Yeni Türkiye ve Osmanlı -1

Bütün Yemen ve Habeşistan topraklarının bir Türk şehitliği olduğunu unutmayalım.

  • GİRİŞ25.01.2015 08:14
  • GÜNCELLEME25.01.2015 08:37

 Bugünün nesilleri isimsiz kahramanlar için bir ağıt olarak yakılan Yemen türkülerini dinlerken ecdadımızın Yemen'de-Somali'de tarihi fedakârlıklarını bilmeli ve onları yâd etmelidir.

Yemen'de, Cibuti'de, Somali'de vekâleten yürütülen bir mezhep savaşı var. Örtülü bir iç savaş var.
Müslümanlar birbirine kırdırılıyor.
Böyle bir ortamda, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan gözünü kırpmadan riskli bölgeye gidiyor. Neden acaba? Bunun cevabı, Müslüman Yemen-Cibuti-Somali'nin jeopolitiğinde yatıyor... 16'ıncı yüzyılda, Osmanlı İmparatorluğu neden bu bölgelere gitmişse, günümüzde Yeni Türkiye, Osmanlı'nın götürdüğü barışı, sevgiyi, hoşgörüyü, yardımı devam ettirmeye çalışıyor. Afrika'yla insani yardım köprüsünü kuruyor, Yemen-Cibuti-Somali denilince aklımıza Afrika boyunduruğu Kızıldeniz ile 15'inci ve 16'ncı yüzyıllar akla gelmelidir. Buraları, Akdeniz'le Hint Okyanusu'nu birbirine bağlayan, Kızıldeniz'den Hindistan-Güney Afrika'ya açılan çok önemli bir güvenlik ve kavşak noktasıdır. Portekizli denizci Vasco do Gama'nın 1498'de Ümit Burnu'nu keşfiyle Hindistan'a daha kısa yoldan ve okyanustan ulaşmayı başarmışlardı. Portekizlilerin Kızıldeniz'in girişindeki Aden ve Basra Körfezi'nin girişi olan Hürmüz Boğazı'nı zapt etmesiyle doğunun ticarî mallarını Akdeniz'e götüren yollar Müslümanlar için kapanmıştı. Devrin en büyük Müslüman devleti Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim, 1516 -Suriye ve 1517- Mısır ve Yemen'i fethederek Güneydoğu Asya, Kızıldeniz -Akdeniz ticaret akışına müdahale etti. Yavuz Sultan Selim, STRATEJİK DÜŞÜNCEYLE Yemen'e yönelmişti. 
BİR) Yemen ve Hindistan'daki Müslümanları ve Mekke'yi Portekizlilerin muhtemel saldırılarından korumak için, 
İKİ) Hindistan-Kızıldeniz bağlantısındaki stratejik Deniz yolu üzerindeki Aden'de Osmanlı üssü kurarak Hint-Akdeniz ticaret yollarını kontrol etmek istiyordu.

Devamı için tıklayın >>>

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat