Kararsızlar kadar önemli yurt dışı seçmen kararı!

.

  • GİRİŞ27.02.2017 11:22
  • GÜNCELLEME27.02.2017 11:24

Dün  Milliyet gazetesinde 1 Kasım 2015 Milletvekili Genel Seçimlerinde yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın sandığa gitme oranlarını ve hangi partilere oy verdiklerini gördük. Bugünkü köşemde yurt dışındaki seçmenlere dair ek bazı verileri daha paylaşmak istiyorum. 16 Nisan’da yapılacak halkoylamasında her bir oyun altın değerinde olduğunu göz önüne aldığımızda, toplam seçmenin yaklaşık %5’ini oluşturan bu yurtdışı seçmenlerle ilgili daha fazla bilgiyi paylaşmanın doğru olacağını düşündüm.

Sandık kurulan 54 ülkede neredeyse yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın tamamına yakınına oy kullanma imkanı tanındı. Sandığın olmadığı ülkelerdeki vatandaşlarımızın sayısı 1 Kasım seçimlerinde sadece 18 bin seçmendi.

Kullanılan oyların büyük bölümü yurt dışındaki temsilciliklerimizde kullanıldı. Gümrüklerde kullanılan oylar toplam kullanılan oyların sadece %10,7’si.

Katılım, 1 Kasım’da %44,78 oldu. 7 Haziran seçimlerinde bu oran %36,84 idi. 1 Kasım’da ciddi bir artış görülse de, yurtdışındaki vatandaşlarımızın yarıdan fazlasının sandığa ilgi göstermediğini gördük.

16 Nisan için katılımın artarak devam edeceğini düşünüyorum. Bunun temel nedeni, oy kullanmada yeni bazı kolaylıkların tanınmış olması. Örneğin, vatandaşların kendisine en yakın temsilcilikte oy kullanabilme imkanı, katılımı artıracaktır diye düşünüyorum.

Yurt dışında en çok İstanbul, Konya, Kayseri, Sivas ve Kahramanmaraş nüfusuna kayıtlı vatandaşlarımız yaşıyor.

16 Nisan’a giderken kararsız seçmenlerin önemini sıkça konuştuğumuz şu günlerde toplam seçmenin yaklaşık %5’ini oluşturan yurtdışındaki seçmenlerin tercihlerinin referandumun kaderinde kararsızlar kadar etkili olacağını unutmamak gerek.

 

Yorumlar4

  • yok öyle 7 yıl önce Şikayet Et
    Suriyelilere vatandaşlık verileceği için ben de hayır diyeceğim.
    Cevapla
  • la havle !! 7 yıl önce Şikayet Et
    yalana ne gerek var adam gibi EVET yada HAYIR deyin
  • rahim 7 yıl önce Şikayet Et
    yurtdışında yaşıyorum oyum hayır.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • GURBETCÌ 7 yıl önce Şikayet Et
    Yurt disinda yasayan bir vatandas olarak oyum elbetteki EVET.
    Toplam 5 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat