Barzani’nin Kürtlüğü PKK’nın Kürtlüğü

Önce, 2015 başlarında PKK’nın Ezidiler’in yaşadığı Şengal bölgesinde bir kanton oluşturma girişimi oldu.

  • GİRİŞ05.08.2015 11:23
  • GÜNCELLEME06.08.2015 09:42

Irak Kürdistanı Başkanı Mesut Barzani bu girişimi “Vatanı bölme hamlesi” olarak değerlendirdi ve “ihanet” diye suçladı. Yani PKK’nın Irak Kürdistan’ında kanton oluşturması Kürt lider Barzani’ye göre ihanete denkti.  

Sonra Nisan’da PKK yöneticilerinden Duran Kalkan’ın “Güney Kürdistan’ı Erbil’den yöneteceğiz” açıklaması oldu. Barzani bu defa da  Duran Kalkan’ı “ihanet ve iç savaşı tahrik etmekle” suçladı. Gelin isterseniz Barzani’nin tavrını kendi sözlerinden takip edelim:

“Kürdistan’a farklı şekillerde düşmanlık yapıldığına şahit oluyoruz. İç savaşı tahrik eden ve Kürtler arasında fitne sokmayı amaçlayan açıklamalar yapılıyor. Kürdistan’da iki idareli yönetimin yeniden canlandırılması amaçlanıyor. Bu ifade özgürlüğü değildir. Bu tür girişimler millete ve vatana ihanettir. Bu, düşmanların plan ve programını, Kürdistan’da hayata geçirme çabasıdır. Vatana yönelik bu tür düşmanlıkların, Kürdistan’da varlık bulması hiçbir şekilde kabul edilemez. Bu konu ulusal ve milli güvenliğe ciddi bir tehdittir.”

IKBY Parlamentosu ve Hükümetine sorumluluklarını yerine getirme çağrısında bulunan Barzani, “Vatana ihanet içindeki bu oluşuma karşı uygun tedbirleri alın. Bu tür oluşumlar tehlikelidir.  Bu yöndeki açıklamaların yayılmasını engelleyin. Bu tür açıklamalar halkın yaşamını, vatanın birliğini ve milli huzuru hedeflemektedir. Bu açıklamalar iç savaşı ve iki idareli yönetimi tahrik ediyor” ifadelerini kullandı.

Barzani, son olarak halka seslendi:

“Şerefli Kürdistan halkına da çağrım şudur: Böyle grupların Kürdistan’da varlık bulmasına izin vermeyin. Vatana ihanet içindeki bu unsurlar iç savaş çıkarmak istiyor, bu oluşumlara imkan tanımayın.”

Gelelim bu günlere: Kobani olayları, oradaki kantonlaşma, Kobani’den Barzani yanlısı Kürtlerin sürülmesi, PKK’nın Türkiye’de terörü tırmandırması vs... olayları üzerine Barzani “PKK Kandil’i terketmeli” çağrısında bulundu.

Barzani ayrıca, PKK’nın Kürt bölgesinde sabotaj yaptığı petrol boru hattı ile ilgili olarak da şunları söyledi:

“Kürdistan bölgesinin boru hattına yapılan saldırı Türkiye’ye çok az bir zarar verdi. Türkiye’nin zararı, sadece nakilden elde edilen gelir oldu. Söz konusu zararın yüzde 99’u Kürdistan bölgesinedir. Kürdistan’a verilen zarar ise 250 milyon dolardır. Bu rakam, Peşmerge, asayiş güçleri ve İçişleri Bakanlığı çalışanlarının bir aylık maaşına tekabül ediyor. Kürdistan boru hattına yapılan bu anlamsız saldırılar durmalıdır. Bunun Kürdistan halkının yaşamına ve güvenliğine ciddi bir etkisi olmaktadır.”

Yazının tamamı için tıklayınız...

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat