Dünyanın İlk Medeni Kanunlarından Olan Mecelle’nin Yazarı Ahmet Cevdet Paşa

  • GİRİŞ23.09.2017 08:48
  • GÜNCELLEME25.09.2017 07:00

Dünyanın İlk Medeni Kanunlarından Olan Mecelle’nin Yazarı Ahmet Cevdet Paşa

Osmanlı devleti’ni anlatan Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı’nın ders kitapları dahil 623 sene hüküm sürmüş Devlet-i âli Osman’ın yani Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk Anayasası;

1876 Kanuni Esasi’dir derler ve koca devletin 550 sene anayasasız idare edildiğini savunurlar halbuki Osmanlı kurulduğu yıldan yıkıldığı yıla kadar hep “Anayasalı” idi ki biz o anayasaya kısaca;

Allah’ın yüce kelamı Kur’an-ı Kerim deriz. Bu çok ciddi hatanın yanı sıra ikinci hatada Osmanlının ilk Medene Kanununa ait bir bilgidir. Zira, Osmanlı’nın ilk Medeni Kanunu Süleymaniye Medreselerinin son büyük mezunlarından büyük Osmanlı hukukçusu Ahmet  Cevdet Paşa’nın başkanlığında 1868- 1876 tarihleri arasında bir komisyon tarafından hazırlanan “Mecelle” değil bizzat yine Kur’an-ı Kerim’dir.

 Bu yetenekli hukuk adamı ve sivil paşa Ahmet Cevdet Paşa kimdir? Bizler Mecelle’nin dışında maalesef bu alimi tanımıyoruz.

Abdülhamid'in en çok sevdiği devlet adamlarından biri Ahmed Cevdet Paşa'dır. Ahmed Cevdet Paşa, kabiliyetli bir devlet adamı olmasının yanında insan olması hasebiyle zaafları ve beklentileri de olan bir devlet adamıdır.

İstanbul'a gelip devlet kademesinde önemli görevler yaptığı günden itibaren gözünü sadarete dikmiştir. 1895'de ölene kadar hep sadrazam olma hayali kurmuş; ama bir türlü bu hayaline kavuşamamıştır. Öyle ki; her sadarete çağrılmasında sadrazam olacağını zannedip çantasında sadaret kıyafetini de beraberinde götürürdü.

2. Abdülhamid, onun bu zaafını çok güzel kullandı. Sadarete getirmedi ama mührü koklatarak çok güzel oyaladı. Arada ödüller vermekten de geri kalmadı. Bu, Cevdet Paşa'nın sınandığı ödüllerdi.

Abdülhamid, Yıldız Mahkemesinden sonra 4 bin lira ile sarraf Köçeoğlu Agoptan Bebek'teki Mütercim Rüştü Paşa'nın yalısını aldı ve Cevdet Paşa'ya hediye etti. Böylece Cevdet Paşa, rakibinin evinde oturma "gururunu" göstermiş oldu. Cevdet Paşa, bu yalıyı çok sevdi. Buradan bahsederken "Bebek"teki Sahilhanemiz" demekten geri kalmıyordu.

Sultan Abdülhamid, zaman zaman bu tür ödüllendirmeler yapmaktan geri kalmadı. Bunlardan birisi de 22 Ekim 1887'de oldu. 2. Abdülhamid, arabasını göndererek Cevdet Paşa'yı yalısından aldı ve saraya getirdi.

Cuma namazı Yıldız'da kılındıktan sonra Mabeyn-i Hümayun Dairesine geçildi. Padişah burada bizzat Cevdet Paşa'nın yakasına Nişan-ı İmtiyaz taktı.

Cevdet Paşa'nın karşısında elinde Nişan-ı İmtiyaz varken Sultan Abdülhamid Han Cevdet Paşa'ya şöyle dedi.

" Pederime ve ammime güzel hizmet ettin. Benim zamanımda da hüsn-i hizmetin

görüldü. Umur-ı adliyece de çok asarın var. Bunları takdiren bu nişnı kendi

elimle sana talik ediyorum"

Ahmet Cevdet Paşa, el hak çok başarılı bir sivil bürokrat ve devlet adamı idi . Fakat, sizce paşa gibi siyasi ve politik bir dehayı senelerce idare edenve her işi yaptıran Sultan Abdülhamid Han nasıl bir dehadır?

Ahmet Cevdet Paşa.

Yorumlar9

  • Çağatay 4 yıl önce Şikayet Et
    Boş konuşmussun. Kimse şeri mahkemeye osmanlıda dokunmadı zaten. Mecelle , tanzimat gereklilikler sonucu ortaya çıkmıştır.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Emin KARTAL 4 yıl önce Şikayet Et
    Abdulhamit han,böyle değerli adamdan görev vererek faydalanmamış,ülkeye yazık olmuş.
    Cevapla
  • Emin kartal 4 yıl önce Şikayet Et
    Abdulhamit han, böyle değerli kişiden faydalanmamış.Ülkeye yazık olmuş.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Ebubekir 4 yıl önce Şikayet Et
    Mecelleyi hazırlattırdılar da ne oldu şimdi kullanıyoruz sanki
  • Berre 5 yıl önce Şikayet Et
    Aaaaaaa
    Cevapla
  • Bilinmez 5 yıl önce Şikayet Et
    Abdülhamid Han hazretkeri hakkında nasılsa böyle basit konuşuluyor anlamıyorum. Yok kullandı falan bunlar hiç hoş sözler değil.
    Cevapla Toplam 7 beğeni
  • Anonim 3 yıl önce Şikayet Et
    Hazretleri derken kardeşim 2.Abdülhamit bir din alimi yada din mutasavvufu değil bir padisahtir sizde geçmişiniz de gördüğünüz önemli şahsiyetleri sadece din ile bağdaştırmayın unutmayın 2.Abdulmahit'in lakabı Maarif Perverdir ve hiçbir kitapta hazreti kelimesi geçmemektedir. lütfen daha bilinçli ve daha araştırmacı olun
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat