Cemaatin iki hesabı

Cemaatin iki önemli Twitter hesabı var: Biri @fuatavnifuat, diğeri de @sosyalpencere. Bu iki hesap cemaatin iki ayrı “hesabını” ve ruh halini temsil ediyor.

  • GİRİŞ28.11.2014 10:35
  • GÜNCELLEME28.11.2014 10:35

Fuat Avni’nin ruh hali

Cemaatin adeta bir kahraman gibi markalaştırdığı ve ön cephede savaşa sürdüğü Fuat  Avni’nin kim olduğu yönünde çok araştırma ve tartışma yapıldı. Bense o hesabın kim ya da kimler tarafından kullanıldığının önemli olmadığına inanıyorum. Sonuçta bu kişiler bulunsa bile hepimizin bildiği Cemaatin 10-15 isminden biri çıkacaktır, bu da sürpriz olmaz zaten.

Fuat Avni’nin yazdıklarının incelenmesinin daha önemli olduğunu düşünüyorum. Bu incelemeyi yaparken ortaya atığı iddialar ve suçlamaları ciddiye aldığımı düşünmeyin sakın. Fuat Avni’yi, bize Cemaatin çok önemli ve üzerinde durulmayan farklı bir psikolojik alt yapısını tanıttığı için önemsiyorum. Üslubu, kullandığı kelimeler, edası, egosu, iddialarına olan inancı, hırsı, nefreti kısaca, Fuat Avni bize bir insan psikolojisi çiziyor aslında. Bu, Gülen Cemaatinin dış dünyaya bilinenin ötesinde, kendi ruh halini farkında olmadan yansıttığı bir vitrindir ve bence çok önemli bir veridir.

Temiz yüzlü Sosyal Pencere

Cemaatin diğer hesabı @sosyalpencere ise, hakkını arayan, mazlum, muhlis, sakin, hoşgörülü, karıncayı bile incitmeyen bir imaj çiziyor. Güler yüzlü, eğitimden, yardımdan, iyilikten, şefkatten, hizmetten başka bir amacı olmayan bir Cemaat üyesini, bir insanı tarif ediyor bu hesap. Yani bu insan kim diye düşündüğümüzde, gözümüzde Abdullah Aymaz, Şerif Ali Tekin gibi temiz yüzlü insanlar canlanıyor.

Şimdi bir de, devletin en önemli isimlerine “korkma titre, katil, hırsız, İran ajanı, hükümeti başına yıkacağız, hapislerde çürüteceğiz, ölmek için yalvaracaksın, seni perişan edeceğiz, gücümüzü göreceksin” diye tehditler savuran Fuat Avni’nin yüzünü canlandırın gözünüzde. Ne gördünüz? Badem bıyıklı, yumurta suratlı, beyaz tenli, saçını yana taramış bir şakirt değil sanırım. Sosyal Pencere’den gösterilen geleneksel temiz yüzlü Cemaat imajından çok başka bir yüz ve başka bir ruh hali çıkıyor karşımıza. Şaşırtıcı ama her ikisi de cemaati temsil ediyor şu anda.

İnsan üstü güç Fuat Avni

Fuat Avni hesabı kendine o kadar güveniyor ki, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nden bile güçlü olduğuna, hiç kimsenin onu durduramayacağına, her şeye muktedir olduğuna, iddialarının ve kehanetlerinin kesinlikle doğru olduğuna ve bir gün gerçekleşeceğine şeksiz şüphesiz bir şekilde inanıyor. Aslında gücü ve kudretinin insan üstü, ilahi bir kaynaktan beslendiğini bile ima ediyor. Dikkat çekici bir özelliği de üslubundaki şiddet, nefret, öfke ve mutsuzluk.

Cemaatin Sosyal Pencere hesabı her zaman Fuat Avni’nin tam tersi yumuşaklıkta, dünyanın en sakin ve zararsız insanlarının, en erdemli işlerini yaptıklarını anlatıyor. Cemaatin masumluğunu, mazlumluğunu ve gadre uğramış halini hep dindar, inançlı sembol insanlar üzerinden ifade ediyor.

Şizofreni

Bu durumda Cemaatin iki hesabından farklı iki insanın tipinin ve iki ayrı ruh halinin olduğunu görüyoruz. Her ikisi de söylediklerine ve yaptıklarına sonuna kadar inanıyor. Fuat Avni sanrılarla, hayallerle, akıllara durgunluk veren iddialarla neredeyse herkesi hırsız ve İran ajanı ilan edip, şiddet ve öfkeyle bu insanları nasıl yok edeceğini anlatıyor. Sosyal Pencere ise Cemaate nasıl şiddet ve öfkeyle Cemaate saldırıldığını, haksızlığa uğradıklarını anlatıp masum olduklarını söylüyor.

İki ayrı ruh hali, iki ayrı psikoloji ve iki ayrı dünya... Her ikisi de doğru, her ikisi de gerçekten var olabilir mi? Olabilir ve buna şizofreni denir.

Şizofreniyle ilgili notları okurken çok şaşırdım. Şizofren bir kişinin en önemli özelliği gerçeklikten uzaklaşıp, kendi kurguladığı bir dünyada ve onun gerçekleriyle yaşamasıdır. Böyle durumlarda insan beyni birbirine zıt iki ruh halini ve duyguyu aynı anda barındırıp doğru olarak kabul edebiliyor.

Yazının tamamı için tıklayınız

Yorumlar1

  • Yurt 9 yıl önce Şikayet Et
    dedikleriniz elbette doğru olma ihtimali taşıyorlar. ama fuatavni hesabının hiç yanıldığına şahit olmadık. bir de sizin psikolojinize bakalım. gölge bir fotoğraf ve sadece cemaat lügati.hem de bir çok tehdit ve yalan ile birlikte. şimdi siz mi şizofrenisiniz yoksa o iki hesap mı_? kızmayın haksız olmak herr zaman kötü değildir. sizi kahkahalarla gülerek ve acıyarak takip ediyorum. cemaati dilinizden düşürmeyin. sizin kelimeleriniz onlara dayanma gücü veriyor ve sizin gibi düşkün insanların varlığı onların kendi hallerine şükretmelerine neden oluyor. çizginizi bozmayın.
    Cevapla Toplam 4 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat