Bu Resim Beni Osmanlı’ya Götürdü. Aman Allah’ım Yoksa Osmanlı Geri mi Dönüyor?

  • GİRİŞ21.09.2017 07:02
  • GÜNCELLEME21.09.2017 07:02

ABD’de yapılan Birleşmiş Milletler toplantısında mutad olduğu üzere Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, dünya liderleri ile baş başa görüşme yapmaktadır.

Ülkeler arası yapılan bu tür görüşmeleri ilk defa Reis yapmıyor. Kendinden evvel vazife yapan Başbakan ve Cumhurbaşkanları zamanında da yapılıyordu. Ama bir Farkla;

Eskiden görüşmek için bizim başbakan ya da Cumhurbaşkanlarımız randevu alıyor hatta randevu almak için araya torpil bile koyuyorlardı. Şimdi ise o kadar çok şey değişti ki eskiden randevu almak için bin takla attığımız ülkelerin liderleri şimdi reisimizden randevu alarak sıra ile görüşüyor.

Şimdi muhalefete net bir soru;

Bu durum size ne anlatıyor?

Size ne anlatıyor bilmiyorum ama bana Kanuni Sultan Süleyman döneminin o muhteşem yüzyılını anlatıyor.

Yüzyıllar evvel şu an reisin huzurunda emir bekleyen memur gibi duran Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un atası olan Fransa Kralı Fransuva Sultan Süleyman’a yazdığı mektupta;

“Ben senin bir kölenim” diyordu.

O sıralarda, Fransa Kralı 1. Fransuva, bugünkü Avrupa Birliği’nin temellerini oluşturan Birleşik Avrupa Krallığının teşekkülü esnasında yaptığı mücadeledeAlman  Kralı ve Avrupa’yı idare eden büyük Habsburg hanedanının reisi 5. Şarlken’le (Charles Quint) 1525’de giriştiği Avrupa reisliği mücadelesinde mağlup olmuştu. 

Üstelik olmaz denilen şey oldu ve iki ülke arasında yani Fransa ile Almanya arasında gerçekleştirilen Pavi Savaşı’nda Alman İmparatoru ve Habsburg Hanedanı reisi 5.Şarlken, Fransa İmparatoru 1. Fransuva’yı esir almıştı. Kralı Almanya’ya esir düşen Fransa ve Fransuva’nın annesi zor ve beklenmedik anlar yaşamaya başladılar.

Bu hadiseler yaşanırken gerek Madrid Kalesi’nde tutuklu bulunan Fransa Kralı 1. Fransuva, gerekse annesi Luiz Dö Savua, birer mektup yazarak Osmanlı İmparatoru Muhteşem Süleyman’dan yardım talep etti.

İsmail Hami Danişmend’in aktardığına göre Osmanlı İmparatorluğu’nda faaliyet gösterecek

olan ilk Fransız elçisinin Sultan Süleyman Han’a göre ilk Fransız elçisinin Kanuni’ye takdim ettiği ve Fransız tarihçilerinin “tres humble” pek hakirane, pek zavallı buldukları mektup muhteviyatı o zamanın Avrupa diplomasisinden gizli tutulmuştu.

Bu mektup, Fransa Kralının ve mahiyetinin Kanuni’ye; “Biz senin köleniziz” şeklindeki içeriği ve üslubundan dolayı Avrupa kamuoyundan gizli tutulmuştu fakat,  Fransuva’nın annesinin Kanuni’ye gönderdiği mektup herkes tarafından bilindi, içeriği hakkında haber alındı. 

Oğlunun Alman İmparatoru Şarlken tarafından hapsedilmesinin üzerine Kanuni Sultan Süleyman Han’dan yardım isteyen annenin mektubunda şöyle söyleniyor;

“İspanya –Almanya Kralı Şarlken, oğlum Fransuva’yı Pave Muharebesi’nde tutup hapseyledi. Şimdiye kadar oğlumun kurtuluşunu Şarl’ın merhametine bırakmıştım. Hâlbuki o, beklediğimiz insanlığı göstermediği gibi oğluma hakaretler etmekte, gururunu kırmaktadır. 

Dünyanın tasdik ettiği büyüklük ve şanınız ile oğlumu düşmanımızın kahır pençesinden kurtararak yüceliğinizi göstermenizi zat-ı şahanenizden bilhassa niyaz ederim.(1)

Fransa Kralı Fransuva’da kurtulmak için tek çare olarak gördüğü Kanuni’ye yani onların tabiri ile Muhteşem Süleyman’a mektup yazdı. Şöyle diyordu Alman hapishanelerinde mahpus bulunan Fransa’nın kudretli kralı Fransuva;

“Dünyanın mamur yerlerinden pek çok ülke ve beldenin hakimi ve padişahı ve bütün zulme uğramışların koruyucusu olan büyük sultan, ulu hakan hazretlerine arzım budur ki; Macaristan Kralı Ferdinand üzerine hücum ettiğinizde, biz dahi yardım desteğinizle hapisten kurtulup İspanya-Almanya Kralı Şarlken üzerine hücum ederek öcümüzü alırız. 

Siz ki şanı yüce olan şahlar şahısınız. Onun hakkından gelinmeye lütuf buyurulur ise bundan böyle iyilikbilir köleleri olacağımızdan şüphe buyurulmasın” (2)

Evet. Yanlış okumadınız. Avrupa’nın kudretli hükümdarı Fransa kralı haşmetli Fransuva, Kanuni Sultan Süleyman Han’a; “Ben sizin köleniz olmaktan mutluluk duyarım” diyor. Ne günlerden ne günlere gelmişiz değil mi?

İşte Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron arasındaki bu vücut dilli fotoğraf bana bunları hatırlattı.

Yorumlar7

  • Metin 6 yıl önce Şikayet Et
    90 yıllarında türkiye dilenci ülkeydi sindi büyük güçlü ülke oldu tayib başkan sayesinde
    Cevapla Toplam 6 beğeni
  • mert 6 yıl önce Şikayet Et
    Helal sana Reis.
    Cevapla Toplam 6 beğeni
  • Abdülkadir 6 yıl önce Şikayet Et
    Ülkemize Yakışan bir fotoğraf karesi ve yazı, yüreğinize ve elinize sağlık Sayın; Hocam
    Cevapla Toplam 8 beğeni
  • vdt25 6 yıl önce Şikayet Et
    Memleketimizdeki yobazların ve batılı uşaklarının bu yazıyı defalarca okumaları ve bu resmi ceplerinde gezdirip her akıllarına geldiğinde çıkarıp bakmaları gerek.Tabi vicdanları elverirse
    Cevapla Toplam 8 beğeni
  • Ahmet GOKCE 6 yıl önce Şikayet Et
    Sayın hocam bu yazdıklarınızı acaba size tarih dersi vermeye çalışan leveli düşükler anlıyor mu ? güneşin balçıkla sıvanmayacağını ne zaman anlayacaklar bu leveli düşükler bilmiyorum ama Milli bir duruşun ilk meyveleri alınıyor, yazınız çok şryi anlatıyor tabi anlayana saygılar sunar iyi çalışmalar dilerim.
    Cevapla Toplam 7 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat