ABD’nin yasallıktan anladığı

...

  • GİRİŞ21.11.2019 10:12
  • GÜNCELLEME21.11.2019 10:12

ABD, 1978’de yayınladığı bir kararla Filistin’in Batı Yaka bölgesinde inşa edilen yahudi yerleşim merkezlerinin uluslararası yasalara aykırı olduğunu ifade etmişti. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo 18 Kasım Pazartesi akşamı yaptığı açıklamada Trump yönetiminin bu konuda kendinden önceki başkanların ve özellikle selefi Obama’nın politikalarını terk ettiğini belirterek, Batı Yaka bölgesinde inşa edilmiş olan yahudi yerleşim merkezlerinin uluslararası yasalara aykırı olmadığını iddia etti. 

Normalde BM’nin Filistin’deki toprakların statüsü hakkında almış olduğu tüm kararlar İsrail’in Batı Yaka bölgesindeki hakimiyetinin işgal olduğunu, dolayısıyla bu bölgeye İsrail tarafından, dünyanın değişik bölgelerinden getirilen yahudilerin yerleştirilmesi amacıyla inşa edilen yerleşim merkezlerinin de uluslararası yasalara ve kararlara aykırı olduğunu ortaya koymaktadır. 

Aslında işin bu yönü BM’nin kararlarına göre olanıdır. Gerçek anlamda adalete ve hukuka göre bakıldığında siyonist işgal rejiminin Filistin toprakları üzerindeki egemenliği tamamen işgaldir ve gayrimeşrudur. Dolayısıyla BM kararları da hukukun ve adaletin gereklerini yeterince gözetmiş değillerdir. 

Bununla birlikte BM kararları siyonist işgal rejiminin Batı Yaka ve Doğu Kudüs üzerindeki egemenliğini işgal olarak nitelendirmektedir. Dolayısıyla ABD Dışişleri Bakanı’nın son açıklaması adaleti, hukuku tamamen ayaklar altına aldığı gibi mevcut BM kararlarını ve bu kararlarla bağlantılı yasal temelleri de yok saymaktadır. Yani işgal rejiminin Batı Yaka bölgesinde kurmuş olduğu yahudi yerleşim merkezleri adalete, hukuka tamamen aykırı olduğu gibi BM’nin kararlarına ve bu kararları esas alan yasal temellere de tamamen aykırı dolayısıyla gayrimeşrudur. 

Üstelik söz konusu yahudi yerleşim merkezlerinin tamamı, Batı Yaka bölgesinde toprakları olan Filistinlilerin özel mülkleri gasp edilerek, buraların asıl sahipleri yerlerinden çıkarılarak inşa edilmiştir. Uluslararası yasalar ise insanların özel mülklerinin bu şekilde gasp edilmesini hukuksuzluk olarak nitelemektedir. Hatta savaş yoluyla ele geçirilen topraklarda özel mülklere dokunulması bir tür savaş suçu sayılmaktadır. Dolayısıyla işgal rejiminin söz konusu yahudi yerleşim merkezlerini inşa etmek için bu merkezlerin inşa edildiği arazilerin asıl sahiplerini tard etmesi, onların mülklerine askeri güç kullanarak el koyması tamamen hukuka ve uluslararası yasalara aykırı hatta bir tür savaş suçudur. 

Ancak ABD yönetimi kendi siyaseti açısından hukuku, uluslararası yasaları ve kararları yok saymakta, kendi siyasetinin bütün hukuk kurallarının, yasaların ve kararların üstünde olduğunu düşünmektedir. 

ABD’nin yaptığı açıklama hukuku, uluslararası yasaları ve kararları tanımadığı gibi aynı zamanda Filistin topraklarındaki gayri meşru işgalin yanında durduğunu, dolayısıyla siyonist işgalcinin Filistin halkına karşı verdiği savaşın bizzat içinde olduğunu, Filistin halkına karşı düşmanca tavır alan ve savaşan taraf konumunda olduğunu gözler önüne sermektedir. 

ABD yönetiminin bu açıklamayı işgalci siyonist rejimin Gazze’ye yönelik saldırısının ve 34 kişinin hayatını kaybettiği bir katliam gerçekleştirmesinin hemen ardından yapması siyonist işgalcinin verdiği savaşın bilfiil içinde olduğunu açıkça ortaya koyması açısından dikkat çekicidir. 

ABD’nin bu açıklamayı yapmasında tabii ki Arap dünyasındaki ihanet rejimlerinin son dönemde siyonist işgal rejimiyle ilişkileri normalleştirmek için aralarında yarışa girmelerinin de önemli rolü olduğunu söylemek gerekir. 

ABD’nin açıklaması tabii Batı Yaka bölgesinin İsrail’e ilhak edilmesi için zemin oluşturmaya çalışan siyonist işgal rejimini de bu konuda cüretlendirdi ve işgal rejimi başbakanı Netanyahu, partisinin bu konuyla ilgilenen komitesinden Batı Yaka’nın en verimli topraklarının bulunduğu El-Ağvar diğer adıyla Ürdün Vadisi bölgesinin ilhakı için bir yasa tasarısı hazırlanması çalışmaları başlatmasını istedi.

YENİ AKİT GAZETESİ

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat