Erdoğan'ın Çin hamlesi

  • GİRİŞ06.07.2015 10:48
  • GÜNCELLEME06.07.2015 10:48

28 TEMMUZ'DA PEKİN'DE OLACAK ... Bu öyle böyle bir hamle değil.

Amerikan'ın, İngiltere'nin, Avrupa'nın duvarlarını sarsacak, Rusya'yı heyecanlandıracak bir stratejik hamle olacaktır.

Çin'in, Uygur Türkleri'ne yönelik baskıları uluslar arası gündeme yerleşirken ve Müslümanlar'a yönelik tavırları tartışılırken, Erdoğan'ın, 28 Temmuz'da Çin'e gitmeye karar vermesi, çok akıllı bir hamle olarak değerlendirilmelidir. Erdoğan'ın dostça, Çin Cumhurbaşkanı Şi Cinping ile Uygur Türkleri'ne yönelik baskıları konuşması, Müslümanlar'ın oruç tutmasının ve ibadetlerini yerine getirememesine yönelik yasakları eleştirmesi muhtemeldir.
Türkiye'nin hassas bir dönemde, Çin çıkartması, Ortadoğu iliklilerini birebir etkileyecektir. Nitekim Çin, Suriye konusunda Rusya ile beraber BM Güvenlik Konseyi'nin karar almasını engelliyor. Çin, Ortadoğu'da Yeni Türkiye'nin en büyük rakibi olan İran'la çok yakın ilişkileri var. Türkiye'nin Afrika derinliğinde Çin öne çıkıyor.

Tayyip Erdoğan, 2002 yılında iktidara geldi. O günlerde, danışmanı olan (Başbakan) Ahmet Davutoğlu'nun STRATEJİK DERİNLİK stratejisini masaya yatırdı. Dünyaya hükmeden BEŞ ODAK, Amerika, Rusya, Çin, İngiltere ve Avrupa (Almanya-Fransa) üzerinde uzun vadeli planlar hazırlandı.
PROAKTİF (Çok yönlü) DIŞ POLİTİKA DOKTRİNİ'Nİ uygulamaya aldı. Ve liderimiz Erdoğan, bir taraftan ABD BAŞKANLARI BUSH ve OBAMA ile diğer yandan RUSYA LİDERİ PUTİN'LE çok yakın ilişkiler sürecini başlattı. Dünyanın 3 numaralı küresel gücü ÇİN'e yönelik stratejik hamlelere girişti.

Erdoğan, 2012 yılında Çin'e gitmiş, gezisine Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nden başlamıştı. Urumçi'ye gelen ilk Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı sıfatını da kazanmıştı. Sonraki günlerde, Asya'nın dünyaya yön vermeye başlayan örgüt'leri hedefine aldı. Bunların BRICS ve ŞANGAY İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ'YDÜ. 
BRİCS: Rusya, Çin, Brezilya, Hindistan ve Güney Afrika Cumhuriyeti ekonomik-siyasi örgütü. 2050 dünyasında Amerikan-Avrupa gücünün karşısında çok önemli bir konuma gelecek... 

Şanghay İşbirliği Örgütü: Rusya, Çin, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan. Türkiye diyalog ortağı... 
ÇİN'DEN HAVA SAVUNMA FÜZE ALIMI / 26 EYLÜL 2013:

Cumhurbaşkanımız Erdoğan, dünyaya DERİN MESAJ VEREN bir karara imza attı. Türkiye, Hava savunma sistemini Çin CPMIEC firmasından almaya karar verdi. Amerika ve İngiltere sarsıldı. Nato ayağa kalktı. Dünyanın DEVLERİ ABD'li Raytheon ve Lockheed Martin PAC-3, Avrupa (Fransa-İtalya) Eurosa SAMP/T, Rusya S-400 şaşırdı. NATO ÜLKESİ TÜRKİYE, NATO DIŞI ÇİN'DEN NASIL FÜZE ALIRDI?
Bu tarihi hamleydi. Yeni Türkiye lideri Erdoğan'ın, MİLLİ DURUŞ VE BA ĞIMSIZ POLİTİKA kararıydı.

yazının devamı için tıklayınız

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat