Namus günü, Maraş ve ilk kurşun

  • GİRİŞ10.02.2011 14:38
  • GÜNCELLEME10.02.2011 14:38

Osmanlının yıkılmasıyla Anadolu’nun bir çok şehri işgal edildi. Bütün yollar, limanlar tutulmuştu. Doğuda; Rus ve Ermeni, batı Yunan, İngiliz, İtalyan, Güneyde Fransız işgal orduları bir karabasan gibi ülkenin üzerine çökmüştü.

Altı yüz yıl başı dik gezen bir dev dıştan; batılı Hıristiyan devletler, içten; onlara kara sevdalı olan İslam düşmanı olan yerli münafıkların saldırı ve oyunlarıyla batılılaşma adına diz çöktürülmüştü. Dik durmaktan başka bir duruş bilmeyen bir milletin beli ve boynu bükülmüştü. Müslümanlar her yerde çaresiz, korumasız ve perişandı.

Önceleri Osmanlının ölüsü bile Avrupalıyı korkutmaya yetiyor, Müslüman halklara güven ve cesaret veriyordu. Artık, ümmet sahipsizdi, başı boştu, toprakları da işgal altındaydı.

Bu karanlık gecelerden çıkmak ve kurtulmak için herkes kendi imkanları ile bir çıkış yolu, bir kurtuluş yolu aramakta idi. Maraş’ta işgalci Fransız ve Ermeni askerlerinin Müslüman kadınlara sarkıntılık yaptığına şahit olan sütçü İmam silahını çekerek bu askerlerden birini öldürüp, ikisini de ağır yaraladı. Ve Maraş’ın kurtuluş savaşı da 01 Kasım 1919 Cuma günü ilk kurşun atılarak başlamış oluyordu.Bu kurşun Anadolu istiklal mücadelesini ateşleyen ilk kurşundur. Önderlik, liderlik anlamına gelen İmamın kurşunu...

İlk kurşun İzmire çıkarma yapan Yunan askerine karşı 15 Mayıs 1919 da ateş ettiği iddia edilen Hasan Tahsin tarafından değil, Fransızlara karşı Antakya’nın Karaköse köyünde19 Aralık 1918 de Kara Hasan tarafından atılmıştı.Vesayet altında yazdırılan ve okullarda okutulan Tarih kitaplarındaki gibi Kurtuluş savaşı sadece Yunan işgaline karşı verilmiş bir savaş değil, ilk direniş kurşunu da, İzmirde atıldığı iddia edilen kurşun değildir. (1)

‘’Maraş kalesinde Fransız bayrağı dalgalandıkça Cuma namazı kılsanız dahi namaz kabul olmaz’’ der Ulucami İmamı Rıdvan Hoca. Özgür olmak Cuma namazının şartlarından birisidir. Esir olmuş bir İnsana, bir topluma Cuma namazı farz değildir. Bayrak, bir özgürlük sembolüdür.

Maraş ve Maraşlı bu sese kulak vererek hep birlikte Maraş kalesine yürür. Onların yürüyüşü yalnız Maraş’ın yürüyüşü değil, bir Milletin yürüyüşüdür, Türkiye’nin yürüyüşüdür. Maraş’ın kurtuluşu yalnız Maraş’ın kurtuluşu değil, Türkiye’nin düşmanlardan kurtuluşunun başlangıcıdır.

Maraş kendi kendini kurtararak Türkiye’nin de onurunu kurtarmıştır. Kahraman Maraşlılar sadece Maraş’ı kurtarmamış, kurtuluş savaşının da meşalesini yakmışlardır.

İstiklal savaşı Maraş’ta, sütçü İmamın attığı kurşun ile başlatılmıştır. Sütçü imamın yaktığı özgürlük ateşi dalga dalga Anadolu’yu sarmış, Şanlı Urfa 11.Nisan.1920, Gazi Antep 25.Aralık.1921 de düşmanı topraklarımızdan püskürterek özgürlüğüne kavuşmuştur.

Bu üç şehir, sahte kahramanları olmayan, kendi imkanlarıyla kendilerini kurtarmış gerçek kahramanların şehridir. Bu yönüyle Maraş,Türkiye’deki şehirlerin içinde en cesurudur. ‘’Kahraman’’ ismini de gerçekten en çok hak eden bir şehirdir.

 ***

Maraş kurtuluş savaşının başladığı yer, bir milletin dirilerek ayağa kalktığı, silkinip kendine geldiği, işgal ordularına karşı başkaldırdığı bir diriliş ocağıdır.

Kahraman Maraş Necip Fazıl Kısakürek, Sezai Karakoç, Erdem Beyazıt, Rasin Özdenören, Nuri Pakdil, Mehemet Akif İnan, Alaaddin Özdenören, Abdurrahim Karakoç ve daha bir çok yazar, şair, fikir, düşünce alanında adam gibi adamları yetiştiren aydınların mektebidir. Bu yönüyle de Maraş, kendi Kültür ve Medeniyetimizin, fikir ve düşüncemizin öncülüğünü yapan bir ocaktır.Tebrik edilesi, gurur duyulası bir şehirdir, kadri ve kıymeti bilinmesi gereken bir şehir...

Maraş’ın kurtuluşu Türkiye’nin kurtuluşu,Türkiye’nin kurtuluşu da tüm İslam aleminin kurtuluşuna ışık tutmuş ve örnek olmuştur.

Türkiye’nin her şehri bir Maraş, her Cami İmamı bir Rıdvan Hoco olunca, yani; bu günkü Maraş dünkü Maraş olunca, Türkiye olması gereken, özlenen, beklenen Türkiye olacaktır Allahın izniyle...

Maraş’ın kurtuluşu tüm Kahraman Maraşlılara, ülkemize kutlu olması, Maraş; hep eski Maraş, sütçü İmamın ruhunu kuşanmış Maraş olarak kalması dileğiyle...

Arif Altunbaş - Haber 7
arifaltunbas@hotmail.com

1-) General Fahri Belen, Türk kurtuluş savaşı, 58.Sahife, Basım; Başbakanlık, 1973

Yorumlar9

  • Mürsel DEDEOĞLU 13 yıl önce Şikayet Et
    yazar...Mürsel Dedeoğlu. yazar ne yazdığını kendisi bilmiyor mu sanki,biliyor....elbette ki biliyor....hakikatı iyi biliyor ama ne yapsın,burada cahil insanları daha da cahilleştirip kandırmak zorunda,işi bu....
    Cevapla
  • ANTEPLİ ŞAHİN 13 yıl önce Şikayet Et
    MARAŞ ADINA YAKIŞIR. KAHRAMAN insanların şehridir bizim kardeş şehir ANTEP in milli mücadeledeki kahramanlıgınıda çok duyduk yaşayanlardan BÜYÜKLERİMİZDEN belgeselde de izledim 70 bin kişilik şehirde 6500 şehit verilmiş kendi imkanlarıyla 11 ay hiç bir yerden destek al(a)madan açlıktan kırılıncaya kadar cephaneleri bittigi halde mücadele etmişlerdir düzenli bir orduya hiç bir yerden destek alamadan bu kadar direnen dedelerimizle GURUR DUYUYORUZ
    Cevapla
  • Abdullah 13 yıl önce Şikayet Et
    Sütçü İmam aynı zamanda İmam idi.. Eleştiri uslubunuz kaba ve saygısız.Bir Maraşlıya yakışmıyor. Ayrıca Sütcü İmamın adı İmamdı, Fakat kendisi de İmamlık yapıyor.Kazancını süt satarak kazanıyordu.İmam olarak başında da imamlık sarığı hiç eksik olmuyordu. Bak:Sütçü imam hakkında Ansiklobedik bilgiler... Googleden de bilgi edinebilirsiniz.Saygılar...
    Cevapla
  • Gencay Fiskeci 13 yıl önce Şikayet Et
    sona kalan dona kalır Sayın Erol. Arkadaşım yazıyı zamanında okuyamadığın için şu an böyle bir atıfta bulunabiliyorsun. İstersen yazara bir sor. Yazı dün yayınlandığında değiştirilen Rıdvan Hoca kısmında kimin adının yazdığını. Dün Sütçü İmam yazıyordu bugün değiştirildi Rıdvan Hoca oldu benim sayemde. Yazar da benden öğrendi yani Ulu Cami imamının Rıdvan Hoca olduğunu ve Sütçü İmamın imam değil sütçü olduğunu. Bilmem anlatabildim mi? Yazıyı zamanında okumuş olsaydın ezbere konuşmazdın.
    Cevapla
  • Ekrem Erol 13 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Fiskeci. Yazarı bilgisizce yazı yazmakla itham etmeden önce yazıyı bir kez daha okumanızı tavsiye ederim. Ya okumamışsınız ya da anlamamışsınız. Yazar da zaten "özgürlük olmadan cuma namazı kılınmaz" diyenin sütçü imam olduğunu iddia etmiyor ki. İlk kurşunu atanın sütçü imam olduğunu yazıyor. Yazdğım gibi siz yazıyı bir kez daha okuyun bence. selamlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat