En çok kimler kahroldu?

  • GİRİŞ20.05.2014 09:46
  • GÜNCELLEME20.05.2014 16:01

Soma'daki maden faciasına. Ama "Cehenneme kadar yolun var Erdoğan" diyecek raddede çok değil. 301 canı kaybetmenin öfkesinden, acısından, isyanından ne diyeceğini bilemedi Der Spiegel. Artık nasıl parelendiyse içi, ciğer yarası açılmış gibi "Cehenneme git Erdoğan" fırtınaları koptu dijital dünyasında... Üzüntüsünü belli etmede başı ecnebi gazeteciler çektiyse de onlan hemen peşi sıra içeridekiler takip etti. "Katil Erdoğan" sloganını ilk kim haykırdıysa en acılı, en kederlinin kendisi olduğunu bilfiil gösterdi. Tayyip Erdoğan'ın karşısına çıkmak, acılarının büyüklüğünü yüzüne haykırmak için memleketin dört bir yanından Soma yollarına düşüp "Hangi yüzle geldin buraya, defol!" diyecek denli yanmıştı bazı yürekler. Yine de bir Der Spiegel'in "Cehenneme git"iyle kıyaslanacak ölçüde yakıcı değildi elemleri. Cuma günü Soma şehitlerini gıyabi cenaze namazlarıyla uğurlayıp ruhlarına dua gönderenler de, pazar günü kiliselerinde dua ayinleri düzenleyen Ermeni ve Rum cemaatinden kardeşlerimiz de vakur ve sessiz gözyaşları döktü. Gelin görün ki cenazelerin toprağa verilmesini bekleyemeyecek derecede bağrı kavrulan eylemciler kadar üzüntülü olamadı kimse. Şehitlerin anne-babası, vardiya arkadaşları, tertipleri bile yetişemedi protestoculann derin kederine. Madenci yetimlerinin arşa yükselen feryat ve figanı, dul kalan eşlerin yaktığı ağıtlar, ellerini göğe açan dost ve akrabanın yakanşları eylemci bağnş çağrışlarının yanında cılız kaldı. Fakat yine de ta ODTÜ'lerden kalkıp bir devrim kıvılcımı çakmaya gelmiş arkadaşlann hiçbiri Der Spiegel düzeyinde bir dayanışma sergileyemedi işçi sınıfıyla. Hani neredeyse cenaze sahiplerinden dahi fazla dokundu, DlSK'e bağlı Devrimci Maden İşçileri Sendikası ndan katbekat daha ziyade mateme boğdu Der Spiegel'i bu elim hadise... Giden can bizden gitti, manşetlerde karalar bağladık, vebal taşıyanlara ah ettik vah ettik ve fakat elin gazetecisi gibi yellim yepelek kahredemedik başınuzdakilere, feleğin çarkmdaki yıldızlann seyyanna sabitine saydıramadık. En kötü, kahrolan meslektaşımız çok çok bayramlık ağzını bozup birkaç galiz söz savurabildi, o da ele güne karşı ayıp olmasın diye. "301 kişi değil aslında bin kişiye mezar oldu o maden ocağı, devlet cenazelerini gizliyor, ailelerine yalan söylüyor hükümet, küllü su basıp ölülerin üstünü betonla kapattılar, gerçek rakamlar açıklanmıyor" farfarasından öteye geçmiyor bizim isyanımız Oysa Der Spiegel "m ciğeri parçalanmış, insanlığımızdan utandırdı bizi. Cenaze sahibi, vakar ve metanetle acısını göğüslerken ölü evinde kendini yerden yere atan, üstünü başını paralayan, ağlayıp inlemekten bitap düşen taziyeciler kadar olamadık. Şöyle olaylı, vaveylalı, mutantan bir yas bile tutamadık, eyvahlar olsun! geçerim.

Hürriyet-Akif Beki

Yorumlar3

  • B.Ali KÖKTAŞ 9 yıl önce Şikayet Et
    o sendikalar var ya. anca bir olay olduğu zaman ortalığı karıştırmak için ortaya çıkan leş kargaları.neden bu olay çıkmadan o maden ocağına gidip basında yeralan eksiklikleri gözlemleyip "ben bu şartlarda temsilcisi olduğum işçileri çalıştırtmam" deyip neden birşey yapmadılar.
    Cevapla Toplam 6 beğeni
  • Bir Allahın kulu işte 9 yıl önce Şikayet Et
    Ah Hocam!. Maalesef büyüklerimiz bu tarz ( suistimal, sonradan aklın başa gelmesi vs) yaklaşımları kel ölünce(haşa inşaallah şehit düşen madencilerimizden) sırma saçlı olur deyimiyle ifade etmişler. Bu tip olaylar o kadar suistimale açıkki. Ve ne yazıkki tarafların hepsi yapabiliyor,hatta bizzat bu tarzdan şikayet edenler bile . Aslında en hayırlısı belki ciddiye almamak ve sabra ve maddi manevi desteğe ihtiyaç duyanların yanında imani , sabri , maddi desteklerimizle, dualarımızla yer almak. sorumluluğu ve ihmali bulunanların tespitini tarafsızca bir takip ve teşvikle yetkililere bırakmak.Nefret söylemlerinde bulunmamak,yol açmamak, neden olmamak.Allah cümlemizi düşünce, söylem ve eylemde itidalden, adaletten ayırmasın.Bu konuda gözü kara,hain, içten pazarlıklı, vicdansız tutumlar sergileyenleri Allah ya hidayet eylesin, ya fitne sebebi olma fırsatı nasib etmesin.Selam ve dua ile...
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • bahtiyar 9 yıl önce Şikayet Et
    ermeni ve rum cemaati. ermeni ve rum cemaati müminin arkadaşı olur ama, kardeşi veya dostu olamaz.
    Cevapla Toplam 6 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat