SHAI’den MOSSAD’a

  • GİRİŞ24.11.2014 09:38
  • GÜNCELLEME24.11.2014 09:38

MOSSAD’ı tanımak, varlığının nedenlerini öğrenmek şarttır. Orta Doğu’da her yeni olay, her dökülen kan, her çıkan ayaklanma uzak ya da yakından MOSSAD’la ilgilidir. 

MOSSAD öncesinde İsrail’de istihbarat SHAI adlı bir örgütçe sağlanıyordu. SHAI, İsrail devletinin kurulma aşamasında özellikle İngiliz’lere karşı gerilla savaşı yürüten Hagannah adlı silahlı örgütün istihbarat koluydu. En önemli görevi savaş sonrası Avrupa’nın dört bir yanına dağılmış Yahudi’leri Vaadedilmiş Topraklara yani Filistin’e götürmekti. Bunda da çok başarılı oldu. İngiliz egemenliğindeki Filistin topraklarına gemiler dolusu Yahudiyi taşıdı, İngiliz devriyelerinin burnu altında hepsini içeri aldı. Bu arada bazı İngiliz devriyelerinin esrarengiz ölümlerinden sorumlu olduğu bilinmektedir. SHAI’nin son başkanı Isser Beeri örgüt üyeleriyle gerçekleştirdiği son toplantıda yeni kurulan devletin başkanı David Ben Gurion’un emirlerini dile getiriyordu: “SHAI dağıtılacak üyeleri yeni kurulacak istihbarat örgütünde yer alacak.” Bu sadece SHAI’nin adını değiştirmesi değil İsrail’de dört ayrı gizli istihbarat biriminin, MOSSAD şemsiyesi altında kurulması anlamına geliyordu.

MOSSAD’ın ilk başkanı bir hahamın oğlu olan Reuven Shiloah’dır. Örgütün temel kural ve ilkelerini belirleyen kişi olan Shloah, II. Dünya Savaşı boyunca Siyonist önderlere yazdığı gizli raporlarda dünyadaki Yahudilerle kurulacak İsrail arasında çok sağlam bağların sağlanmasını öğütlemişti. (Every Spy a Prince Dan Raviv).

Mossad şemsiyesi altındaki diğer istihbarat birimleri:

1. Askeri İstihbarat : Bu bölüm Aman olarak tanınır. Önemli bir tek görevi vardır o da Müslüman ülkelerle ilgili bilgi toplamak. Her ne kadar altı bölümden oluşursa da özellikle iki bölüm tarafından yönetilir: Toplama ve Üretim (İnceleme/Tahlil). Toplama bölümü sınır ötesine casuslar yollamakla görevlidir. Bu casusların en önemli görevlerinden biri telefon dinlemek, İsrail çıkarlarına ters düşecek kişilerle ilgili algı yaratmak, o ülke medyasın a bilgi ulaştırmaktır. Üretim bölümünün göreviyse dış ülkelerden çalınan belge ve bilgilerin incelenmesi, bunların tasnif ve tahlilidir. Hazırladıkları raporlar siyasilerin karar vermesini sağlar. Aman’ın sınır ötesi harekatlar için oluşturduğu Sayeret Matkal  toplumsal eylem hareketlerini örgütler, hedef ülke halklarının sokağa dökülmesini sağlar. (Mısır’da 30 Haziran tarihinde Kahire’de bir sinema, bir postane, tiyatrolar ve Amerikan Enstütüsü bombalanması. Suç Mısır’lıların üzerine yıkılmak istenmiş böylece de Londra ve Washington’un Mısır aleyhdarı bir siyaset izlemesini sağlamak amaçlanmıştır.)

2. Yerli Gizli Birim: İbranicesi Shin-Beth olan örgütün görevi sorgulama yöntemleri geliştirmek, yurt dışı operasyonlar için lojistik destek sağlamak. Shin Beth, İsrail Büyükelçiliklerinin, Başkan ve İsrail sanayinin korunmasından sorumludur.  Müslüman ve Müslüman olmayan ülkelerle ilişkileri düzenlemeye kadar bir çok yan görevi de vardır.

3. Yer Altı Gizli İşler Birimi: Yahudileri Filistin topraklarına göç ettirme görevi bu birime verilmiştir. Aliyah Beth adlı örgüt dünyanın dört bir yanında örgütlediği eylemlerle gerçekte var olmayan bir Yahudi aleyhtarlığı havası estirerek Yahudileri korkutmuş, toplu olarak Filistin’e göçlerini sağlamıştır.

Dünyanın birçok yöresinde sinagog bombalama eylemleri bulunan MOSSAD, II. Dünya Savaşını izleyen yıllardan başlamak üzere, çeşitli kimliklerle ve paravan örgütler kullanarak Yahudileri korkutmuş ve göçlerini sağlamıştır.  Böylece İsrail’in nüfusu kuruluşunu izleyen ilk dört yılda iki katına çıkmıştır.

4. Yabancı İstihbarat Birimi: Yabancı İstihbarat Birimi, Varash’ın toplantı saati, yeri hiçbir zaman bilinmez. Halk bu birimin varlığından bile habersizdir. Görevi yabancı istihbarat birimleriyle ilişki kurmaktır. Dokunulmazlık sağladığı için bu birime bağlı görevliler İsrail büyükelçiliklerinde diplomat kimliğiyle çalışır.

yazının devamı için tıklayınız

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat