Nükleer’de ABD sürprizi

Türkiye büyüyor, gelişiyor, kabına sığmıyor, dünyanın onuncu ekonomisi olma yolunda emin adımla yürüyor. Dünyanın ilk 20 ekonomisi listesi, 2015 ve 2023 öngörülerine bakarsak durumu daha net görebiliriz...

  • GİRİŞ01.05.2016 10:15
  • GÜNCELLEME01.05.2016 10:16

2015 YILI TABLOSU:

"ABD, Çin, Japonya, Almanya, İngiltere, Fransa, Hindistan, Brezilya, İtalya, Kanada, Güney Kore, Avustralya, Meksika, İspanya, Rusya, Endenozya, TÜRKİYE (17'nci ülke), Hollanda, İsviçre, Suudi Arabistan..."
2023'LER ÖNGÖRÜSÜ:
"ÇİN birinci, ABD ikinci sırada, Hindistan üçüncü sırada... Türkiye 15'inci sıraya yükselecek. 1,6 trilyon dolarlık bir güç olarak..."
YENİ ENERJİ STRATEJİLERİ :
Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan- Başbakan Ahmet Davutoğlu - Enerji Bakanı Berat Albayrak, Türkiyemizi dünyanın onuncu ekonomisi yapma yolunda 'olmazsa olmaz' ENERJİ PARADİGMALARI üzerinde titiz çalışmalar yürütüyor. Bakan Berat Albayrak, Türkiye enerji sektörünü derinlemesine şekillendirip Türkiye'yi bu alanda dünyadaki en cazip yatırım yerlerinden biri haline getiriyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılının kutlanacağı 2023 yılına yönelik vizyonu gereği enerji sektörüne ilişkin yüksek hedefleri şöyle:
"Toplam kurulu güç kapasitesinin 120 GW'a çıkarılması, yenilenebilir enerji kaynakları payının yüzde 30'a yükseltilmesi, su enerjisi kullanımını en üst düzeye çıkarma, rüzgâr enerjisine dayalı kurulu güç kapasitesinin 20.000 MW'a ulaştırılması, 1.000 MW jeotermal ve 3.000 MW güneş enerjisi sağlayacak santrallerin kurulması, taşıma hattı uzunluğunun 60.717 km'ye çıkarılması, doğal gaz depolama kapasitesinin 5 milyar m3'ün üzerine çıkarılması (Tuz Gölü altında), yerli kömür enerjisine dayalı kurulu güç kapasitesininin devamlı yükseltilmesi, nükleer enerji santrallerinin işletmeye alınması (iki nükleer santral faaliyete alındı,üçüncüsünün görüşmeleri hızlandırıldı).
AMERİKALI DÜNYA DEVİNİN TÜRKİYE ÇARKI: Türk enerji sektörü giderek artan sayıda yatırımcının ilgisini çekiyor. Bu bağlamda Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın, Türkiyemizi Rusya Doğalgaz bağımlılığından kurtarmaya matuf, uzun soluklu projesi de ses getirmeye başladı. Enerji Bakanı Albayrak'ın stratejileri ,Türk Nükleeri'ne karşı uzun zamandır nedense ilgisiz kalan Amerika'yı bir anda çark ettirdi. ABD'li Westinghouse Electric Company ortağı olduğu Çin devlet şirketi State Nuclear Technology Corporation (SNPTC) ile beraber 3'üncü nükleer santral için heyecanlı-hevesli-kararlı temaslara yöneldi. State Nuclear Power Technology Corporation (SNPTC), Çin'in 53 kamu şirketi arasında büyüklük açısından 4'üncü sırada. 112.9 milyar dolar sermayeye, 32.3 milyar dolar yıllık gelire sahip. ABD'li Westinghouse ile AP.1000 reaktör teknolojisini transfer etmek üzere ortak. Bu çerçevede 3'üncü nesil nükleer teknolojisini oluşturdu.
SORU: ABD'li enerji devi ne oldu da, Türkiye'deki nükleer santral sürecine dahil olmak istiyor?
CEVAP: YENİ TÜRKİYE BÜYÜK OYNUYOR. Çünkü, Yeni Türkiye, stratejik açıdan birçok büyük enerji tüketicisi ve tedarikçisi arasında bölgesel bir enerji üssü konumundadır.
Petrol/gaz boru hatları, kritik Türk boğazları ve petrol/gaz bölgelerine yakınlığı, Türkiye'nin enerji fiyatları üzerindeki kontrolünün artmasını sağladığı gibi enerji köprüsü rolünü de güçlendirmektedir. BÜYÜK STRATEJİLERİMİZ DÜNYA DEVLERİNİ YENİ TÜRKİYE İLE İLGİLENMEK ZORUNDA BIRAKIYOR.

SONUÇ: Türkiyemiz, Derin Amerika- Avrupa'nın kumpaslarından özellikle İngiltere, Almanya Fransa, Rusya istihbarat servislerince kullanılan taşeron örgütler PKK-DEAŞ-DHKP-C'nin, yerli beşinci kolların saldırılarını bertaraf edebilirse 2 trilyon dolarlık bir güce ulaşacak. Birlik ve beraberliğimizi, milli ve bağımsız duruşumuzu sürdürürsek, dünyanın onuncu ekonomik gücü haline gelmemizi asla engelleyemeyecekler...
.

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat