim ama içime sinmeyerek.AKP li belediyelerdeki yolsuzluk iddialarından dolayı.Gerçi Saadet gelince yemeyecek mi yemez mi hepsi aynı.1 yıl içinde zenginleşir hemen üyeler.Yok kalmamış helal haram.Adam gibi adamlar atlarına binip mekan değiştirmiş.Yalaka tipliler bir tarafta dindarlık görüntüsü altında bizi sömürüyor diğer taraftan ulusallık.Ahir zaman ümmetiyiz vesselam.Said Nursi misali Ya Rabbi ailemi ve soyumu siyaset şeytanından , hediye altında rüşvetlerden, makam uğruna yapılan takiyyele
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat