'Rasyonel-reel' değil, insani yeni bir siyaset

Türkiye’de ve bölgemizde seçim sonrasının dinamikleri belli olmaya başladı.

  • GİRİŞ22.05.2015 09:32
  • GÜNCELLEME22.05.2015 09:32

Öncelikle ekonomide nasıl bir yol izleyeceğimiz, hangi adımları atacağımız, ekonomi yönetiminde kim olursa olsun, genel hatlarıyla belli bizce… 
AB ve ABD tarafından gelen veri ve haberler, bizim daha önce vurguladığımız gibi, Türkiye’nin tarihi şansını öne çıkartıyor. Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) kolay kolay faiz artıramıyacağı artık ortaya çıktı. Çünkü Yellen ve ekibi (tabii Obama) 1995’te Clinton ve Greenspan’ın yaptığı hatayı yapmak istemiyorlar. 1995’te Fed’in doların değerini yükselterek (faizleri de tabii) girdiği yol, Bush iktidarını getirmiş ve dünya adeta cehenneme dönmüştü. Ama 1995’ten önce, Avrupa’da-Balkanlar'da- soykırıma varan katliamların olduğu iç savaşlar yaşandı. 

90’lar ve Balkanlaştırma… 

Yugoslavya’nın parçalanması ve Balkanlaştırma süreci, buradaki Almanya’nın yeni bir Post-Reich stratejisi, ABD’de Bush’la ortaya çıkan neocon saldırganlıktan ayrı değildi. Bütün bu süreçte, yani doksanlı yıllarda, Türkiye’deki cehennemi de hatırlayın. Koalisyon hükümetleri, krizler ve 28 Şubat gibi post-modern darbelerle Türkiye, dünyadaki bu cehennemden payını aldı. Bugün Bosna-Hersek’ten, Arnavutluk’a kadar bütün Balkan coğrafyası hala doksanlı yılların sancısını çekiyor. Türkiye bu kabustan, 2008’den sonra, Erdoğan’ın siyasi inisiyatifi ile çıkmayı başardı. Ve çıktığı ölçüde, kendi bölgesine de öncülük yapmaya başladı. Bunun için Erdoğan’ın dış gezilerini izlemenizi öneririm. Balkanlar'da, Ortadoğu’da, Arap coğrafyasında, Kafkasya’da, Afrika hatta Latin Amerika’da, yeni bir ekonominin ve siyasetin çıkışını bu dış gezilerde görebilirsiniz. Türkiye’nin bugün G-20’deki gücü ve önderliği, Balkan coğrafyasında ve Asya’da takip edilen ve eksen olarak görülen ülke olması tamamen buna bağlıdır. Şimdi bütün bu “gelişmekte olan ülkeler” coğrafyasında, Türkiye ve Erdoğan faktörünü hesap etmeden hiç kimse adım atamaz. 

Yazının tamamını okumak için tıklayınız...

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat