Vah Vah… Avrupalı Kadın Bikini Giyerken Bizimkiler Örtülü Geziyor

Bir millet sosyolojik anlamda hemen bozulmazlar ve hemen düzelmezler tarihin ve hadiselerin tabii seyri içinde zamana ihtiyacı vardır.

  • GİRİŞ21.01.2017 09:53
  • GÜNCELLEME23.01.2017 07:19

Türkiye’nin de kültürel anlamda dejenere olması ve kendi özünden kopması elbette ve tabi ki yüzyıllar sürdü ancak, ışık hızı ile bozulma daha dün denecek kadar kısa bir zaman dilimi içinde oldu.

Sosyal değişimler önce gözde sonra kulakta ve en son beyinde gerçekleşir. Böyle der sosyolojinin evrensel babası İbn-i Haldun Mukaddimesinde.  Bizim ülkemizde de aynen böyle oldu. Önce gözler bozuk ve bize ait olmayanı görmeye alıştığı. Ardından, kulaklar kötüyü duymayı öğrendi ve en son insanlar kitleler halinde özden koptu.

Takvimler 1930’u gösterdiğinde genç ve bekar kızların güzellik yarışması adı altında birbiri ardına sapıtmış yarışmalar düzenlendi. Geçen yazımda konu olan “Güzel Bacak Yarışması” bu konuda bir başlangıç oldu. Cumhuriyet Gazetesi de bu yozlaşmaya çanak tuttu. Peş peşe yapılan organizasyonlarda yarışmak için kızlar fotoğraflarını gazeteye gönderirken, gazetede bunları süslü sözlerle halkoyuna sunmaktaydı.

Köprünün altından çok sular geçmiş, çarşafı ile cephedeki Kuva-i Milliye birliklerine erzak ve cephane taşıyan Müslüman kadının torunu yavaş yavaş soyunmaya başlamış ve işin daha vahimi bunun bir vatan görevi olduğuna hem kendi inanmış hem de halkı inandırmaya çalışmıştır. Nitekim 26 Aralık 1930 tarihinde yine Cumhuriyet Gazetesi haberini yaptığı bir yarışma için “Güzellik Kraliçeliği millî bir vazifedir. Eğer 1931 kraliçesi güzel olmazsa kabahat münevver Türk kadınınındır” denmektedir

Yapılan yarışmalarla, gazete ve mecmualarda sergilenen Türk kadını görüntüleri ile tüm dünyaya artık Türk kadınının, evin penceresinde bulunan kafeslerin ardından dışarıya bakan, iffetinden oğlunun yanında bile açık oturmayan, yatarken bile başına bir örtü alan Müslüman kadın olmadığını, onun, evindeki harem hayatından sıyrılıp Avrupalı kadınlar gibi olduğu imajı verilmekteydi.

Türkiye’de değişim ve yozlaşma ışık hızını bile sollayacak şekilde hızla ilerliyordu. Ortalıkta vicdanın ve geçmişin sesi çıkmıyor daha doğrusu çıkamıyor ve meydan köksözlere davasızlara kalıyordu. Nitekim sıkı bir Atatürkçü olan Yaşar Nabi, “Tek Yol Atatürk Yolu” isimli kitabının 115. sayfasında aynen şunları söylemektedir;

“Avrupa kadını artık bikini ile plajlarda değil en kalabalık caddelerde dolaşıyor. Bu yaz bizim harap sokaklarımızda burunlarının ucuna kadar çarşaflı kadınlarımızla karşı karşıya geldiler ve birbirlerini hayretler içinde süzdüler. Batı uygarlığını benimsemiş devletlerarasında, Avrupa birliğini meydana getirecek topluluk içinde böylesi aykırı bir durumun ne zamana kadar sürüp gidebileceğini tahmin edemiyoruz?”

Güzellik yarışmalarının yanı sıra olanca hızıyla memleketin her köşesinde Avrupaî tarzda “vals” dansı her yaştan halka öğretiliyor ve medeniyetin bir parçası olarak en yetkili ağızlarca övülüyordu. Hemen hemen hergün gazeteler bir dans reklamı, dans yarışması veya Atatürk başta olmak üzere devlet büyüklerinin dans eden fotoğraflarını birinci sayfadan veriyordu.

Takvimler 1932’yi gösterdiğinde yine sahnede Cumhuriyet Gazetesi vardır ve yine bir güzellik yarışması tertip edilir. Bu yarışmayı açık ara farkla Keriman Halis isimli biri kazanır. Aynı yıl Belçika’nın Spa şehrinde 28 ülkenin katılmasıyla dünya güzellik yarışması düzenlenmiştir. 1913 doğumlu olan Keriman Halis, bu yarışmaya Türkiye’yi temsilen katılır. Yarışma süresince kızlar kendilerini beğendirmek için jüri üyelerinden bakışlarını ve gülümsemelerini sakınmamışlardır. Adaylar tek tek mayolu bir biçimde jüri üyelerinin önünden gülümseyen bir ifade ile geçerler. Netice açıklanmak üzereyken herkesi bir telaş ve heyecan sarar. Nihayet jüri başkanı kürsüye çıkar ve şu açıklamayı yapar;

“Sayın jüri üyeleri, bugün Avrupa’nın Hristiyanlığın zaferini kutluyoruz. 1400 senedir dünya üzerinde hakimiyetini sürdüren İslamiyet artık bitmiştir. Onu Avrupa bitirmiştir. Bir zamanlar sokağı bile, pencere arkasından seyredebilen Müslüman kadınların temsilcisi Türk güzeli Keriman, mayo ile aramızdadır. Bu kızı, zaferimizin tacı kabul edeceğiz, onu kraliçe seçeceğiz.

Ondan daha güzel varmış, yokmuş bu önemli değil. Bu sene güzellik kraliçesi seçmiyoruz. Bu sene İslamı yenmenin zaferini kutluyoruz. Avrupa’nın zaferini kutluyoruz. Bir zamanlar Fransa’da oynanan dansa müdahale de bulunan Kanuni Sultan Süleyman’ın torunu işte mayo ve sütyen ile önümüzdedir. Kendini bizlere beğendirmek istemektedir. Biz de bize uyan bu kızı beğendik. Müslümanların geleceği böyle olması temennisiyle Türk güzelini dünya güzeli olarak seçiyoruz. Fakat kadehlerimizi Avrupa’nın zaferi için kaldıracağız.”

Böylece, bu acı ve kin dolu konuşmanın ardından Keriman Halis dünya güzeli seçilir. Resimleri gazetelerde basıldı. Hatta kartpostal yapılarak satıldı, elden ele dolaştı.

Başlangıcını Tanzimata kadar götürebileceğimiz kültür dejenerasyonu, bir süreç şeklinde bugün de hızla devam etmektedir. Nesiller bir kar topu şeklinde kendinden bir önceki nesilden aldığı yozlaşma kültürünü üzülerek ifade etmeliyim ki, kendinden sonrakilere devretmeye devam etmektedir.

Vesselam…

Yorumlar9

  • Hasan yılmaz 7 yıl önce Şikayet Et
    sağol abi çok güzel yazmışsın.Allahrazı olsun
    Cevapla
  • işin aslı 7 yıl önce Şikayet Et
    Olaya doğru acıtan bakmak..! Bir devletin yöneticisi babaya benzer hangi baba kızını mayo ile yabancıların içine yollar ve bundan gurur duyar.
    Cevapla
  • murat Acar 7 yıl önce Şikayet Et
    kaleminize kuvvet yureginize sağlık hocam
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • ankara 7 yıl önce Şikayet Et
    bu konuda çok daha fazla makale istiyorum... bunu ben ve benim gibi bir çok vatandaş görüyor lakin elbette müdahale edemeyiz edemiyoruz da... bunu aşmamızı sağlayacak kurum devlettir... devlet önce eğitimden başlamalıdır her mahallede 2 şer medrese açmalı medreseleri bizim mimarimize göre yapıp isimlendirmeli kendisine bağlamalıdır medreselerin içi hem sıcak hemde gelişmiş olmalı sert tahtalar üzerinde çocuk okutulmamalı... büyük bir kütüphanesi konferans salonu ve sıcak ortamlar olmalı hatta bazılarının büyüklüğüne göre araştırma merkezleri bile kurulabilir aslında birşeyler yapmak isteyene fikir çoook ama devlet bunlara pek ilgi göstermiyor
    Cevapla
  • huseyin 7 yıl önce Şikayet Et
    devlet kelimesi yanlis once kendimizden basliyacagiz.sonra ailemiz sonra akrabalarimiz gerisi gelir once kendimiz
    Toplam 1 beğeni
  • ahmet yılmaz. 7 yıl önce Şikayet Et
    ağzına sağlık, yüreğine sağlık ahmet abi.allah senden razı olsun.yola devam biz hep
    Cevapla Toplam 3 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat