İnanmak zor ama, Fatih Camii’nin duvarında 110 mermi izi var

.

  • GİRİŞ17.02.2018 09:27
  • GÜNCELLEME19.02.2018 07:20

Başlığı çok rahatsız edici bulduğunuzdan eminim. Lâkin bu başlık, yazdığı bir yazının çok okunmasını isteyen bir köşe yazarının çok dikkat çekici olsun ve herkes bu yazıyı okusun diye attığı bir başlık değil.

Gerçekten de bugün, yani 2018’in 15 Şubat’ın da Fatih Camii’nin musalla taşlarının bulunduğu ön bahçede durup arkasını Fevzi Paşa Caddesine dönse sağında musalla taşları kalsa, karşıya ve yukarıya baksa her türlü restorasyonla kapatılmaya çalışılsa da halâ çıplak gözle görünen bu mermi deliklerini çok rahat fark eder.

 

 

Bir İttihat ve Terakki Partisi darbesi olan ve Sultan 2. Abdülhamid'i tahtan indirmek için hazırlanan 31 Mart darbesi öncesinde, yönetime el koymak için bahane arayan zevat, tarafından bu darbeye zemin hazırlanması gerekiyordu.

Onlar da öyle yaptı.

Önce dindar, molla, hoca kılığında bir grup çapulcuyu istanbul’da din adına terör oluşturup;

“Memleket dinsizleşiyor. Bize şeriat gerek. Şeriat isteriz.”

şeklinde bağırarak anarşi oluşturmaları için başkente gönderdiler. Sonra bu güya din adına yapılan başkaldırıyı bastırmak için kendileri İstanbul’a gelip yönetime el koydular.

Bu haliyle ne kadar da 28 Şubat’a benziyor değil mi?

Bu noktada, daha önce hazırlanan plan devreye sokuldu ve İstanbul’a darbeciler tarafından bilinçli bir şekilde yerleştirilen ve her türlü yenilik hareketini “istemezük” zihniyeti reddeden “yobaz” taife, İstanbul’da anarşi çıkarttı ve düzeni bozdu.

Ardından yine daha önce planlandığı üzere bu anarşizmi engellemek için Makedonya’dan gelen “Hareket Ordusu” ilerleyen zamanlarda İstanbul’a gelir. Bu aynı elden idare edilen yobazlarla Hareket Ordusu Fatih’te çatışmaya girer.

Mahmut Şevket Paşa komutasındaki Hareket Ordusu, Fatih Külliyesi'ni kuşatır. Bu kuşatmaya beraber Fatih Camii’nde 3 gün, tam 3 gün namaz kılınmaz ve medreselerde eğitim gören talebeler bir hafta dışarı çıkamaz. Burada yaşanan çatışmaların Hareket Ordusu komutanlarından Selahaddin Adil Paşa tarafından "Hatıralar" kitabında sonraki senelerde kaleme dökülür..

İNSANLAR SOKAK ORTASINDA SÜNGÜYLE ÖLDÜRÜLDÜ

Hep bir ağızdan "Biz ne idik ne olduk. Saye-i hürriyette şeriattan kurulduk." Sloganıyla etrafa ateş edilir. Bu ateş sonucunda 110 adet Bulgar kurşunu Fatih Camii’nin duvarına isabet etmiştir

Atılan kurşun sayısı daha da fazla olabilir ancak günümüzde 110 kurşunun hala izleri durmaktadır. Çatışmanın olduğu zaman, Hafız Mehmed Rüşdü Efendi de o anda orada talebeydi ve dehşeti bizzat yaşadığını sonraki senelerde anlatmıştır.

İki asker tarafından kovalanan Hafız Mehmed Rüşdü Efendi, yakalanırsa;

 "Mermiye yazıktır"

Diye süngüyle öldürülecektir. Can korkusuyla kaçan Hafız Mehmed Rüşdü Efendi çevreyi bildiğinden bir su deposuna girerek kendini kurtarır." 1909’da yaşanan bu ayaklanma bastırılırken kurşun ziyan etmemek için insanlar sokakta süngülerle öldürülmüştür.

Ne yazık ki o günlerden günümüze hatıra ise cami duvarındaki mermi izleri kalmıştır.

Yorumlar8

  • şahin görür 3 yıl önce Şikayet Et
    Hareket ordusu içinde Bulgar anarşist Sandanski de vardı.Bugün Sofya da heykeli olan adam.Bunlarla ittifak yapanları hatırlayın dedim.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Yorgun şehzade 3 yıl önce Şikayet Et
    Medresedeki talebeleri kurşuna dizdiklerini yazmamışsınız hocam gerçekler bazen eksik kalıyor
    Cevapla Toplam 9 beğeni
  • Cigdem pinarbasi 6 yıl önce Şikayet Et
    Başlığı okuduğum zaman yine kalbim daraldı ve hemen açıp yazınızı okudum.Benim güzel ülkem benim mahsun ülkem benim necip ülkem.. ...
    Cevapla Toplam 13 beğeni
  • BURHAN 6 yıl önce Şikayet Et
    O mermilerı sıkana değil sıktırana bakmak lazım . Güç sahıbı olmak mülkün sahıbı olmak değildir.
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • Cihangir 6 yıl önce Şikayet Et
    Kurşunlar tas duvarlara islese de iman dolu yureklere işlemez tesir de etmez. İmanın gücü celiğide yener kefereyide...
    Cevapla Toplam 6 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat