Efendimizin Müjdelediği O Güzel Şehir İstanbul’dur, O güzel Komutan Fatih Sultan Mehmed Han…

.

  • GİRİŞ27.05.2017 09:34
  • GÜNCELLEME29.05.2017 07:08

Efendimizin Müjdelediği O Güzel Şehir İstanbul’dur, O güzel Komutan Fatih Sultan Mehmed Han…

            Fethin 564. Senesini idrak ediyoruz. Sultanımızı ve Fethin ruhunu anlamak üzere yazılan bu yazıyı sizler okuduğunuz an 2017 senesinin Ramazan-ı Şerif’inin ilk gününü yaşıyor olacaksınız. Ne kadar güzel değil mi? Bugün ramazanın ilk günü ve İki gün sonra hadislere mazhar olan İstanbul’un Fethi…

            Ne güzel demiş o alemlere rahmet olan rahmeten lil alemin;

" لَتُـفْتَحَنَّ  الْقُسْطَنْطِينِيَّةُ فَـلَنِعْمَ  الْأَمِيرُ  أَمِيرُهَا،  وَ لَنِعْمَ الْجَيْشُ  ذَلِكَ  الْجَيْشُ"            

“Letüftehanne’l Kostantıniyyete, ve le ni’mel emrü zâlike’l emr, ve le ni’mel ceyşü zâlike’l ceyş”

“İstanbul mutlaka fethedilecektir. Onu fetheden komutan ne güzel komutan, o ordu ne güzel ordudur.”

Bu yol gösteren Hadis-i Şerif ışığında Müslümanlar uzun süre uğraştılar ama İstanbul'u fethedemediler, çünkü şehir bir tepenin üzerinde bulunuyordu ve kaleleri  çok sağlamdı. Bu yüzden Peygamber Efendimizin bu hadis nuru 30 Mart 1432'de doğan Osmanlı'nın 7. padişahına nasip oldu.

Fatih, İstanbul'un fethi için önce Anadolu Kavağı’ndaki Yoros kalesini tamir ettirdi sonra Anadoluhisarı'nın karşısına Rumelihisarı'nı yaptırmıştı. Bu arada Bizans tarafından Batı'ya acil yardım çağrıları yapılıyordu. Papa'nın elçisi kardinal Isidoros, İstanbul'a gelerek 12 Aralık 1452'de Ayasofya'da kilise birleşmesini ilan etti ve Roma usulünde ayin yaptı. Fakat Ortodoks Bizans halkının buna tepkisi büyük oldu. Bizanslı, müslüman Türklere teslim olmak istemiyordu ama ruhunu Roma'ya satmaktansa, ona Türk hakimiyetini kabul etmek daha akıllıca görünüyordu. Birleşme aleytarları arasında bulunan Grandük Lukas Notaras "İstanbul'da kardinalin şapkasındansa Sultanın türbanını görmek daha iyidir" derken halkın duygularını dile getiriyordu.

Neden işgal değil fetih?

Bu soruyu tek bir örnekle izah etmek bile yeterlidir. İşgal kan ve zulümle olur ama fetih kurallara ve hukuka uygun olarak yapılır. Meselâ o aralar İstanbul'un suyu yağmur suyu ile karşılanmaktadır. İstanbul tek akarsuyu Bayrampaşa'dan doğar, Vatan caddesi'ne iner. Bu su havzası Roma döneminde Lykos havası olarak adlandırılır. Fetih sırasında Fatih'e bu suyu Bizanlılar içmektedir onları zehileyelim derler, Fatih; "Biz katil değiliz, mücahidiz, islam davasına buraya yaymak için geldik" cevabını verir.

Dökülen toplar

Urban, bir kimyagerdir. Metallerle uğraşır, Avrupalı üniversite mezunudur, alaylı değildir, madenleri iyi biliyordur. Onun yanında Saruca Ağa ve Hayrettin Ağa isimli, iki  top döküm ustamız çalışır. Urban, topların alışımına kattığı ozel karışım ile o topun parçalanmamasını sağlamıştır. Fatih mühendis olduğundan topların gideceği menzili, açılarını kendisi ayarlamıştır. İstanbul fetih edildiğinde Urban, Tophane döküm müdürü yapılmıştır.

Fetih başlıyor

Fatih'in İstanbul'u fethi sırasında 80-120 bin arasında askeri olduğu Bizans'ın ise halk ile beraber 5-15 bin arası orduya sahip olduğu rivayet edilir. Osmanlı fetih süresi boyunca askerlerle değil, Bizans'ın surlarıyla savaşmıştır. Duvarların eni 1,5 metre, her birinin arasında 5'er metre boşluk bulunan, üç sur vardır. Herbiri 1,5 metre, arada 5 metrelik toprak 1,5 metrelik sur arada 5 metrelik su, yapay havuz ve 1,5 metrelik sur. şekinde duvarlar mevcuttur.

1453 ilkbaharında Sultan II. Mehmed,  büyük bir orduyla Edirne'den İstanbul'a doğru yürüyüşe geçti. 5 Nisan'da şehir önüne karargahını kurdu. Aynı gün Osmanlı donanması da Dolmabahçe sularında demir attı. Taarruz başlamadan sultan, İslami geleneklere uygun olarak kan dökülmeden şehrin teslimini sağlamak üzere imparatora elçi gönderildi. Konstatantin kendisine teklif edilen Mora'yı reddererek haraç ödemeyi vaat etti. 12 nisan günü topçu ateşiyle hücum başladı. 18 Nisan'a kadar surlar devamlı olarak dövüldü. Hucüm sonuçsuz kalmış Haliç zincir ile kapatılmıştı.

20 Nisan 1453'te Roma İmparatorlugu'na erzak taşıyan üç gemi, Baltaoğlu Süleyman önderliğindeki ellibeş gemilik Osmanlı donanması arasından geçerek İstanbul'a girer. Haliç'ten zincirler bir daha çekilir. Fatih Sultan Mehmed bu durumu görünce, Zeytinburnu limanından, atını denize sokarak atı ile beraber gemilere gitmeye çalışırken, Zağnos mehmed Paşa, Sultan'a engel olur. Bu durum Osmanlı ordusunda çöküntüye sebebiyet olur. Derler ki Fatih bu olaydan sonra çadırından bir kaç gün dışarıya çıkmadı.

Dönemin paralel yapısı Çandarlı

Fatih, 6 yaşında İstanbul surları ile beraber büyük toplar çiziyor. 21 yaşında hayalini gerçekleştirmek istiyor. Yanında Osmanlı sadrazamlarından Çandarlı Halil Paşa var. Çok köklü müslüman bir aile olan Çandarlı ailesine mensup. Kayı aşireti kadar yayılmış bir aşireti vardır. Çandarlı ülkeyi Fatih'e rağmen idare etmek ister. Fetih sırasında Fatih'in askerlerine saldırın diyor, askerler Çandarlı'ya bakıyor. Çandarlı Halil Paşa, Osmanlı ordusuna moralsizlik aşılıyor. Gemiler gittikten sonra biz burayı alamayacağız Macarlar geliyor, surların arkasında Roma, bu tarafta Macarlar arada kalacağız, gidelim artık İstanbul'u alamayacağız. 80 yaşlarındaki Çandarlı'nın küçük olsun bizim olsun, devletin fazla büyümesine gerek yok görüşündedir.

İstanbul'un düşmesi uzadıkça zamanın önde gelen devlet adamları Fatih'i geri çekmeye zorladılar. Baskılardan bunalan Fatih'e Akşemseddin manevi gücü ve derin görüşlülüğü ile büyük katkı verdi.

Zincirlerin aşılması

Dahiyane bir buluşla sultanın mühendisleri Tophane'den Galata'nın arkasındaki tepeyi aşıp Kasımpaşa'ya ulaşan güzergaha döşenen yağlanmış yuvarlak ağaçlar üzerinden gemileri yürüterek kızaklı bir yol yaptılar. 22 Nisan sabahı imparator ve halk dehşet içinde 55 Türk gemisinin Haliç surlarında seyrettiğini gördüler.

Bir süre sonra Eğrikapı ile Edirnekapı arasındaki surlarda gedik açıldı. Osmanlı toplarıyla yıkılan Bizans'ın hali, bilimsel bilgiyi üretmeyen, kendi teknolojisini geliştiremeyen milletlerin nasıl bir yenilgi tattıklarını gösteren en güzel örnektir. Surların gözleri önünde yıkıldığını gören Bizans imparatoru Sultan'a haber gönderek barış için yalvardı. Fatih "Ya ben bu şehri alacağımi yahut da bu şehir beni alcak; sağ veya ölü, bütün istediğim şehir, boş bile olsa" diye muhteşem bir cevap verdi.

Fatih, kuzenine karşı

Şehzade Orhan, Fatih Sultan Mehmed'in amcasının oğlu, Bizans imparatorlugu'nda komutandır. İstanbul'un içinde Yedikule'den Samataya'ya olan bölgeyi koruyordu. Konstantinîn askerlerinden bir Osmanlı şehzadesi, Fatih'e karşı savaşıyor. Osmanlı kaynakları Sultan'ın kuzeni için kahpece öldü olarak tarihe geçmiştir.

Tarihten silinen Bizans

29 Mayıs Salı gününün ilk saatlerinde Türk taarruzu birdenbire bütün sur boyuca top atışlarıyla başladı. Türk askerleri üç taraftan surlara hücüm ettiler ve sonunda Topkapı ve Edirnekapı arasındaki dış surlara tırmanmaya başladılar. St. Romanos kapısı önünde belki'de en şiddetli çatışmalar oldu. Nihayet çatışmayı kazanan Türk askerleri, bundan sonra Topkapı adını alacak kapıyı içeriden kırıp açtılar. Artık Bizans imparatorluğu yoktu, tarihin sayfalarına gömülüyordu. İstanbul bundan sonra parlak ışıklarını Osmanlı'nın İmparatorluğunun yeni başkenti olarak dünyaya yayacaktı.

Çandarlı Halil Paşa’nın idamı

Çandarlı'nın Roma ile yazıştıgı biliniyor. Fatih Sultan Mehmed, 1 Haziran'da ilk fermanını imzalıyor. Çandarlı'nın idamı. Onunla birlikte idama karşı çıkan bütün yeniçeri ağalarınıda idam ettirildi.

Milletler topluluğu Osmanlı

Fatih ve onun kutlu askerlerine fetih müyesser olup İstanbul'un sokaklarına adım attıklarında korkuyla bekleşen Bizans ahalisinin kılına bile dokunmadılar. Osmanlı Devleti sadece İmparatorluk değil aynı zamanda bir devletler ya da milletler topluluğuydu. Fatih Sultan Mehmed, Patriği bütün Ortodosksların önderi durumuna getirdi. İstanbul'un hristiyan halkı da dinlerinde ve iç hukuklarında serbest bırakıldı.

 

Yorumlar7

  • İzzet acar 3 yıl önce Şikayet Et
    La ile il Allah muhamedresullah Fatih Sultan Mehmet Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun
    Cevapla Toplam 11 beğeni
  • Kadir 3 yıl önce Şikayet Et
    Lâ Gâlibe İLLAALLAH Çünkü Allah'u Ekber
    Cevapla Toplam 6 beğeni
  • fat 3 yıl önce Şikayet Et
    Çok güzel
    Cevapla Toplam 7 beğeni
  • Ayse erkan 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah razı olsun
    Cevapla Toplam 5 beğeni
  • TÜRKİYEM adamdır 4 yıl önce Şikayet Et
    Efsane
    Cevapla Toplam 11 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat